1515

EU behöver en mer aktiv utrikespolitik

LEDARE. Ryssland räds en demokratisk utveckling i Belarus. Om demokratirörelsen når framgångar – motsvarande hur det sett ut i andra grannländer till Ryssland, såsom de baltiska staterna, Ukraina och Georgien – kan den inspirera den ryska befolkningen. Det är även i det perspektivet vi kan förstå varför regimen i Moskva misstänks för att i förra veckan ha förgiftat Aleksej Navalnyj, Rysslands främste oppositionspolitiker, ledande anti-korruptions aktivist och demokratiförkämpe. Om Belarus väljer en demokratisk väg blir det ännu ett land i Kremls intressesfär som valt bort det gamla sovjetiska arvet.

UTRIKESPOLITIK. EU, och dess ledare, behöver verka för en mer aktiv gemensam utrikespolitik. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bör ta ledarskap även i utrikesfrågorna.
UTRIKESPOLITIK. EU, och dess ledare, behöver verka för en mer aktiv gemensam utrikespolitik. EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen bör ta ledarskap även i utrikesfrågorna.Foto:Francois Walschaerts

En rädsla finns för att Navalnyj, och hans stora folkliga rörelse, ska komma med förnyade krav om förändring i Ryssland. Demokrati, frihet och EU lockar delar av befolkningen mer än det nuvarande auktoritära styret, ofriheterna och ekonomisk stagnation, detta torde även vara känt hos den ryska statsledningen. Om Lukasjenko faller, kanske det finns en och annan som får för sig att även Putin kan tvingas bort från makten. Det är av den anledningen som Ryssland bestämt sig för att blanda sig i sitt närområdes förehavanden. Ryssland har ett kort avstånd från ord till handling när de vill verka i sitt intresse.

Det är här EU:s gemensamma utrikespolitik kan spela en roll. Den måste bli mer aktiv och innehålla mer än bara fördömanden och hårda ord. I det perspektivet är det mycket bra att EU-länderna kunde enas om sanktioner mot nyckelpersoner i Belarus regim. EU måste höja tröskeln för utomstående påverkansoperationer inom Europa. Det pågår en dragkamp om Belarus, och ett antal europeiska länder i Kaukasus och på Balkan bland annat. Ryssland vill ha dem som pålitliga allierade, och känner att de förlorar makt och inflytande när länder i deras närhet närmar sig EU och dess liberala värden.

USA har abdikerat från rollen som världens vakthund, särskilt ointresserade har de blivit av händelser i Europa, och då måste någon annan ta över. EU måste kliva fram och ta över ansvaret för att värna fria val, liberal demokrati och marknadsekonomi. För det krävs en mer aktiv utrikespolitik. Utmaningen ligger i att markera mot Ryssland, utan att eskalera en geopolitisk konflikt.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?