Annons

Ett förödande prejudikat för framtiden

En bestående utgiftsreform på 8 miljarder kronor årligen. Det var priset för att Vänsterpartiet på onsdagen ska släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Nooshi Dadgostar efter sin medverkan i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen, där hon meddelade att hon släpper fram en S-ledd regering.
Nooshi Dadgostar efter sin medverkan i SVT:s Aktuellt på tisdagskvällen, där hon meddelade att hon släpper fram en S-ledd regering.

Formerna är uppseendeväckande. Detta ska beslutas i en separat proposition till våren. Pengarna, upp till 1.000 kronor i månaden till 700.000 pensionärer, kallas garantitillägg. Det nya tillägget ska träda i kraft 1 januari 2023, men ett tillfälligt garantitillägg ska börja betalas ut – via skattekontot! – den sista augusti 2022, mindre än två veckor före valet.

Men redan den här onsdagen, på eftermiddagen samma dag som Magdalena Andersson släppts fram som statsminister av S, MP, V och C, ska budgeten för 2022 tas. Att döma av Magdalena Anderssons uttalanden i SVT nu på tisdagskvällen ska den budgeten inte påverkas av detta tillägg.

Alltså: En utgift på upp till 2,8 miljarder (för månaderna augusti-december 2022) berör alltså inte statsbudgeten för året 2022!

Här har vi en finansminister tillika tillträdande statsminister som kör en 2022-budget som Centerpartiet ska kunna rösta på nu under onsdagen, och en annan 2022-budget som lite senare ska förhandlas med Vänsterpartiet.

Med tanke på de brösttoner som Magdalena Andersson utslungade mot en borgerlig partiledare (Nyamko Sabuni) tidigare i år, när denna föreslog att man kunde omförhandla en budget i finansutskottet, är tisdagskvällens överenskommelse mycket anmärkningsvärd. Hur ska man kunna ta Magdalena Andersson på allvar i framtiden om hon kritiserar andra för att inte respektera budgetramverket?

Hur garantitillägget ska utformas i detalj är helt okänt. Det står att det ska ”beakta att det fortsatt ska löna sig att ha arbetat eller att arbeta”. Därför ska garantitillägget inte räknas av mot tjänstepension eller inkomstpension. Detta är ett svar på kritiken, att en höjning av garantipensionen gör det mindre lönsamt att ha arbetat. Det handlar om det ”respektavstånd” i pensionsnivå som måste finnas mellan den som inte har arbetat alls i sitt liv och den som har arbetat under hela sitt vuxna liv.

Om Socialdemokraterna och Vänsterpartiet i de kommande detaljförhandlingarna klarar att uppfinna denna tulipanaros återstår att se. Men reformen är långt ifrån det som Socialdemokraterna helst vill, att mer pengar ska in i systemet, för att pensionerna generellt ska bli högre. Jan Andersson, tidigare S-riksdagsledamot och nu vice ordförande i PRO, kommer inte att gilla denna överenskommelse, att döma av vad han sa till DN tidigare i veckan.

Det nya garantitillägget saboterar inte kärnan i pensionssystemet, som förvaltas politiskt av Pensionsgruppen (pensionsrätter, buffertfonder etc). Man skulle absolut kunna jämställa garantitillägget med en riktad skattesänkning till vissa pensionärer. Pensionssystemet kommer inte att krascha av detta.

Men beslutsordningen för denna jättereform är mycket anmärkningsvärd. Passar inte reformen in i den nuvarande budgeten – uppfinn en parallell budget. Är det oklart hur en utbetalning ska ske – be Skatteverket kreditera pensionärernas skattekonto. Om det saknas finansiering – kör på ändå!

Om detta inte är kreativ bokföring, så är det i varje fall ett förödande prejudikat för framtiden.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera