1515

Ett förödande prejudikat för framtiden

En bestående utgiftsreform på 8 miljarder kronor årligen. Det var priset för att Vänsterpartiet på onsdagen ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Nooshi Dadgostar efter sin medverkan i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen, där hon meddelade att hon släpper fram en S-ledd regering.
Nooshi Dadgostar efter sin medverkan i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen, där hon meddelade att hon släpper fram en S-ledd regering.

Formerna är uppseendeväckande. Detta ska beslutas i en separat proposition till våren. Pengarna, upp till 1.000 kronor i månaden till 700.000 pensionärer, kallas garantitillägg. Det nya tillägget ska träda i kraft 1 januari 2023, men ett tillfälligt garantitillägg ska börja betalas ut – via skattekontot! – den sista augusti 2022, mindre än två veckor före valet.

Men redan den här onsdagen, på eftermiddagen samma dag som Magdalena Andersson släppts fram som statsminister av S, MP, V och C, ska budgeten för 2022 tas. Att döma av Magdalena Anderssons uttalanden i SVT nu på tisdagskvällen ska den budgeten inte påverkas av detta tillägg.

Alltså: En utgift på upp till 2,8 miljarder (för månaderna augusti-december 2022) berör alltså inte statsbudgeten för året 2022!

Här har vi en finansminister tillika tillträdande statsminister som kör en 2022-budget som Centerpartiet ska kunna rösta på nu under onsdagen, och en annan 2022-budget som lite senare ska förhandlas med Vänsterpartiet.

Med tanke på de brösttoner som Magdalena Andersson utslungade mot en borgerlig partiledare (Nyamko Sabuni) tidigare i år, när denna föreslog att man kunde omförhandla en budget i finansutskottet, är tisdagskvällens överenskommelse mycket anmärkningsvärd. Hur ska man kunna ta Magdalena Andersson på allvar i framtiden om hon kritiserar andra för att inte respektera budgetramverket?

Hur garantitillägget ska utformas i detalj är helt okänt. Det står att det ska ”beakta att det fortsatt ska löna sig att ha arbetat eller att arbeta”. Därför ska garantitillägget inte räknas av mot tjänstepension eller inkomstpension. Detta är ett svar på kritiken, att en höjning av garantipensionen gör det mindre lönsamt att ha arbetat. Det handlar om det ”respektavstånd” i pensionsnivå som måste finnas mellan den som inte har arbetat alls i sitt liv och den som har arbetat under hela sitt vuxna liv.

Om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i de kommande detaljförhandlingarna klarar att uppfinna denna tulipanaros återstår att se. Men reformen är långt ifrån det som Socialdemokraterna helst vill, att mer pengar ska in i systemet, för att pensionerna generellt ska bli högre. Jan Andersson, tidigare S-riksdagsledamot och nu vice ordförande i PRO, kommer inte att gilla denna överenskommelse, att döma av vad han sa till DN tidigare i veckan.

Det nya garantitillägget saboterar inte kärnan i pensionssystemet, som förvaltas politiskt av Pensionsgruppen (pensionsrätter, buffertfonder etc). Man skulle absolut kunna jämställa garantitillägget med en riktad skattesänkning till vissa pensionärer. Pensionssystemet kommer inte att krascha av detta.

Men beslutsordningen för denna jättereform är mycket anmärkningsvärd. Passar inte reformen in i den nuvarande budgeten – uppfinn en parallell budget. Är det oklart hur en utbetalning ska ske – be Skatteverket kreditera pensionärernas skattekonto. Om det saknas finansiering – kör på ändå!

Om detta inte är kreativ bokföring, så är det i varje fall ett förödande prejudikat för framtiden.

 


Innehåll från Tele2Annons

Nordens första 5G-uppkopplade hotell förbättrar gästernas upplevelse

Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.
Comfort Hotel Xpress Stockholm är det första hotellet i Norden att erbjuda smarta lösningar med hjälp av 5G. Christian Lundén är chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

Ännu är vi bara i startgroparna för de möjligheter 5G kan ge oss. Men redan nu kan gästerna på ett av Nordic Choices hotell i Stockholm få ett smakprov på vad framtidens hotellbesök kan komma att innebära. Det är det första hotellet i Norden som erbjuder nya smarta lösningar och bättre upplevelser med stöd av 5G.

Läs mer om 5G från Tele2 här 

I början av sommaren flyttade framtidens mobila teknik in i 20 av de 257 rummen på ett av Nordic Choices hotell – Comfort Hotel Xpress Stockholm. Och tanken är att successivt erbjuda 5G på ännu fler av hotellkedjans mer än 200 hotell i Norden och Baltikum.

Det innebär att hotellgästerna har tillgång till ett mobilnät med betydligt högre hastigheter, kortare svarstider och ökad kapacitet jämfört med tidigare nät.

– Gästerna får inte bara ett blixtsnabbt WIFI, utan kan även testa nya TV-tjänster och inte minst upplevelsen av att använda 5G för till exempel spel, nedladdning eller delning, säger Christian Lundén, chef för innovation och kundresan hos Nordic Choice Hotels.

– Vi har även installerat 5G och visualiserat tekniken på skärmar i ett ”gaming corner” i hotellets lobby. På så vis har alla gäster chansen att testa möjligheterna med den nya tekniken.

Oändliga möjligheter

Tillsammans med Internet of Things (IoT) kan 5G skapa helt nya upplevelser för hotellgästerna. IoT-uppkopplade sensorer installeras nämligen också i rummen för att bland annat mäta och säkerställa att luftkvaliteten är bra. Men 5G och IoT förenklar och förbättrar även det dagliga arbetet för hotellpersonalen. Sensorerna kan till exempel känna av när en papperskorg behöver tömmas och när toalettpapper måste fyllas på.

På sikt kommer den nya tekniken dessutom effektivisera och minska underhållskostnaderna för nya byggnader. Med 5G blir det möjligt att hantera flera uppkopplade enheter samtidigt. När allt fler system kopplas upp och ihop, kan hotellen bli mer energieffektiva.

– Vi har alltid haft en drivkraft att testa nya saker som kan förbättra vår verksamhet och kundernas upplevelse. Ännu är vi bara i startfasen av de möjligheter 5G kan ge oss, men vi har nu en bra plattform att bygga vidare på, säger Christian Lundén.

Ny teknik i praktiken

5G-satsningen är ett samarbete med IT-partnern Speeron som levererar 5G-tekniken, utvecklar och integrerar lösningarna för IoT, samt levererar det WIFI som drivs av 5G. Tele2 tillhandahåller 5G-nätet.

– Vi vill vara delaktiga i hur våra kunder kan använda sig av 5G och den senaste generationens mobilteknik i praktiken. Vi testar nu olika möjligheter på ett hotell och nästa fas blir att tillsammans med Nordic Choice och Speeron utöka till fler hotell och ansluta fler funktioner i rummen, säger Stefan Trampus, affärsområdeschef för företagsmarknaden på Tele2.

Så kan Tele2 hjälpa ditt företag – läs om våra erbjudanden här.

Mer från Tele2

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Tele2 och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?