En procent tillbistånd är ett förlegat mål

Bistånd är en känslig fråga. Hur stor nytta gör insatserna? Hur mycket ska man ge?

Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har föreslagit att enprocentsmålet ska tas bort.
Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson har föreslagit att enprocentsmålet ska tas bort.Foto:Jesper Frisk

I går meddelade moderaterna att de vill slopa enprocentsmålet för det svenska biståndet. Partiet föreslår en utgiftsram som sträcker sig över fyra år, på liknande sätt som gäller för försvar, infrastruktur och forskning. Ramen innebär en minskning från dagens 50 miljarder för 2019 till i snitt 42,5 miljarder per år 2021-2024. Förutsatt att BNP fortsätter att öka är minskningen i praktiken större. Förslaget ska läggas fram för partistämman senare i höst.

Därmed gör moderaterna gemensam sak med SD, som länge velat dra ned på biståndet. Båda partierna hänvisar till ökade behov på hemmaplan. Den avvägningen går förstås alltid att diskutera. Däremot finns det all anledning att stödja borttagandet av målet av principiella skäl.

Enprocentsmålet har alltid varit ett befängt sätt att styra. Eftersom BNP för det mesta ökar innebär det att biståndet får mer pengar varje år, vare sig det finns angelägna projekt att plöja ned dem i eller inte. Metoden inbjuder till slöseri. Problemet förvärras av att bistånd så ofta går till länder med stor korruption. De anställda på Sida anstränger sig säkert för att pengar ska hamna rätt men uppgiften är svår. Knappt någon annan organisation av dignitet styrs utifrån ett sådant automatiskt växande tillflöde av pengar.

Målet kommer från en svunnen tid. När det föreslogs av FN 1970 delades världen fortfarande upp i fattiga och rika, det vill säga OECD, Comecon och tredje världen. U-länder talade man om, länder som Kina, Indien och Vietnam tillsammans med Tanzania, Uganda och Etiopien. De skulle alla hjälpas på fötter av rika och godhjärtade västerlänningar, helst med centralstyrning.

Hur stort biståndet ska vara går inte att svara på annat än subjektivt. Men en sak är säker. Det är inte bistånd som lyft en stor del av Asien ur fattigdom sedan 1970, utan snarare de misstrodda multinationella företagen.

Bistånd kan spela roll för att initiera projekt, förhandla med myndigheter och inspirera, samt vid katastrofer. Men det behöver, precis som alla andra verksamheter, ständigt granskas och ifrågasättas. Bästa sättet att försäkra sig om nyttan är att villkora finansieringen utifrån utvärderingar och äskanden.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från ForenaAnnons

Forena vill göra privat pensionssparande förmånligt – för alla

Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena
Bildtext: Anders Johansson, förbundsordförande Forena

Pensionsnivåerna sjunker för varje årskull som går i pension. Tjänstepensionen har blivit en nödvändighet snarare än en guldkant på ålderns höst, men detta till trots saknas stimulansåtgärder som uppmuntrar och underlättar för privat pensionssparande. Det vill försäkringsbranschens fackförbund Forena ändra på. 

Pensionerna är en kärnfråga för det svenska samhället, oavsett politisk hemmahörighet. I takt med att befolkningen åldras och att pensionssystemet inte täcker upp i den mån som var avsett, riskerar vi att hamna i en framtid där våra äldre tvingas förlita sig på bidrag för att ens överleva.

– Hela 450 000 anställda saknar tjänstepension. Samtidigt arbetar runt 500 000 kvinnor deltid, 120 000 personer är småföretagare och vi har stor inflyttning. Vi pratar om över en miljon människor som behöver få chansen att spara ikapp, säger Forenas förbundsordförande, Anders Johansson.

Ett ointresse kring förändring

Det är dock en komplex fråga. I dag premieras till exempel företagare med förmånliga skatteregler för att avdrag vad gäller avsättning till tjänstepensionen. Yrkesverksamma som tjänar över 45 000 i månaden kan löneväxla förmånligt, men för 90 procent av dem som jobbar ges inga förmåner. 

– Det är överraskande att politikerna är så ointresserade av att förändra situationen. Istället gömmer de sig bakom Pensionsgruppens oantastlighet och ser en konflikt mellan subventionerat pensionssparande och konsumtion för tillväxt. Därtill finns en missuppfattning om att subventioner bara skulle leda till ökat pensionssparande hos höginkomsttagare, något som inte alls stämmer.

Tre reformförslag

Anders, som själv har lång erfarenhet från försäkringsbranschen, konstaterar att det i realiteten finns ett stort intresse från svenskarna att pensionsspara, men att de reducerade avdragsmöjligheterna har satt käppar i hjulet för andra.

– Därför presenterar vi tre reformförslag; till att börja med borde det införas matchat sparande, där staten matchar en viss procent av allt man månadssparar. Det är enkelt och man kan delta på den nivå man väljer själv.

Det andra förslaget är att öppna möjligheter för att man själv ska kunna göra insättningar till premie- och tjänstepension. Infrastrukturen för en sådan här modell finns redan i många andra länder och fungerar väl.

 – Det tredje förslaget är att låta äldre som säljer sina bostäder få omvandla reavinsten till livränta. Då får pensionärer pengar som förstärker pensionen samtidigt som vi ökar rörligheten på bostadsmarknaden.

Mycket på agendan

Medan pensionerna är en central fokuspunkt för Forena arbetar fackförbundet hårt även med en mängd andra sakfrågor. Högaktuellt just nu är exempelvis förhandlingarna mellan Svenskt näringsliv, LO och PTK kring LAS, omställningsfrågor och A-kassefrågor. 

– Förhandlingarna beräknas vara klara i slutet av september och det är mycket spännande. Vi berörs förvisso inte direkt av diskussionerna, men kommer ändå att påverkas av resultatet. Nu i oktober påbörjar vi också våra löneförhandlingar, så det finns mycket på agendan, avslutar Anders.

FAKTA OM FORENA

Forena är försäkringsbranschens fackförbund. Vi jobbar för ett tryggt och utvecklande arbetsliv för anställda inom försäkring och finans. Våra medlemmar finns inom alla yrkesroller på försäkringsbolag, banker som ägs av försäkringsbolag och hos försäkringsförmedlare. Forena är det största facket bland akademiker och chefer i försäkringsbranschen och vi ansluter studenter, yrkesverksamma och chefer. 

Läs mer om Forena

Mer från Forena

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Forena och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?