ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

En snabbinsatsstyrka för skogsbrand

  • Foto: TT

Den 31 juli 2014 började det brinna på ett kalhygge nordost om Seglingsberg i Surahammar. Vädret var varmt och torrt. Brandrisken bedömdes som "extremt stor". När SOS Alarm fick larmet om branden bedömdes eldområdet till 30 gånger 30 meter.

Av olika skäl försenades räddningstjänsten i nästan en timme. När den kom fram var eldområdet 400 gånger 600 meter. Till slut brann 14 000 hektar i den då värsta branden i modern tid.

Utredningen som tillsattes efter branden konstaterade att Sverige inte kunde släcka stora skogsbränder. Det fanns inte kunskap och det saknades materiella resurser.

Fyra år senare, sommaren 2018, kom nästa våg av skogsbränder, också denna gång utnämnda till de värsta i modern tid. Räddningstjänsten gjorde 7000 utryckningar för att släcka brand i skog. Hemvärnet kallades in. Ett tiotal länder hjälpte till i vad som skulle bli EU:s största räddningsinsats. 

Den skogsbrandsutredning som presenterades på onsdagen är inte lika skoningslös som den förra men redovisar kritik som känns igen från 2014 års utredning: insatserna var sena, dåligt övade och ledning av arbetet fanns ibland inte.

I sin internationella utblick konstaterar utredaren att Sverige avviker i ett viktigt avseende. I alla länder som man undersökt finns det ett nationellt ledningssystem som koordinerar bekämpningen av skogsbränder. Det saknas i Sverige. Kommuner kan samarbeta om ledningssystem om de vill men behöver inte.

Ett annat exempel är att länder med torra årstider och lång erfarenhet av skogsbräder som Australien, Sydafrika, USA och Kanada har snabbinsatsstyrkor som stationeras ut vid förhöjd brandfara och som har till uppgift att bekämpa bränder så snart de upptäcks samt övervaka brandens utveckling. Sådant saknas också i Sverige.

Den svenska skogen har hittills skyddats hyggligt bra av de nederbördsrika lågtrycksbanorna från Nordatlanten. I takt med klimatförändringarna har Sverige skäl att börja definiera sig mer som Kalifornien och Sydeuropa, det vill säga ett land med torrperioder och mycket hög brandrisk. Alla de länderna har eget brandflyg och en tydlig organisation för skogsbrand. Det bör Sverige skaffa sig. Skogsindustrin är stor och viktig och behöver en bättre försäkring.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies