En större stat är inte svaret på pandemin

LEDARE. Coronavirusets utbrott innebär ett paradigmskifte för socialdemokratisk politik. I alla fall om man ska tro finansminister Magdalena Andersson.

STÖRRE STAT. Magdalena Andersson vill göra pandemin till en fråga om ideologi, men saknar belägg.
STÖRRE STAT. Magdalena Andersson vill göra pandemin till en fråga om ideologi, men saknar belägg.

I slutet av förra året deklarerade hon att nyliberalismen, återigen, har dött. I pandemins spår känner vänsterkanten vittring av en större stat och mer kontroll.

Slutsatsen att staten skulle vara för liten, efter ett år när människor världen över väntar på att få tillbaka sina grundläggande friheter, är i sig märklig. Att liberala inslag som privatiseringar eller skattesänkningar skulle vara boven bakom Sveriges höga dödstal saknar dessutom förankring i verkligheten.

Det blev tydligt när finansministern drabbade samman med Moderaternas Elisabeth Svantesson om privata alternativ i välfärden i söndagens Agenda. Det var påfallande svårt att få grepp om hur finansministerns vision för samhället ser ut, och varför privata aktörer inte hör dit. Hon vill göra pandemin till en fråga om ideologi, men saknar belägg.

Problemet är att få saker är så opolitiska som ett virus. I vården är hög kvalitet viktigare än formen för styrningen. En smitta bryr sig inte om huruvida ett äldreboende är kommunalt eller privat, oavsett hur Socialdemokraterna än försöker vinkla det. Tvärtom har privata aktörer visat sig avgörande under pandemin. Inte för smittspridningen, men för samhällets motståndskraft mot smittan.

Den offentliga vården har haft en bundsförvant i de privata alternativen. Under fjolårets första månader ökade de digitala besöken hos de största privata vårdgivarna med 60 procent, hos Kry med hela 97 procent. Det har ökat den sociala distanseringen och hållit många äldre borta från vårdcentraler.

När krisen i näringslivet var som värst i våras öppnade Magdalena Andersson för ett större statligt ägande av företag. Men utan innovativa privata läkemedelsbolag hade den rekordsnabba utvecklingen av vaccin aldrig ägt rum. Redan i april började Pfizer och Biontechs vaccinkandidat att testas. Den bygger på teknik och innovation som bara kan skapas genom fria företag och fri kapitalbildning.

Pandemin har många lärdomar, behovet av en större stat är inte en av dem. Tvärtom har året som gått sedan pandemin bröt ut visat hur viktig friheten är för välmående och utveckling. Både för näringslivet och för individen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?