1515

En stark eurozon är bra för Sverige

LEDARE. I måndags hölls en gemensam presskonferens i Berlin och Paris samtidigt. I respektive stad stod förbundskansler Angela Merkel och president Emmanuel Macron, med den andra bredvid sig på en skärm över videolänk.

SAMMANHÅLLNING. Det fransk-tyska förslaget om en europeisk återhämtningsfond är en historisk händelse, även för Tyskland och Angela Merkel.
SAMMANHÅLLNING. Det fransk-tyska förslaget om en europeisk återhämtningsfond är en historisk händelse, även för Tyskland och Angela Merkel.Foto:Kay Nietfeld

Tillsammans meddelade de sin vision för Europas ekonomiska återhämtning i spåret av coronaviruset. Merkel lät meddela att ”extraordinära omständigheter kräver extraordinära åtgärder”, Macron att ”krisen vi upplever saknar motstycke”. Det märks av det förslag som presenterades från den fransk-tyska axeln, nämligen en fond på 500 miljarder euro, motsvarande drygt Sveriges BNP.

Förslaget är att medlen till fonden ska lånas på marknaden av EU-kommissionen, i unionens namn. Medlen ska sedan distribueras till ”de mest drabbade branscherna och regionerna” i form av bidrag, något som den tyska förbundskanslern tidigare motsatt sig. Återbetalningen ska ske långsiktigt genom EU:s budget och därmed betalas av samtliga medlemsstater.

Med det har det tyska motståndet mot gemensam skuldsättning fått ge vika, trots Helmut Kohls motsatta löfte. Fondens föreslagna storlek ska också ställas i relation till ECB:s varning i slutet av april att euroområdets BNP i värsta fall kan rasa med 15 procent i år. Medelscenariot är inte mycket mer hoppfullt. De politiska riskerna är svåra att prissätta, men har ökat och gjort sig påminda under våren. 

Det fransk-tyska inspelet kommer veckan innan EU-kommissionen väntas presentera sitt förslag till återhämtningsfond, den 27 maj. Av allt att döma kommer de ha en liknande utformning, om än något olika storlek. Spaniens Pedro Sánchez och Italiens Giuseppe Conte, ledarna för två av de hårdast drabbade länderna, välkomnar Merkels och Macrons besked.

Men från den mer återhållsamma kvartetten i unionen är tongångarna annorlunda. Österrike, Sverige, Danmark och Nederländerna menar att utbetalningar ska ske i form av lån, med strikta villkor. Magdalena Andersson är måttligt imponerad av det fransk-tyska försöket till sammanhållning. Österrikes Sebastian Kurz har meddelat att de fyra länderna kommer presentera ett eget förslag.

Men så fyller länderna inom unionen också olika funktioner. Frankrike och Tyskland är bara två medlemsstater, men det är inte vilka som helst. Merkels helomvändning är central. En lösning utan Tyskland hade inte varit möjlig. Med förslaget har Merkel befäst sin roll i EU:s historiebok.

Medan tidigare förbundskansler Helmut Kohl kunde stoltsera med det politiska arvet av ett enat Öst- och Västtyskland, har det under våren funnits risk att Merkel skulle få summera sin tid med ett söndertrasat europeiskt samarbete.

Italienska räntor, som steg efter osäkerheten kring domen från den tyska författningsdomstolen i Karlsruhe, vände nedåt efter det fransk-tyska förslaget. Hotet om en ekonomisk kollaps i Sydeuropa börjar avta. Den sviktande tilltron till den gemensamma valutan, och till EU, har fått ett resolut gensvar från två av de mäktigaste medlemmarna.

När utmaningarna hopar sig är det en hoppfull vändning, den tyska retoriken är väsensskild från landets traditionellt strama position. Vissa menar att Merkel nu levt upp till sin devis från finanskrisen, ”om euron misslyckas, misslyckas Europa”.

Att valutaunionen står stark är av naturliga skäl avgörande för Tyskland. Den insikten lär ha bidragit till att Merkel gett efter för kontroversiella metoder som Tyskland aldrig skulle vara del av.

Men ett starkt euroområde, och medlemmar med stabila ekonomier, är av enorm betydelse också för Sverige. Det är inte vår valuta, men det berör vår inre marknad. En sammanhållen valutaunion är en integrerad del av EU:s framgång, och därför också vår. Alternativet är inte dagens EU utan euron. En fallerad valutaunion skulle vara ett politiskt och ekonomiskt misslyckande utan motstycke.

Åtgärderna som föreslås är unika företeelser i unionens historia. Precis som utmaningarna den nu möter. Insatser som räddar euron kommer i slutänden att betala sig. Alternativet är att Europa misslyckas.


Innehåll från Oscar JacobsonAnnons

Oscar Jacobson Custom Made

I Oscar Jacobsons nya Custom Made-tjänst erbjuds enkelheten i konfektion tillsammans med valfriheten inom måttsömnad tillsammans med ett utbud av nära 400 olika tyger.

Som kund kan man sondera bland företagets stora utbud av kavaj- och byxmodeller och samtidigt anpassa dessa efter sina personliga önskemål rörande såväl tyg, detaljer och passform. 

Hur går då tjänsten till?

Som kund besöker man någon av Oscar Jacobsons egna butiker där man tillsammans med företagets Custom Made-specialister påbörjar en konsultation. 

Vilken typ av plagg är man ute efter? Är det en kostym för ett bröllop, smoking för nyår eller kanske en ledig kavaj till sommarsemestern? 

Baserat på det behov du har som kund så erbjuds du att prova bland det gedigna utbudet av kavajmodeller som företaget erbjuder på galge. Här finns mängder av alternativ så som enkelknäppt, dubbelknäppt samt smokings med exempelvis sjalslag eller väst. 

I byxväg finns alternativ med såväl enkla som dubbla plisséringar men även slät front för de som önskar. Önskar man en modell med högre livhöjd eller kanske något smalare finns även detta att finna i det befintliga utbudet. 

När man som kund hittat en modell av kavaj och/eller byxa som man känner sig bekväm med kan man även sondera mellan alla olika storlekar. En traditionell storlek 50 kanske sitter bra i kroppen men uppfattas som aningen kort? Då kan man basera sin beställning på en 150 dvs samma storlek med tilltagen längd i kropp och ärm. 

Samma sak gäller såklart för kortare storlekar samt för byxor som t ex automatiskt får en något högre livhöjd i en extra lång storlek. Än så länge har man som kund endast baserat sina val på befintliga storlekar och modeller men tjänsten begränsas inte till det. 

Utöver lång- respektive kortstorlekar kan kostymens grundläggande mått korrigeras ytterligare av företagets specialister om så skulle behövas. 

Det kan handla om att ta in midjan eller fotvidden någon extra cm eller att anpassa ärm- och benlängd till exakt bärarens önskemål. 

400 tyger att välja på

När man valt ut modell och storlek kommer vi till det som kanske lockar allra flest med en Custom Made-tjänst; tygvalet. Tillsammans med Oscar Jacobsons kunniga personal får man som kund sondera ett brett utbud av ca. 400 tyger för såväl höst som vår från några av Italiens absolut främsta väverier. Är det kanske ett svalt ulltyg för ett sommarbröllop eller kanske en matigare flanell för hösten? Utöver ett brett utbud av kvaliteter så finns det även en rad alternativ av nyanser inom varje kategori som ger närmast oändliga möjligheter kring vad man vill beställa. 

Sist men inte minst kommer vi till detaljerna på dina plagg. Här finns möjlighet att efter personlig smak välja knappar, foder och slag på sin kostym vilket på många sätt bidrar till en mer personlig prägel. Man kanske vill ha en vit smokingjacka utan silkesklädda slag. Eller så vill man ha ett klassiskt alternativ med ribbat silke som matchar revärerna längs byxans söm vilket också går utmärkt. 

Alla eventuella skräddarändringar är inkluderade i priset

Normalt när det handlar om måttsömnad eller skräddarsytt brukar priserna överstiga de inom konfektion avsevärt men i Oscar Jacobsons fall har man valt att kunna erbjuda den här Custom Made-tjänsten med ett prispåslag på endast 1 500 kr utöver motsvarande modell i konfektion. 

Det som påverkar priset är istället valet av tyg där man som konsument kan välja allt från prisvärda baskvaliteter till några av världens lyxigaste kvaliteter från Loro Piana. 

Det som särskiljer den här tjänsten från många andra aktörer är att hos Oscar Jacobson finns alla företagets modeller faktiskt att beställa och du får direkt en tydlig och överskådlig bild av vad du som kund beställer. 

Många aktörer har istället en separat leverantör för sina måttsydda plagg vilket gör att plaggen du ser i kollektionen inte går att måttbeställa. Lägg därtill flexibiliteten hos Oscar Jacobson i valmöjligheterna kring tyg, passform och detaljer så förenar tjänsten det bästa delarna av konfektion och måttsömnad. 

En annan stor fördel med den här typen av tjänst är att de eventuella skräddarändringar som snarare är regel än undantag för en konfektionskostym kan undvikas då de inkluderas i priset av tjänsten. 

Leveranstiden på en kavaj eller kostym inom Custom Made-tjänsten ligger normalt på 5 veckor från beställning men går även få med expressleverans på 2 veckor. 

Läs mer 

Mer från Oscar Jacobson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Oscar Jacobson och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?