1515

Ett val mellan arbetslinje och bidragslinje

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har enats om en gemensam alternativbudget. Det innebär att spelplanen är klar inför voteringen om budgeten, som kommer att äga rum ungefär samtidigt som statsministeromröstningen. Det i sin tur beror på en försening av regeringsbildningen som en direkt följd av Magdalena Anderssons svårigheter att få ihop sitt parlamentariska underlag.

Voteringstavlan i riksdagens plenisal.
Voteringstavlan i riksdagens plenisal.Foto:Maja Suslin

Nu vet vi vilka alternativ som finns. Regeringens budget, med familjevecka och skattesänkningar för alla slags inkomster. Och oppositionens, utan familjevecka, men med jobbskatteavdrag för dem som arbetar samt en skattesänkning för ålderspensionärer.

Oppositionen vill också avsätta pengar för att utreda en större bidragsreform, som får antas handla om Moderaternas bidragstak. En skärpning av asylpolitiken finns också med och satsningar på rättsväsendet. Partierna vill också utreda hur man ska stärka domstolarnas oberoende från den politiska makten.

Oppositionens alternativbudget kommer att gå igenom om Centerpartiet står fast vid beskedet om att endast rösta på den egna budgeten och sedan lägga ned rösterna i slutvoteringen. I så fall tvingas Magdalena Andersson regera fram till valet på oppositionens budget. Det har S-regeringen gjort förut, både året 2015 och 2019.

Magdalena Andersson har tonat ned följderna av att oppositionens budget skulle gå igenom. Hon har tidigare beskrivit det som att oppositionen den här gången bara ska göra ändringar i regeringens budget, inte en helt egen. Men hon vet förstås att samtliga alternativbudgetar innebär just ändringar i det liggande förslaget. Även den oppositionsbudget som Stefan Löfven kallade ”servettskiss”, som gick igenom december 2018, hade regeringens budget som grund.

Hur som helst är Magdalena Andersson beredd på att styra utan egen budget. 

Socialdemokraterna kommer i så fall att gå till val nästa höst som regering som saknar egen budget och likaså saknar stöd i riksdagen i åtskilliga viktiga sakfrågor. Väljarna får då avgöra om S är ett regeringsdugligt parti, som inte bara gör anspråk på att styra Sverige nästa mandatperiod, utan också leda hela EU redan några månader efter riksdagsvalet.

Rent innehållsmässigt kunde det knappast vara tydligare - budgetalternativen handlar om bidragslinjen mot arbetslinjen. Det förebådar ett val som handlar om vänsterpolitik mot högerpolitik, den dimension som svenska folket känner bäst och som gör politiken begriplig, och ansvarsutkrävandet tydligt.

 

 

 


Innehåll från EKNAnnons

Så kan en grön garanti lyfta företagets export

Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.
Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN.

Nu lanserar statliga EKN en ny, grön kreditgaranti för att stötta exportföretag som bidrar till klimatomställningen. Garantin gör att EKN kan stå för 80 procent av bankens risk när ditt företag behöver finansiering för gröna investeringar. Så här kan du använda garantin.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

EKN:s gröna kreditgaranti är en ny lånegaranti som är riktad mot exporterande företag och deras underleverantörer. Syftet med garantin är att främja klimatinvesteringar och att stödja de framgångsrika svenska verksamheter som kan bidra till att uppfylla Parisavtalet. Vi frågade Carl-Johan Karlsson, affärsområdeschef för små och medelstora företag på EKN, hur svenska exportföretag kan tjäna på att få en grön garanti.

– Vi har skruvat upp det här maximalt. Att EKN täcker upp till 80 procent av bankens risk för lån som ska gå till gröna investeringar gör det klart lättare för banken att kunna säga ja till företagets finansieringsbehov. Ett lån kan till exempel innebära möjligheten att utveckla nya gröna produkter eller tjänster – eller att ta sig in på en ny marknad med den befintliga verksamheten.

Exportföretag och underleverantörer

Carl-Johan Karlsson säger att garantin också kan användas för att ställa om den egna verksamheten till att bli mer klimatvänlig – och därmed mer konkurrenskraftig.

I många upphandlingar i dag efterfrågas exempelvis fossilfrihet, och det här är ju en utveckling som bara kommer att accelerera.

EKN:s gröna kreditgaranti erbjuds till företag som arbetar direkt eller indirekt med export. Det innebär att även underleverantörer till svenska exportföretag kan ansöka om garantin.

– Lånen kan till exempel handla om rörelsefinansiering, röra en specifik investering eller gå till att göra verksamheten mer klimatvänlig även på hemmaplan. Man behöver alltså inte vara en ”grön verksamhet” i dag, utan kan söka med syftet att ställa om.

EKN:s bedömningskriterier baseras på den nya EU-taxonomin som ska bidra till att uppfylla Parisavtalet, så i stora drag ska krediterna gå till något som stöttar klimatomställningen.

Hur ansöker då företag om EKN:s gröna kreditgarantier?

Banken som ansöker

– Det är företagets bank som ansöker om garantin och företaget som visar på hur projektet uppfyller kriterierna enligt den nya EU-taxonomin. Alla exportföretag och underleverantörer får gärna kontakta oss på EKN så kan vi guida både dem och banken igenom ansökningsprocessen.

Och de första gröna kreditgarantierna är redan på väg ut till svenska exportföretag.

– Vi arbetar med dem i skrivande stund och planen är att de första garantierna ska ställas ut nu under kvartal fyra. Om du och ditt företag vill göra gröna satsningar och vara med i klimatomställaningen så kontakta oss på EKN så berättar vi hur vi kan hjälpa till, säger Karl-Johan Karlsson.

Läs mer om EKN:s gröna kreditgaranti här

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?