Annons

EU:s kiselsocialism löser inte chipkrisen

Halvledare, eller kiselbaserade chip, finns i stort sett överallt – i mobiltelefonen, brödrosten, bankkorten, tvättmaskinen och bilen. Problemet är att efterfrågan på halvledare vida överstiger tillgången. Bristen blev redan akut under pandemin när alla som arbetade hemifrån behövde datorer, läsplattor och webbkameror.

GIGANTEN. TSMC i Taiwan är störst i världen med närmare 50 procent av marknaden för halvledare.
GIGANTEN. TSMC i Taiwan är störst i världen med närmare 50 procent av marknaden för halvledare.Foto:Chiang Ying-ying

Halvledartillverkarna styrde om produktionen mot elektronik, vilket innebar att kunder i andra branscher blev lidande. I fordonsbranschen skriker alla bolag i dag efter chip. AB Volvo vittnade i förra veckan om det ansträngda läget. På torsdagen förmedlade Volvo Cars i stort sett samma budskap.

”På grund av tillfällig brist på en specifik halvledare låg delar av produktionen nere i slutet av första kvartalet”, skrev bolaget i sin kvartalsrapport.

I en personbil kan det sitta flera tusen halvledare, antalet varierar med utrustningsnivå och driftkälla. En elbil behöver fler än en fossildriven. I fjol tillverkades cirka 80 miljoner personbilar i världen. Det ger ett hum om efterfrågan på halvledare bara inom den sektorn.

Någon snabb lösning på leveransproblemen ska man dessvärre inte räkna med. Produktionen av halvledare är i stort sett koncentrerad till tre företag, Samsung i Sydkorea, amerikanska Intel och taiwanesiska TSMC. Det sistnämnda står ensamt för cirka hälften av tillverkningen i världen.

Att de tre bolagen snabbt ska kunna öka sin produktion är otänkbart. En ny fabrik kan kosta omkring 100 miljarder kronor och tar flera år att bygga och trimma in. De avancerade verktygen kan kosta ett par miljarder kronor styck eller mer. Tillverkningen är högteknologisk, automatiserad och bedrivs i lokaler som är renare än en operationssal. Ett dammkorn kan förstöra de känsliga komponenterna, som ibland är så små att de inte kan urskiljas med blotta ögat.

Västländerna ska vara glada över att de viktigaste tillverkarna av halvledare tillhör ”den goda sidan” i en värld som präglas av geopolitiska spänningar, krig och pandemier. Det företag eller det land som tillverkar halvledare sitter på en oerhörd makt.

Detta har USA och EU insett. Halvledare produceras visserligen på båda kontinenterna, men inte i tillräcklig omfattning. Världsekonomin är inne i ett strukturellt skifte där ökad digitalisering och elektrifiering kräver fler och alltmer avancerade chip.

USA:s president Joe Biden har lanserat en ”Chips Act”, som innebär att landet satsar 500 miljarder kronor på forskning och tillverkning av chip. Den ska ses som ett svar på Kinas ambition att bli självförsörjande på området.

Samma tankegångar finns i Europa, där EU tidigare i vår presenterade sin motsvarighet till den amerikanska kraftsamlingen. 430 miljarder kronor ska gå till både offentliga och privata initiativ, som enligt planen ska fördubbla EU:s andel av den globala marknaden för halvledare till 20 procent 2030. 

Precis som USA vill EU göra sig mindre beroende av Kina och omvärlden på flera områden som bedöms som strategiskt viktiga, däribland halvledare, batterier, metaller och vätgas. Med tanke på vilken stor betydelse dessa insatsvaror har för EU:s gröna omställning är ambitionen kanske förståelig. Men det unionen försöker åstadkomma med stöd, styrning och övervakning håller marknaden redan på att korrigera.

Halvledartillverkaren Intel beslutade i mars att bolaget ska investera 170 miljarder kronor i två fabriker i Tyskland och en anläggning för forskning och utveckling i Frankrike. Fabrikerna är en del av Intels ambition att investera 800 miljarder inom forskning, tillverkning och paketering av halvledare i Europa. TSMC har aviserat planer på att under de kommande tre åren investera cirka 1 000 miljarder kronor i nya anläggningar, bland annat i Europa.

Det finns förstås ett gott skäl till att Intel, TSMC och Samsung är störst i branschen och därmed har råd att investera: de är bäst på att tillverka halvledare. EU:s inblandning kommer inte märkbart att ändra på det. 

Att unionen ändå vill säkra upp tillgången till den för medlemsländerna så viktiga insatsvaran ska ses i en politisk kontext. Halvledare har blivit politik. Men det finns alltid anledning att vara skeptisk när politiker talar om att satsa skattemiljarder på olika projekt, oavsett hur vällovliga de är.

Allokeringen av resurser sköts i en marknadsekonomi bäst av de fria företagen.

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från Pontus Frithiof La TourAnnons

Chambre séparée 84 meter över havet – mitt i Stockholm

Högt över havet och Stockholms takåsar, längst upp i den klassiska DN-skrapan, öppnar sig inte bara en fantastisk utsikt. Där finns även resultatet av krögaren och entreprenören Pontus Frithiofs mångåriga dröm.

– La Tour är en krog med mycket höga kulinariska ambitioner men i en avspänd och lite vänligare inramning än traditionell ’fine dining’, säger han.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

Ett signum är möjligheten att boka ett chambre séparée med plats för åtta eller tolv personer. Efter överenskommelse går ett sådant att boka på valfri tidpunkt, även utanför restaurangens ordinarie öppettider.

– Med våra chambre séparée erbjuder vi mindre sällskap att njuta av La Tour i en avskild miljö. Vare sig det är en privat middag eller ett affärsmöte bidrar våra chambre séparée till ett lugn. Såväl upplevelsen av maten som samtalen kan blomstra lite extra.

Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.
Pontus Frithiof ambition är att La Tour ska hålla högsta internationella nivå – med en välkomnande stämning.

I över 25 år har Pontus Frithiof varit med och präglat Stockholms krogliv. Men med La Tour har han första gången kunna låta sin vision löpa linan ut – tanken som genomsyrar restaurangen kallar han för 'power dining'.

Menyn utgår från klassisk fransk matlagning med en modern och personlig touch. Endast råvaror av högsta kvalitet kommer över tröskeln. Portionerna är dessutom ämnade att mätta – och inte bara vara vackra att se på.

– Jag vill att maten, miljön och serveringen ska hålla högsta internationella nivå, men att La Tour ska vara välkomnande elegant snarare än stram och pretentiös.

Restaurangen består av en sparsmakat och samtidigt ombonat inredd matsal som rymmer 26 gäster. Där serveras en à la carte-meny. Det i sig är ovanligt bland restauranger i det översta segmentet, men ger gästen större valfrihet att välja en maträtt utifrån sina egna smakpreferenser, konstaterar Pontus Frithiof.

Ett besök börjar ofta i kontakt med restaurangens concierge. I entrén ledsagas då gästen till hissen, som går direkt till våning 23. Men det finns även möjlighet att inleda upplevelsen redan utanför den egna dörren genom att hämtas upp med limousin.

Läs mer om La Tour, Le Bar och våra chambre separées 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Pontus Frithiof La Tour och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera