EU:s digitala strategi är inte problemfri

LEDARE. Under onsdagen presenterade EU-kommissionen sin nya digitala strategi. I denna ger kommissionen sin syn på ny teknologi, datasäkerhet och artificiell intelligens. På Di:s debattsida (19/2) redogjorde EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen för de visioner som format strategin.

EU:S DIGITALA STRATEGI. Ursula von der Leyen på en presskonferens under onsdagen om EU-kommissionens nya digitala strategi, som dessvärre varken är helt logisk eller problemfri.
EU:S DIGITALA STRATEGI. Ursula von der Leyen på en presskonferens under onsdagen om EU-kommissionens nya digitala strategi, som dessvärre varken är helt logisk eller problemfri.Foto:Virginia Mayo

Att personlig integritet och individers rätt till sin data står högt i kurs i Bryssel råder det inga tvivel om. Den föregående kommissionen gav såväl storbolag som småföretagare ordentlig huvudvärk när den 2016 beslutade om reglerna för dataskydd, GDPR. Personlig integritet är en fråga som EU fortsätter värna i sin digitala strategi.

von der Leyens redogörelse för strategin är emellertid inte helt problemfri. I sin text gör hon subtila utfall mot teknikägarna. Mellan raderna läser man USA och Kina.

”Jag har full förståelse för att tekniken, och särskilt de som äger den, i mångas ögon ännu inte har gjort sig förtjänta av detta förtroende”, skriver hon gällande skyddet av personlig data. Hon menar att detta är anledningen till varför vissa är teknikskeptiker. von der Leyen menar även att EU ska vara tekniskt oberoende både vad gäller 5g och AI.

Kommissionens markeringar om EU:s digitala oberoende sammanfaller med en rad yttre påtryckningar från både öst och väst i kampen om den framtida tekniken.

Så sent som förgående helg, under den internationella säkerhetskonferensen i München, uttryckte både USA:s försvarsminister och utrikesminister att Europa äventyrar Nato-samarbetet om man tillåter Huawei vara en del av 5g-utbyggnaden. I december kom det uppgifter om att Kinas ambassadör i Danmark garanterat ett frihandelsavtal mellan Färöarna och Kina, under villkor att Färöarna väljer Huawei som 5g-leverantör. Annars var ett frihandelsavtal att glömma, var beskedet.

Men relationen till USA och Kina är inte det enda som skaver. EU-kommissionen gör det tydligt att den digitala utvecklingen måste ske i enlighet med europeiska värderingar och regler, något som kräver egen kapacitet. Frågan är om von der Leyen kommer kunna förena sin önskan om ett Europa i digitaliseringens framkant med ett starkt dataskydd. Hittills har trots allt inte de stora molnföretagen haft sitt ursprung i Europa.

EU-kommissionen sätter själv fingret på problemet, AI är i slutänden bara så smart som datan du matar den med.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AktieinvestAnnons

Så ska småsparare investera klimatsmart

Under lång tid har det framför allt varit fondförvaltare och institutioner som haft tillgång till den information som behövs för att kunna göra klimatsmarta investeringar i aktier. Genom att göra informationen tillgänglig för småsparare har Aktieinvest under de senaste åren ändrat på spelplanen. Nu lanserar nätmäklaren också en svensk cleantech-portfölj som fokuserar på förnybar energi och miljöteknik.

– Det finns minst sagt ett stort intresse hos många småsparare att välja gröna aktier, säger Lisa Tingwall, marknads- och kommunikationschef på Aktieinvest. Därför satsar vi både på att demokratisera den data – vilket innebär att vi gör datan tillgänglig för alla – som behövs för att kunna göra hållbara aktieinvesteringar och ta fram enkla sparprodukter med fokus på aktier.

Förändrar branschen

Finansbranschen har länge varit dåliga på att stötta aktiesparare med enkla verktyg för att göra hållbara investeringar. Det håller dock på att förändras genom Aktieinvests lösningar för att samla in och presentera avancerad hållbarhetsdata på ett tydligt sätt till småsparare. Lösningarna bygger bland annat på data från det världsledande analysföretaget Arabesque som använder artificiell intelligens och maskininlärning för att samla in informationen.

– Vi ser ett behov hos småsparare att se hur pass väl bolag hanterar olika hållbarhetsfrågor, säger Lisa Tingwall. Genom att arbeta tillsammans med analystjänster och olika experter har vi nu kunnat göra denna komplexa hållbarhetsdata enkel nog att användas av småsparare.

Grön sparbox och portfölj

För de småsparare som vill investera hållbart i aktier utan att behöva lägga tid på investeringen, har Aktieinvest tagit fram sparformen Hållbarhetsboxen. Den innehåller de aktier som fått bäst betyg utifrån hållbarhetsdatan från Arabesque och gör det enkelt för småsparare att välja rätt. 

Tillsammans med investmentbanken Pareto Securities har Aktieinvest också tagit fram en portfölj för sparare som vill investera i förnybar energi och miljöteknik. 

– I portföljen fokuserar vi på svenska cleantech-bolag som är i utvecklings- eller tidig kommersialiseringsfas och har en ny och potentiellt revolutionerande teknik för omställning till ett mer hållbart samhälle, säger Johan Spetz, expert inom cleantech och analyschef på Pareto Securities. Vi väljer ut de fem mest intressanta bolagen inom den här sektorn och utvärderar innehaven en gång per kvartal.

Unikt månadssparande

För de som önskar spara i aktier men slippa oroa sig för att tajma sina investeringar rätt, erbjuder Aktieinvest en unik möjlighet till månadssparande. Genom att köpa andelar i flera aktier varje månad skapas både kontinuitet och långsiktighet i sparandet. 

– Vi är unika på marknaden med att erbjuda aktieinvesteringar genom månadssparande, säger Lisa Tingwall på Aktieinvest. Genom ett månadssparande i Hållbarhetsboxen och Cleantechportföljen vill vi erbjuda ett enkelt sätt att komma igång med ett sparande som värnar om vår planet och har potential att växa över tid.

Läs mer om hur du kan investera hållbart i aktier 

Tänk på att placeringar i värdepapper alltid medför en risk. Historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastning. Ovanstående ska inte ses som investeringsråd utan som information om produkter i vårt sortiment. Vänligen ta del av våra fullständiga disclaimers och villkor på Aktieinvests hemsida.

 

Mer från Aktieinvest

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aktieinvest och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?