1515

Ett ledarlöst land

Sommaren började med regeringskris och slutar med regeringskris.

AVGÅR. Statsminister Stefan Löfven meddelade sin avgång som partiordförande i sitt sommartal i Åkersberga. En ovanligt svår politisk höst blir därmed än mer kaotisk.
AVGÅR. Statsminister Stefan Löfven meddelade sin avgång som partiordförande i sitt sommartal i Åkersberga. En ovanligt svår politisk höst blir därmed än mer kaotisk.Foto:Henrik Montgomery/TT

Regeringen vet inte hur den ska få igenom höstens budget och efter Löfvens besked på söndagen att han avgår vet ingen vem som är statsminister när hösten är slut. Socialdemokraterna har ingen självklar efterträdare och det är inte säkert att en nyvald ordförande godkänns av riksdagen som statsminister.

Det som nyss såg ut som en ovanligt politiskt turbulent hösttermin liknar nu mest en regeringsmakt i fritt fall.

Kanske finns det personliga skäl bakom det överraskande beskedet. Stefan Löfven har varit partiordförande i tio år och statsminister i sju. Allting har ett slut. Men det hela ser ut som en paniklösning inför en situation som Löfven inte längre klarar av.

Grunden för hans regeringsställning, januariavtalet, som skulle garantera ett brett samarbete i mitten av svensk politik, har fallit samman. Det ena samarbetspartiet, L, har hoppat över till sitt gamla läger tillsammans med M och KD. Det andra samarbetspartiet, C, har gått i opposition. Hela Löfvens politiska projekt är borta.

Utgången för regeringens viktigaste styrinstrument, budgeten, är återigen oviss. Vid två tillfällen, 2014 och 2018, gick högeroppositionens budget igenom, vilket är unikt i svensk politik, och Stefan Löfven tvingades regera på M:s och KD:s politik. Samma sak hotar nu att hända igen eftersom C av internpolitiska skäl vägrar backa upp budgeten om regeringen förhandlar med V, trots att V:s stöd är nödvändigt för att budgeten ska gå igenom riksdagen. Hela processen är så klart en förnedrande gissningslek för de ansvariga och Löfvens namn riskerar att ytterligare kopplas samman med politiskt kaos.

Dadgostar-effekten ska inte underskattas. Hon visade att hon menade allvar när hon var med och avsatte Löfven i juni. Sedan dess har opinionssiffrorna stigit för henne personligen och för hennes parti samtidigt som S faller till allt lägre nivåer. När S förlorade en massa LO-väljare som flyttade till SD gjorde man sig maktlös genom att liera sig med MP. Nu när partiet utmanas från vänster är man lika maktlös på grund av sitt beroende av det i ekonomiska frågor högerradikala C. Löfvens strategi gör att han kläms från två håll.

Den kriminalpolitiska krisen kanske inte är en orsak men borde vara det. Skjutningarna har under året fortsatt med samma intensitet som under de föregående åren. Sommaren var blodig med nya döda varje vecka och en skjuten polisman. Den svenska nivån på dödligt skjutvapenvåld är unikt hög i EU. Det är ett misslyckande med många aspekter men det är och förblir även ett politiskt misslyckande. Det finns ingen känsla av att regeringen leder arbetet mot skjutvapenvåldet. Istället är det oppositionen i riksdagen som pressar fram skärpningar och den arme justitieministern ägnar sig mest åt fördröjningar och allt surare attacker mot kritiska journalister.

Sprickan mellan regeringspartierna S och MP är uppenbar och förlamande för regeringsarbetet. Oenighet i akuta frågor som slutförvaringen av kärnavfallet, den viktiga cementindustrins villkor, energiförsörjningen, den hotande flyktingkrisen på grund av situationen i Afghanistan och de krav C ställde för att stödja regeringen i juni - uppluckrat strandskydd och mer makt till skogsägare - gör hotet om MP:s avhopp latent. Bättre alltså att hoppa själv och hoppas att efterträdarstriden tar all uppmärksamhet och att de andra tills vidare sitter kvar.

Alliansen skänkte regeringsmakten till Löfven efter valet 2014. Mot alla odds lyckades han behålla den. Men priset och den politiska kapitalförstöringen har varit hög. Han har tvingats nästan helt skilja på ord och handling. Sådant S rasar mot i valrörelsen blir sedan regeringens politik. Hans politiska projekt ”det nya politiska landskapet” krävde till slut att inte bara SD utan också M, KD och L började beskrivas som demokratiskt tvivelaktiga. Han har starkt bidragit till att polarisera politiken och till att alienera stora delar av väljarkåren. Visst, han splittrade alliansen, men strategin bygger inte landet starkare och sätter fokus på småfrågor som få eller ingen bryr sig om.

”Jag tänker på partiet”, upprepar Löfven nu när han motiverar sin avgång. Det kan man förstå. Men statsbärande partier har också till uppgift att tänka på landet. Situationen skärper läget för Moderaterna som nu måste tidigarelägga sin planering för maktövertagande. Det troliga är att ett maktskifte äger rum om ett år, men höstens många hinder för regeringen gör att det mycket väl kan komma tidigare. I vilket fall har oppositionen en viktig roll att spela när regeringssidan faller sönder i olika stridigheter och samarbetssvårigheter.

Regeringskrisen i juni gav ett tydligt svar. Oppositionspartierna M, KD, L och SD satt i samma rum och kunde ringa in viktiga frågor där de är överens. Den enigheten är grunden för nästa regering och de frågorna måste få form och konkretion nu. Den parlamentariska förlamning som drabbade Löfven är som tur är M-ledaren befriad från.


Innehåll från Swedish Biomimetics 3000Annons

Biomimetisk plattformsteknologi optimerar läkemedelstillverkning och patientadministration

Idag förlitar sig många läkemedelstillverkare på långsamma, kostsamma, stora batchprocesser som står för en enorm miljöpåverkan och kräver stora investeringar i material, tid och pengar. Vid tillverkningen av respiratoriska läkemedel antas en one size fits all patients-approach vilket leder till ineffektiv medicinering. Kan naturen inspirera framtidens läkemedelstillverkning för att lösa utmaningar likt de som nämns ovan? 

I miljarder år har mikroorganismer, växter och djur utvecklats genom evolution för att överleva. Begreppet biomimetik introducerades av Otto Schmitt 1969 och definieras som processen att efterlikna de evolutionära lösningar som finns i naturen. Dess syfte är att efterlikna funktionen och strukturen hos naturfenomen och inspirera till utveckling av lösningar för mänsklig nytta. 

Stor potential med biomimetisk teknik 

Swedish Biomimetics 3000 är ett banbrytande biomimetiskt teknikföretag, som specialiserat sig på att hitta biomimetiska lösningar på de utmaningar mänskligheten står inför. Som ett resultat har de utvecklat patenterade biomimetiska teknikplattformar för en grön, kostnadseffektiv utveckling och tillverkning av läkemedel, såväl som effektiv läkemedelsadministrering via lungorna. Deras Continuous Batch Manufacturing-plattform (CBM) är en kemisk monteringslinjekedja, inspirerad av skapandet av mRNA från DNA, som flyttar solida fasmaterial, t.ex. hartspärlor, genom flera moduler. Genom nya nivåer av analyser och kvalitetshantering gör tekniken läkemedelsframställningen snabbare, mer ekonomisk och mycket mer miljövänlig. 

– Den kommersiella framgång som vi börjar uppnå bygger på den enorma potential som vår biomimetiska teknik innebär för människors hälsa, miljön och även i form av vinstförbättring. Idag investerar vi i att utveckla och kommersialisera biomimetisk teknik samtidigt som vi främjar värdet och implementering av biomimetik, säger Thomas Podkolinski, vd för Swedish Biomimetics 3000 AB. 

Sprayteknologi för personlig läkemedelsadministration 

Utöver CBMplattformen har Swedish Biomimetics också tagit fram plattformspraytekniken uMist®, som för närvarande utvecklas inom bil-, konsument- och läkemedelsindustrin. För det senare specifikt i utvecklingen av mer effektiv respiratorisk läkemedelsadministration. uMist® är inspirerad av bombardierbaggens unika sätt att spruta osmakliga kemikalier för att skrämma bort rovdjur när de attackeras. Sprayens unika mekanism möjliggör finjustering av droppstorleken, vilket gör att den kan rikta sig till olika delar av lungans fysiologi, samt justeras för varje patients unika lungfysiologi. 

– Kroppen absorberar läkemedel genom lungorna på ett effektivt sätt eftersom medicinen snabbt når blodomloppet. Det är lätt att administrera läkemedlet med en spray, men samtidigt finns det många utmaningar. En är att spraydropparna måste vara av rätt storlek för att medicinera rätt område i lungorna samtidigt som denna ”rätta storlek” är olika för varje patient. För första gången i branschen tillhandahåller vår teknik en spraylösning som kan justera droppstorleken för att rikta in sig på rätt område i lungorna, och för att göra detta för varje enskild patient, säger Thomas Podkolinski. 

Om Swedish Biomimetics 3000 kan replikera den kommersiella framgång som de redan haft inom bil- och konsumentbranschen genom kommersiella licensavtal och IP-försäljning, kommer företaget att ha stor inverkan inom läkemedelsbranschen och life science. 

Läs mer om Swedish Biomimetics 3000 här 

About SB3000
Swedish Biomimetics 3000 is a Biomimetic Engineering company, founded by award winning Swedish entrepreneur, Lars Uno Larson, with the mandate to develop and commercialize biomimetic technologies for the purpose of solving many of the challenges facing humankind, whilst improving human health, the environment, and business.

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Swedish Biomimetics 3000 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?