1515
Annons

Energimarknaden måste börja fungera

LEDARE. De senaste åren har den förnybara energiproduktionen exploderat. Till och med under pandemin, när den globala energiefterfrågan störtdök, gick det att skönja en uppgång för förnybart samtidigt som kol och olja övergavs. Den internationella energibyrån (IEA) har gått så långt som att utnämna solen till den nya härskaren av energisystemet.

ENERGI. Uppsvinget för förnybart är en klimatframgång. Samtidigt måste leveranssäkerhet och stabila elnät värnas och värderas.
ENERGI. Uppsvinget för förnybart är en klimatframgång. Samtidigt måste leveranssäkerhet och stabila elnät värnas och värderas.Foto:PONTUS LUNDAHL / TT

Förklaringen är enkel. Förnybart har blivit alltmer lönsamt, produktionen allt billigare. Ta vindkraften till exempel. Mellan 2008 och 2016 minskade produktionskostnaden för vindkraft med 44 procent enligt Energimyndigheten. 2019 slog den rekord med 12 procent av den totala svenska produktionen.

Uppsvinget för förnybart är en klimatframgång. Ökad produktion måste fortsätta att underlättas genom minskat regelkrångel för både sol, vind och vattenkraft. I dag trycks utbyggnaden av större solcellsanläggningar tillbaka av energiskatt. Vindkraften möter en osäker process genom kommunala veton och långa tillståndsprocesser. Men trots att hinder kvarstår för förnybar energi är marknaden tydligt snedvriden i dess favör.

På många sätt har den förnybara frammarschen möjliggjorts genom att konkurrenter tvingats att betala för den. Genom det svenska systemet med elcertifikat subventioneras producenter som tillverkar el från sol, vind och vatten. De som tvingas betala för elcertifikaten är kvotpliktiga aktörer, däribland andra elproducenter. Systemet ska lyckligtvis fasas ut men kommer att pågå till 2035 och omfattar även nya anläggningar för förnybar el som tas i drift under 2021.

Det är bara en av faktorerna som bidragit till en allt svårare situation för den svenska kärnkraften. Dess motståndare vurmar aldrig så mycket om marknaden som när de argumenterar för att elproducenterna själva inte tror på tekniken. Det är en svår poäng att ro hem när marknaden så tydligt är utformad för att gynna förnybara energislag.

På detta finns fler exempel än elcertifikaten. Sedan 2016 har Sverige en energiöverenskommelse med målet att elproduktionen ska vara 100 procent förnybar till år 2040. Inte fossilfri. Även om effektskatten på kärnkraft, som tidigare bidragit till nedläggningen av flera reaktorer, togs bort med överenskommelsen infördes alltså en politisk målsättning att kärnkraft inte ska ha plats i framtidens energisystem. Det är något dagens aktörer måste förhålla sig till.

Om kärnkraften inte hade kunnat konkurrera med andra energislag hade nedlagda reaktorer inte varit något att sörja. Men saken är att kärnkraften har egenskaper som i dag inte värdesätts på marknaden. Den förnybara prispressen är fenomenal men skapar problem när prissättningen inte tar hänsyn till sådant vi vill premiera på elmarknaden. Som leveranssäkerhet och stabilitet i nätet.

Det blev tydligt förra året. Vårens låga elpriser gjorde att Vattenfall inte ansåg det lönsamt att starta upp Ringhals 1 efter ett driftuppehåll. Men efter ett avtal med Svenska kraftnät togs reaktorn plötsligt i drift under sommaren. Det krävdes för att säkra stabiliteten i systemet när bland annat vinden slutade blåsa och överföringen i nätet begränsades. Till skillnad från förnybart styrs inte kärnkraften av väder och vind.

Bortom själva elen är detta en helt avgörande funktion hos planerbar produktion, som kärnkraft och vattenkraft. De säkerställer att stabiliteten upprätthålls och att leveranssäkerhet garanteras. Det är en egenskap som inte kan kompenseras av fler vindturbiner. Den här utmaningen för elsystemet har Svenska kraftnät varnat för i flera år men är fortfarande olöst.

För att Sverige ska klara av sina klimatmål behövs en pålitlig och fossilfri elförsörjning. Den dagen det går att lagra billig el från vindkraft och dess syskon behövs kanske inte kärnkraften längre. Om den då inte kan stå sig på marknaden bör den läggas ned. Där är vi inte än. Leveranssäkerhet och stabila elnät måste värnas och värderas.


Innehåll från Luleå EnergiAnnons

Så är Luleå Energi ett nav i regionens energiomställning

Malin Larsson, vd på Luleå Energi.
Malin Larsson, vd på Luleå Energi.

Det lokala energibolaget spelar en avgörande roll i den gröna omställningen. Den samhällsomvandling som pågår i Norrbotten skapar förutsättningar för Sverige att i flera stora kliv kunna sänka landets utsläpp. Inom näringslivet behöver organisation och ledarskap skyndsamt utvecklas för att företag på kort tid ska lyckas göra något som ingen tidigare gjort. Det menar Luleå Energis vd Malin Larsson.

Norrbotten har blivit ett centrum för den gröna omställningen i Sverige och Europa. Här gör industrier som SSAB insatser för att leverera hållbart stål till hela världen, och innovativa företag med offensivt klimatarbete väljer att etablera sig i regionen. 

Luleå Energi befinner sig mitt i händelsernas centrum. Vd:n Malin Larsson berättar att energibolaget skapar förutsättningar för nya företag som vill etablera sig i regionen genom att bland annat investera i elnätet och utveckla samarbeten med de stora industrierna. Detta skapar nytta för såväl energisystemet som för industri och stad.

– Tillsammans med andra aktörer har vi möjlighet att göra stora förändringar. Ett tydligt exempel är vår cirkulära fjärrvärmeproduktion, där vi använder restenergier från SSAB:s ståltillverkning för att värma upp bostäder och offentliga byggnader i Luleå. När SSAB nu planerar för ett nytt produktionssystem i Luleå är vår ambition att fortsätta använda restenergier till fjärrvärmesystemet. Vårt mål är en helt fossilfri fjärrvärmeproduktion, säger Malin Larsson.

Kompetensförsörjning stor utmaning

För att kunna fortsätta vara en viktig kugge i energiomställningen måste energibolaget attrahera kompetens. Det är en stor utmaning när konkurrensen om arbetskraften i norr är större än någonsin. 

Luleå Energi jobbar med att bygga en företagskultur som kan locka nya medarbetare och samtidigt bli ett verktyg i omställningsarbetet. Målet är att skapa en arbetsplats där medarbetare ”skickliggör” varandra, grupper utvecklas, och individer kan vara sitt bästa jag för att leverera i snabb takt på en hög nivå.

– Vi ska också hjälpa våra ledare att våga vara modiga och öppna för utveckling, och skapa förutsättningar för att våra medarbetare ska känna motivation för uppdraget och förändringsresan. Det gör vi genom att skapa delaktighet och samhörighet samt genom att säkerställa att de har rätt kompetens för uppdraget, både nu och inför framtiden, säger Katharina Frank, chef HR & Hållbarhet.  

Gör konkret skillnad för klimatet 

Det som sker i dag – totalomställning till fossilfritt – har ingen varit med om tidigare. Dessutom måste företag och organisationer ställa om snabbt. Det är ett minst sagt spännande läge att komma in på en arbetsplats som Luleå Energi, menar Katharina Frank och Malin Larsson. 

– Våra medarbetare har möjlighet att göra en konkret skillnad på riktigt, varje dag, konstaterar Malin Larsson.

Nyfiken på Luleå Energi? Läs mer här. 

Besök Luleå Energi på Almedalsveckan
Seminarium: Omställning på riktigt – Hur ska ledare/organisationer utvecklas för att göra det ingen gjort förut?
Plats: Arena Energi, Klosterlängan vid Stora torget.
Tid: 5/7 kl. 13.45-14.30. Välkomna!

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Luleå Energi och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?