Dessa få ord från Annie Lööf i TV4:s partiledardebatt var betydelsefulla. De bekräftar det som har varit uppenbart för många andra, att Centerpartiet har inordnat sig i ett block till vänster i svensk politik, och att resten av partierna är på ”den andra sidan”. I bästa fall är det nu slut på Centerpartiets tal om ”den breda mitten”, som har förvirrat mer än förklarat.
Att partierna formerar sig i två block är typiskt för svensk politik sedan decennier. Svenska val är i stor utsträckning statsministerval och vilken regeringsbildare som ett parti stöder är viktigt för väljarnas ställningstagande. Det är vad blockpolitik handlar om.
Dessa block har genom åren haft olika karaktär. Allianssamarbetet var en sammansvetsad konstellation. De rödgröna partierna före 2006 var det inte, men var likväl ett block. Inte heller var de borgerliga partierna helt kalibrerade med varandra inför valen 1976 och 1991, men de lyckades ändå vid båda tillfällena bilda koalitioner, och att det var just de partierna det handlade om var uppenbart för väljarna redan före valdagen.
Det krävs alltså inte att partierna själva säger att de utgör ett block. Det är omständigheterna som avgör.
Ett parti som försöker kämpa emot blocklogiken får det svårt. Den som säger sig stå vid sidan om blockpolitiken får trovärdighetsproblem.
Socialdemokraterna brukar inför de flesta mandatperioder säga att de går till val som ensamt parti. Det är ändå tydligt vilka partier som behövs för att S ska kunna bilda regering.
Centerpartiet har i flera år sagt att de förespråkar ett alternativ till blockpolitiken, att de stora partierna S och M ska samarbeta med varandra. Den officiella motiveringen till detta har varit att ytterkantspartier, enligt C-terminologin, ska hållas utanför. Men i själva verket har resonemanget om den breda mitten varit ett steg på vägen till vänsterblocket, ett mellanskede i partiidentiteten för att både väljare och partiaktiva ska hinna anpassa sig, och kanske bytas ut.
Att partiet vill flytta till vänsterblocket behöver inte vara suspekt i sig. Det är förmodligen en principiell och maktpolitisk bedömning som har gjorts. Problemet är när partiföreträdare har förnekat vad som pågår. Nu tycks det vara slut med den saken. I dessa dagar pågår, exempelvis, förhandlingar om vårbudgeten och därmed om vilket pensionsförslag som ska gå igenom. Centerpartiet vill inte säga vilket förslag de ska rösta för när partiets eget budgetalternativ har fallit. Att avstå i slutvoteringen, som man borde göra om man utgör något slags tredje block, tycks inte längre vara aktuellt.
En observation från den senaste tiden är att Centerpartiet från en dag till en annan backade från sin egen linje att försvarsbudgeten måste nå 2 procent av BNP 2025. Nu bytte man till regeringens linje om att det ska ske först 2028, och passade på att kalla 2025-alternativet ”oseriöst”.
Till detta ska läggas Magdalena Anderssons och Annie Lööfs gemensamma agerande de senaste dagarna, ombord på det amerikanska landstigningsfartyget i Stockholm. Likaså deras vänskapliga interaktion i det insinuanta debattgreppet ”ansvarsfullt ledarskap” (ett angrepp på Ulf Kristersson) i riksdagens partiledardebatt i onsdags.
För väljarna är det bra med tydlighet. En röst på C är en röst för Magdalena Andersson som statsminister. Och för Sverige är det bra att det nu finns goda förutsättningar för en regering med majoritetsunderlag i riksdagen. Detta förutsätter förstås att de partier som ingår i konstellationen är beredda att förhandla med varandra. På högersidan i politiken tycks samarbetet vara långt gånget eftersom M, SD, L och KD har agerat gemensamt i sitt svar på regeringens ekonomiska vårproposition och har också enats om ett alternativt pensionsförslag.
På vänstersidan återstår däremot mycket, trots att både S och C verkar inställda på ett tätt samarbete. Om vänstersidan får majoritet efter valet måste C givetvis förhandla med de andra partierna i regeringsunderlaget. Centerpartiets företagsvänliga skattepolitik måste då kompromissas med vänsterpartister som anser att vinst är stöld.
Detta bör väljarna vara inställda på.