Annons

Ett val mellan arbetslinje och bidragslinje

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna har enats om en gemensam alternativbudget. Det innebär att spelplanen är klar inför voteringen om budgeten, som kommer att äga rum ungefär samtidigt som statsministeromröstningen. Det i sin tur beror på en försening av regeringsbildningen som en direkt följd av Magdalena Anderssons svårigheter att få ihop sitt parlamentariska underlag.

Voteringstavlan i riksdagens plenisal.
Voteringstavlan i riksdagens plenisal.Foto:Maja Suslin

Nu vet vi vilka alternativ som finns. Regeringens budget, med familjevecka och skattesänkningar för alla slags inkomster. Och oppositionens, utan familjevecka, men med jobbskatteavdrag för dem som arbetar samt en skattesänkning för ålderspensionärer.

Oppositionen vill också avsätta pengar för att utreda en större bidragsreform, som får antas handla om Moderaternas bidragstak. En skärpning av asylpolitiken finns också med och satsningar på rättsväsendet. Partierna vill också utreda hur man ska stärka domstolarnas oberoende från den politiska makten.

Oppositionens alternativbudget kommer att gå igenom om Centerpartiet står fast vid beskedet om att endast rösta på den egna budgeten och sedan lägga ned rösterna i slutvoteringen. I så fall tvingas Magdalena Andersson regera fram till valet på oppositionens budget. Det har S-regeringen gjort förut, både året 2015 och 2019.

Magdalena Andersson har tonat ned följderna av att oppositionens budget skulle gå igenom. Hon har tidigare beskrivit det som att oppositionen den här gången bara ska göra ändringar i regeringens budget, inte en helt egen. Men hon vet förstås att samtliga alternativbudgetar innebär just ändringar i det liggande förslaget. Även den oppositionsbudget som Stefan Löfven kallade ”servettskiss”, som gick igenom december 2018, hade regeringens budget som grund.

Hur som helst är Magdalena Andersson beredd på att styra utan egen budget. 

Socialdemokraterna kommer i så fall att gå till val nästa höst som regering som saknar egen budget och likaså saknar stöd i riksdagen i åtskilliga viktiga sakfrågor. Väljarna får då avgöra om S är ett regeringsdugligt parti, som inte bara gör anspråk på att styra Sverige nästa mandatperiod, utan också leda hela EU redan några månader efter riksdagsvalet.

Rent innehållsmässigt kunde det knappast vara tydligare - budgetalternativen handlar om bidragslinjen mot arbetslinjen. Det förebådar ett val som handlar om vänsterpolitik mot högerpolitik, den dimension som svenska folket känner bäst och som gör politiken begriplig, och ansvarsutkrävandet tydligt.

 

 

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera