Annons

En regering ska se saker komma i tid

Intervjun med statsminister Stefan Löfven SVT:s ”Agenda” i söndags om det upptrappade våldet var inte särskilt lyckad. Hans analys att det är klyftor i samhället som är orsaken håller inte. Och hänvisningen till att det var en borgerlig regering i åtta år, och dessutom under tre år i början av 1990-talet (!) är inte seriös.

Stefan Löfven dagen efter SVT-intervjun, fotograferad på Julas huvudkontor i Skara.
Stefan Löfven dagen efter SVT-intervjun, fotograferad på Julas huvudkontor i Skara.Foto:Adam Ihse/TT

Någon nämnvärd plan för hur regeringen ska komma till rätta med utvecklingen gavs inte heller.

Men det är en annan sak som skaver i de svar som statsministern gav: ”Vi såg inte det här komma.”

Man får till att börja med utgå från att det är själva våldsvågen som Stefan Löfven syftar på och inte den upprörda debatten som har uppstått när människor ser att rättssamhället inte lyckas få bukt med våldet.

Regeringens uppgift är att ”se saker komma”. Det är därför det finns myndigheter som har till uppgift att analysera samhällsutvecklingen på olika områden. Och det är regeringens skyldighet att informera sig och agera långt innan situationen urartar. Tyvärr är det inte alltid så.

Det som däremot alltid tycks vara i gång är arbetsmetoden ”deniablility”. De högsta makthavarna ska inte ha all information för att inte heller behöva ta ansvar för problem som kanske ändå är mycket svårlösta.

Meningen måste vara att regeringen alltid ska veta saker tidigt för att kunna vidta åtgärder innan det blir ett akut problem. Det var mot den bakgrunden som regeringens krisledningskansli inrättades efter flodvågskatastrofen. Skandalen – att det var statsministern och en statssekreterare som själva gissade vad som hade hänt eller inte hänt – ledde till beslutet att en jourfunktion på statsministerns kansli skulle vara i gång dygnet runt, bemannad med tjänstemän som har krishantering som profession.

En av de första åtgärderna efter maktskiftet 2014 var att flytta denna funktion längre bort från statsministern, till ett annat departement.

En statsminister ska alltid kunna säga: Vi har insett detta under en längre tid. Och inte: Vi såg det inte komma. Det gäller konkreta saker som skandalen på Transportstyrelsen, som statsministern inte fick veta om i tid. Och det gäller stora skeenden, som säkerhetspolitiska förändringar eller en tilltagande brottslighet av ett visst slag.

Men då krävs att regeringen vill ha denna kunskap. Att man tar hjälp av rättsväsendet och expertmyndigheter för att få den adekvata bilden och att göra de rätta tolkningarna. Helst innan alla andra.


Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

- Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå klienter genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

- Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

- Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta om Howden M&A

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?