Läget borde vara en dröm. Vattnet med båtklubbarna ligger nedanför husen, skogen med många mil löpspår, rikliga svampmarker, flockar av dovhjort och vackra sjöar börjar precis bakom. Här finns en egen tågstation för Saltsjöbanan, två livsmedelsbutiker på torget, restauranger, apotek, vårdcentral, bibliotek, frisörer. Bebyggelsen är blandad med höghusen i mitten och radhusområden på höjderna runt om.
Men läget är ingen dröm. Förra året klassades Fisksätra av polisen som ett av tre nya utsatta områden i Stockholmsområdet, präglat av gängkriminalitet, våld, öppen droghandel, hot mot vittnen och anmälare och svårigheter för polisen att göra sitt jobb. ”Utsatt område” är i hög grad ett uttryck för att den svenska rättsstaten inte riktigt finns.
Åren före dominerades av migrationsvågen som delvis ändrade befolkningen i området. Man kan sammanfatta dynamiken med att östeuropéerna flyttade ut och Mellanösterns och Afrikas olika folkgrupper flyttade in. Utanförskapets alla kännetecken följde med - arbetslöshet, språksvårigheter, många barn med svårigheter i skolan. Det talas fler än 40 språk i Fisksätra.
2019 stängde kommunen Fisksätraskolan. Det gick inte längre eftersom eleverna valde bort den till förmån för skolorna i Saltsjöbaden, nere i Skuru och längre in mot Nacka. Den sista terminen gick bara 92 av områdets 750 barn i Fisksätraskolan.
Men 2021 öppnade den igen, nu i regi av stiftelsen Viktor Rydberg som driver åtta mycket välrenommerade skolor i Stockholm. Stiftelsen är icke-vinstdrivande och grundades i Djursholm av Louise Ankarcrona och Louise Westerberg 1993, vilket renderade en förstasida i Di med rubriken ”Mammor startar skola”. VR har varit en succé.
Viktor Rydberg rustade upp Fisksätraskolan, som ligger med utsikt över havsviken, och körde igång i augusti med förskoleklass och lågstadium som efter ett år ska byggas ut med mellan- och högstadium till totalt 550 elever. Målet är att alla barn i Fisksätra ska välja den lokala skolan.
Efter en termin slog skolledningen larm. Nya skolor går alltid med förlust, men i Fisksätra var förlusterna så stora att hela verksamheten äventyrades.
Jag träffar Viktor Rydbergs skolchef Amanda Hurst på fredag eftermiddag på Fisksätraskolan. Det är två dagar sedan en 19-åring sköts till döds på torget hundra meter bort. Stämningen i området är uppriven. En polispatrull är på besök i skolan och barnen flockas kring dem på skolgården. Tallarna glöder i solljuset.
Det är främst två faktorer som är överraskande dyra, förklarar hon. Den första är att antalet barn med utåtagerande beteende är många. Det krävs två extra heltidsanställda per barn för att undervisningen ska fungera. Den andra är att förkunskaperna i svenska är generellt låga, vilket kräver mer stödundervisning. Om man inte vill ge avkall på kvaliteten måste det till resurser och de är för små. Tilläggsbeloppet för elever som behöver hjälp och strukturtillägget för socioekonomiska faktorer räcker inte. Om detta har nu Amanda Hurst en dialog med Nacka kommun som hon tror ska ge resultat. Viktor Rydberg vill absolut inte ge upp Fisksätra.
Men högre makter tycks vilja något annat. Dagen efter 19-åringen sköts på torget kallar statsministern och skolministern till presskonferens. De meddelar att de vill att friskolor ska ha åtta procent lägre skolpeng jämfört med kommunala skolor och att de ska lägga ett förslag om detta i riksdagen. Statsministern har en ovanlig ton. Hon talar om marknadsskolan och skattepengar som går till sexklubbsbesök i Thailand och att friskolor får betalt för tjänster och ansvar de inte utför och inte tar.
En statsminister och en skolminister som tar till orda en torsdag i februari 2022 skulle kunna säga mycket annat. De skulle kunna tacka skolvärlden för heroiska insatser under pandemin och att erfarenheterna av distansundervisningen måste tas tillvara. Att följa undervisningen digitalt var ett av svensk skolas plötsliga framsteg som kan minska avståndet mellan hem och skola. De skulle kunna ta initiativ till en kunskapsspridning av goda exempel i den numera mycket pluralistiska skolan. De skulle kunna göra politik av den höga efterfrågan på ordning och reda. De skulle kunna vända på en av sina stenar i kampen mot segregation och anslå pengar till skolor som vill få ordning på tunga områden. De skulle kunna sätta ord på den förstämning som januaris rekordmånga dödsskjutningar av unga har skapat på många ställen i Sverige.
Men det säger de inte. Statsministern utmålar istället alla friskolor som omoraliska smitare. Det är den stora frågan i svensk skola, anser statsministern. Barn i friskolor ska ha en lägre skolpeng.
Om förslaget genomförs, säger Amanda Hurst, finns det inte en chans att klara ekonomin i Fisksätra. Det finns inget som skiljer Viktor Rydbergs grundskola i Fisksätra från kommunala skolor i liknande områden. VR har samma ansvar och får inte säga nej till elever. Statsministern sprider myter.
Och begår ett svek. Till skillnad från andra länder har alla barn i Sverige råd att gå i privata skolor. Friskolereformen är en jämlikhetsreform som i dag gör att barn i Fisksätra kan gå i en skola som driver några av Stockholms bästa skolor. Det är en modell som en socialdemokratisk statsminister ska värna, inte slå ut.