Annons

Energiministern borde lyssna på näringslivet

Svenska företagsledare har varit ovanligt eniga på en punkt den senaste tiden. 

Investors Jacob Wallenberg, LKAB:s Jan Moström och Barsebäck Krafts Åsa Carlson har alla efterlyst en bred politisk samsyn om elförsörjningen – en ny energiöverenskommelse.

LÅNGSIKTIGA SPELREGLER. Närings- och energiminister Ebba Busch (KD) borde bjuda in oppositionen till samtal om den svenska elförsörjningen.
LÅNGSIKTIGA SPELREGLER. Närings- och energiminister Ebba Busch (KD) borde bjuda in oppositionen till samtal om den svenska elförsörjningen.Foto:Jesper Frisk

Deras argument är i stora drag att regeringens satsning på ny kärnkraft inte räcker för att rättfärdiga stora investeringar från näringslivet. 

För att det ska ske krävs långsiktigt hållbara spelregler som bara kan uppnås genom en blocköverskridande överenskommelse. 

Med andra ord: Socialdemokraterna måste skriva under på högerpartiernas kärnkraftsplaner för att investerare ska våga ta fram plånboken.

Det är ett rimligt krav. Med tanke på hur polariserad energidebatten fortsatt är, där kraftslag ställs mot varandra, är det förståeligt att näringslivet efterlyser långsiktighet.

Men det handlar sannolikt inte bara om kärnkraft. Många företag, särskilt inom elintensiva gröna näringar, är oroade över elförsörjningen överlag, över hur den svenska elektrifieringskalkylen ska gå ihop på några års sikt. 

En del kanske till och med överväger att flytta tillverkning utomlands.

Det är svårt att se hur regeringspartierna plus SD ska kunna motverka en sådan utveckling på egen hand, trots att de har majoritet i riksdagen. 

Tillsammans med oppositionen, eller i alla fall S, skulle de däremot kunna skicka ut en tydlig signal om att man tar situationen på allvar – att man har för avsikt att omsätta den tjusiga retoriken om att ”alla kraftslag behövs” i praktiken.

För det gör de verkligen.

Magdalena Andersson (S) sa på måndagen att hon är beredd att förhandla om en ny energiöverenskommelse, vilket är positivt. 

Hon har dock inte fått någon inbjudan. På närings- och energiminister Ebba Busch (KD) låter det heller inte som om den kommer att skickas. 

Hon tycks vänta sig att S ska ställa sig bakom regeringens energipolitik utan förhandling.

Det vore en naiv förhoppning. Även om partierna är överens om mycket i sak kommer S självklart att kräva inflytande om de ska sätta sin signatur på en ny överenskommelse.

Man ska dock komma ihåg att S har incitament att ställa sig bakom regeringens kärnkraftslinje. På så sätt skulle de slippa spendera även nästa valrörelse i sällskap med kärnkraftsmotståndarna i MP, V och C och stå till svars för historiska nedläggningar. 

Ju förr det sker desto bättre för S, taktiskt sett.

Men bollen är hos Ebba Busch.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera