Energipolitik med bakvänd klimateffekt

LEDARE. Att elmarknaden är en snedvriden marknad är väl belagt. Svensk kärnkraft har drabbats särskilt av den rödgröna regeringens politiska ambitioner – med tydliga nackdelar för framför allt invånarna och företagen i södra Sverige. Mer förvånande är däremot att marknadsläget försvårats även för svensk solel. Främst är det märkligt med tanke på att Miljöpartiet sitter i regeringen och att riksdagen har antagit klimatmål om 100 procent förnybar elproduktion till 2040. Svensk Solenergis rapport ”Solel på stora tak – Vad är potentialen och hur gör andra EU-länder?” visar att Sverige har lägst kilowattgräns inom EU för när solelsproduktion beläggs med beskattning och regelkrångel.

SOLCELLER. Med bättre regelverk och förändrad beskattning av solenergianläggningar skulle fler varuhus, butiks- och kontorsfastigheters tak och fasader smyckas med solcellspaneler.
SOLCELLER. Med bättre regelverk och förändrad beskattning av solenergianläggningar skulle fler varuhus, butiks- och kontorsfastigheters tak och fasader smyckas med solcellspaneler.Foto:Henrik Montgomery/TT

Beskattningsgränsen för solenergianläggningar är satt vid 255 kW (motsvarar solceller på en yta om cirka 2 000 kvadratmeter). Detta innebär att det företag som vill installera solpaneler på taket eller fasaden av sitt varuhus, kontorsfastighet eller större matbutik börjar räknas som en elproducent. På den klassificeringen följer särskild administration och full energiskatt på egenanvänd el. I slutändan gör det att entreprenörer drar sig för den typen av investeringar och att det sällan installeras solelanläggningar som är större än 255 kW på stora tak eller fasader i Sverige.

Svensk Solenergis rapport visar även att det medföljande regelkrånglet, administrationskostnaderna och beskattningen gör att Sveriges förlorade solelpotential är omkring 4 TWh per år. I dag motsvarar solkraften mindre än en halv procent av Sveriges energitillförsel, enligt Energimyndigheten. Med en tillförsel på 0,4 TWh per år till energisystemet är alltså potentialen att solkraften kan mer än tiofaldigas om beskattningsgränsen höjs eller helt tas bort.

Det är dessutom ett sådant huvudbry med alla regler, långa avräkningar och elproduktionsrestriktioner för privatpersoner som vill installera solceller hemma att det inte heller sker i den utsträckning det skulle kunna. Som reglerna är konstruerade motverkar de incitament för att producera mer förnybar solenergi än vad hushållet förbrukar.

Hela situationen för svensk solkraft är bakvänd. Och en rödgrön regering som satt klimatet som en av sina viktigaste prioriteringar bör skyndsamt se över regelverken och harmonisera skatten till EU-nivåerna.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?