Annons

Ett av Europas viktigaste partier på väg tillbaka

LEDARE. Det står och väger inför söndagens viktiga presidentval i Polen. Det är helt jämnt mellan kandidaterna i den andra valomgången och det går inte att utfärda någon förutsägelse om näste president heter Andrzej Duda eller Rafał Trzaskowski. Tonläget har under sluttampen av valrörelsen varit hårt och valdeltagandet, som redan var ovanligt högt i den första valomgången, väntas bli högt. Mycket står på spel och polackerna betraktar valet som ett ödesval. Experter har utnämnt presidentvalet sommaren 2020 till det viktigaste valet i landet sedan 1989, då det första fria parlamentsvalet hölls i Polen efter kommunismens fall i nationen.

VALVINNAREN? Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski har på söndag möjlighet att bli Polens president, och på att föra tillbaka landet till en marknadsliberal, EU-vänlig retorik och linje.
VALVINNAREN? Warszawas borgmästare Rafał Trzaskowski har på söndag möjlighet att bli Polens president, och på att föra tillbaka landet till en marknadsliberal, EU-vänlig retorik och linje.Foto:Czarek Sokolowski

Antingen blir den sittande presidenten Duda omvald och Polen fortsätter sin vandring i auktoritär riktning mot en så kallad ”illiberal demokrati”. Eller så blir borgmästaren från huvudstaden Warszawa, Trzaskowski, landets sjätte president och ett av Europas viktigaste och bästa partier, Medborgarplattformen, PO, kommer tillbaka i styrande ställning. Situationen är så laddad mellan de två lägren att presidentkandidaterna inte ens kunnat mötas i en debatt.

Förvisso är det endast presidentposten som står på spel i valet – inte regeringsmakten där det faktiska inflytandet ligger – däremot innehar presidenten i Polen mer än bara ceremoniella uppgifter. Särskilt presidentens vetorätt mot nationell lagstiftning blir i sammanhanget avgörande. Det innebär nämligen att en president Trzaskowski skulle kunna stoppa regeringspartiet Lag och rättvisas, PiS, nedmontering av rättsstatens institutioner, attackerna på de fria medierna, inskränkningar av minoriteters rättigheter och politiseringen av statstelevisionen.

Med Trzaskowski och det liberalkonservativa PO skulle Polen slå in på en annan väg – hoppet om ett annat Polen skulle leva vidare. En av de mest centrala händelserna i det moderna Europas historia är Polens snabba utveckling från kommunistisk, sovjetisk satellitstat till en fri nation med liberal demokrati, fria människor, marknadsekonomi och medlemskap i EU och Nato. Under de senaste två decennierna har den stadigaste politiska kraften för denna transformering varit just PO.

Partiets kanske mest betydelsefulla politiker, och kända företrädare, Donald Tusk var partiledare i över 11 år och premiärminister i 7 år innan han tog över som Europeiska rådets ordförande från företrädaren, belgaren Herman Van Rompuy. I sin roll som Europeiska rådets ordförande var Tusk avgörande i att leda hela EU genom flertalet kriser. Och han var en central spelare i beslutet om att inleda processer mot Ungern och Polen, utredningar av nationell lagstiftning som riskerade att allvarligt åsidosätta EU:s värderingar öppnades.

Tusk är i dag pensionerad från heltidspolitiken men besitter den viktiga positionen som ordförande för den europeiska paraplyorganisationen European People’s Party, EPP, vilken Moderaterna och Kristdemokraterna är medlemmar i. I den mittenhögerorienterade organisationen EPP agerar han grindvakt emot den sorts ytterkantshögerpartier som i EU-systemet står för populism, nationalism och radikal socialkonservatism. Tydligaste exemplet är att processen att utesluta den ungerska premiärministern Viktor Orbáns parti Fidesz har accelererats under Tusks ledarskap. Fidesz och PiS eftersträvar i mångt och mycket samma form av ”illiberala demokratiska” system, med skillnaderna att PiS även drivs av starka katolska influenser och inte delar Fidesz inställning till Kreml.

Polen tog också under Tusk och PO:s ledarskap ett bredare ansvar för de delar av Östeuropa som inte är medlemmar av EU och för delar av Kaukasus. Det var Polens utrikesminister Radosław Sikorski som, tillsammans med Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt (M), kom på och lanserade idén med det östliga partnerskapet. Sikorski är i dag europaparlamentariker och ansvarig för Europaparlamentets relationer med USA.

PO är en av de starkaste rösterna i Europa för marknadsekonomi, frihet, demokrati och EU. PiS går till val med en ekonomisk vänsterpolitik i form av höjda bidrag, ett valbudskap som huvudsakligen är anti abort, HBTQ-personers och andra minoriteters rättigheter samt på konspirationsteorier om vaccination och västerländsk medieinblandning. Måtte Polen välja rätt på söndag, Europa förtjänar ett Polen som går i första ledet.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ScriveAnnons

Svenska tillväxtbolaget slår hål på myter om e-signering

Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.
Elektroniska underskrifter ge bättre lönsamhet.

Trenden är tydlig – att signera avtal med ett klick lockar både stora och små företag.

Samtidigt finns det fortfarande många myter och missuppfattningar kring e-signering.

Kom igång säkert med Nordens ledare inom e-signering – läs mer om Scrive här 

När Scrive drog igång sin verksamhet 2010 hade digitaliseringen inte fått sitt ordentliga genombrott i Sverige. För det svenskägda bolaget krävdes det enträget arbete för att övertyga kunderna om att e-signaturen faktiskt hade kommit för att stanna.

– Marknaden började mogna på allvar 2016 och i dag är det inte längre en frågeställning om en elektronisk underskrift är juridiskt bindande eller inte, säger Scrives vd Viktor Wrede.

Samtidigt tvekar vissa kunder fortfarande kring säkerhetsaspekten. Farhågan är att e-signeringsverktyget som gör det möjligt att signera avtal och många andra typer av dokument med hjälp av några tangentklick helt enkelt inte är tillförlitligt.

– Men det är bättre och säkrare att använda Scrive och e-signering än att underteckna avtal och kontrakt på ett fysiskt utskrivet papper. Det har alltid varit juridiskt möjligt att signera dokument elektroniskt men det är först nu marknaden vågar, säger Viktor Wrede.

Lämpar sig väl även för småföretag

En vanlig missuppfattning är att e-signeringstjänster enbart passar bolag med stora volymer av avtal och dokument. På sin kundlista har visserligen Scrive flertalet globala bolag med verksamheter i många länder.

– Men vi finns till för alla, stora som små. Tjänsten gör att även småföretagarnas arbetstillvaro underlättas, att de sparar tid och att de därmed kan göra fler affärer. Behoven finns i alla sorters bolag. Varje år ska exempelvis något styrelseprotokoll, en årsredovisning och ett stämmoprotokoll undertecknas, säger Viktor Wrede.

En annan myt, konstaterar han, är att elektroniskt underskrivna dokument i högre grad riskerar att hamna i fel händer. I verkligheten är det snarare tvärtom.

– Genom vår lösning kan företagen digitalisera alla kontrakt och sedan lagra dem virtuellt. På så sätt kan både chefer och anställda komma åt alla sina kontrakt från butikerna och kontoren med en enkel knapptryckning men åtkomst för utomstående är förstås skyddad, säger Viktor Wrede.

Minskad risk att slarva bort dokument

Följdeffekten blir snabbare kundservice, bättre skydd mot bedrägerier och ett betydligt bättre system för säker förvaring av kontrakt.

– Och risken för att du som företagare ska tappa bort dokument är obefintlig. Du får helt enkelt bättre koll. Du slipper att gå runt i arkivrum och leta reda på rätt avtal, dokument och offerter. Den här typen av minskad administrationstid gör att företagen kan effektivisera sina verksamheter – och därmed göra fler affärer.

Dessutom, påpekar Viktor Wrede, kan ett ökat fokus på elektroniska underskriften ge bättre lönsamhet.

– När en av våra kunder inom bilindustrin gick över till en helt digitaliserad process sparade de in åtta heltidsanställningar. Det här handlade om personer som tidigare bara satt och hanterade fel i kontrakt, och som nu fick andra och mer relevanta arbetsuppgifter.

Ett av de vanliga missförstånden är att man tror att tjänsten ska vara dyr – när det egentligen finns pengar att spara i förlorade affärer för att administrationstiden slukar tid.

– Nettoeffekten av att gå över till e-signering är i princip alltid positiv för våra kunder, säger Viktor Wrede.

Här kan du testa Scrive gratis 

Mer från Scrive

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Scrive och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?