Annons

En ny strategi behövs för svensk ekonomi

LEDARE. På onsdagen kom siffrorna som visar hur Sveriges ekonomi stod sig under en av de mest turbulenta vårarna i modern tid. Statistiska centralbyråns preliminära BNP-siffror visar att svensk ekonomi befann sig i fritt fall under årets andra kvartal. Jämfört med det första kvartalet krympte den med hela 8,6 procent.

NY FAS. Magdalena Andersson höll på onsdagen pressträff om läget i svensk ekonomi. Nu är tid för regeringen att formulera en ny strategi framåt.
NY FAS. Magdalena Andersson höll på onsdagen pressträff om läget i svensk ekonomi. Nu är tid för regeringen att formulera en ny strategi framåt.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Det är den största nedgången under något enskilt kvartal sedan åtminstone 1980. Sveriges siffror är trots det lindriga i jämförelse med många andra länders blodröda resultat, inte minst i Sydeuropa. I Spanien drog ekonomin ihop sig med oerhörda 18,5 procent. I EU är den samlade nedgången 11,9 procent, inom euroområdet 12,1 procent.

De bakomliggande krafterna som drivit nedgången bär coronavirusets sigill. SCB pekar framför allt ut den sjunkande exporten och hushållskonsumtionen. Få hushåll kände för att spendera när varslen haglade tätt. När företag, landgränser och till och med den inre marknaden bommade igen, var exportutsikterna bland svenska företag nära bottennoteringen från finanskrisen.

Den ekonomiska situationen är mörk, men hade samtidigt kunnat vara mycket värre. Sveriges ekonomi, till stor del driven av en omfattande industrisektor, är såväl djupt exportberoende som konjunkturkänslig. Att Sverige inte lika lättvindigt deltog i vårens utbreda samhällsnedstängning ter sig i efterhand som ett klokt beslut.

Nu befinner vi oss i ett nytt skede. Viruset har tvingats till reträtt. Konsumtionen av varor har gjort ett uppsving, även om köp av tjänster fortfarande halkar efter. En månad in i det tredje kvartalet är utsikterna bättre än väntat, indikatorer tyder på en återhämtning. Inköpschefsindex är på uppgång, barometerindikatorn likaså.

På en presskonferens under onsdagen kommenterade Magdalena Andersson läget i ekonomin. Hon poängterade betydelsen som regeringens åtgärder haft för att överbrygga krisens negativa effekter. Men det finns en tidpunkt när dessa i stället börjar utgöra ett nytt problem. I en återhämtningsfas riskerar en utdragen krispolitik snarare tynga kommande kvartal.

Ett av finansministerns främsta orosmoln är den försämrade situationen på arbetsmarknaden. Samtidigt subventionerar regeringen passivitet genom fortsatt höga permitteringsnivåer, som från den 1 augusti har ett tak på 60 procent. Att dessa höga nivåer fasas ut i den fas vi nu befinner oss är en av åtgärderna som föreslås av Lars Calmfors i onsdagens Di.

Arbetslinjen måste återupprättas. Det aktiva arbetssökandet som påtvingas genom a-kassan är ett bättre alternativ för att få igång ekonomin och låta marknaden ta form under nya förutsättningar. De som vill att de förhöjda ersättningsnivåerna görs permanenta kan inte tillåtas få sina förhoppningar infriade.

Skatternas roll i att uppmuntra och skapa incitament för arbete får inte hamna i skymundan. Ett spår som finansministern därför bör vara angelägen om att fullfölja gäller de förslag på skattesänkningar som finansdepartementet skickade ut på remiss innan sommarsemestern tog vid. Det gäller sänkt statlig inkomstskatt, skattereduktion för förvärvsinkomster, en utvidgad skattelättnad för experter och sänkt pensionärsskatt.

Huruvida skatteförslagen faktiskt hamnar i budgeten avgörs i förhandlingarna mellan regeringen och samarbetspartierna. Liberalerna meddelade i tisdags att de vill sänka skatten på jobb och företag med 30 miljarder kronor. Det är en linje partiet måste hålla fast vid i förhandlingarna med regeringen.

När regeringen i våras presenterade sina krisåtgärder var flera av dem otillräckliga och krångliga. Högljudda rop om kraftfullare tag möttes med motiveringen att torrt krut behövdes för tiden efter krisen. Då var inte rätt tid att hålla tillbaka av oro för framtiden. Men vårens senfärdighet kan inte vägas upp av att nu, många månader senare, klamra sig fast vid krisåtgärderna.

När regeringen under sensommaren sammanträder på Harpsund måste den formulera en ny ekonomisk strategi framåt. Det är hög tid att krispolitiken gör rum för en kraftfull återhämtning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MylocAnnons

Informationsflödet är kritiskt i logistikkedjan

Lars Eiring, vd, och Lennart Pihl, styrelseordförande.
Lars Eiring, vd, och Lennart Pihl, styrelseordförande.

Det senaste året har vikten av effektiva logistikkedjor blivit allt tydligare. Störningar i såväl global produktion som transportflöden har drabbat många aktörer hårt. Behovet av effek-tiva och heltäckande digitala logistiklösningar är alltså större än någonsin; mot den bak-grunden arbetar IT-företaget Myloc aktivt med att utveckla koncept och molnlösningar för att ge sina kunder effektivare produkt- och logistikflöden. 

De flesta större tillverkningsindustrier tenderar att förläggas där produktion kan ske så billigt – och storskaligt – som möjligt. Detta har resulterat i en global marknad med allt komplexare och mer sårbara logistikkedjor. Oavsett detta finns det på många håll fortfarande brist på samman-hållna, heltäckande IT-lösningar för översikt och effektivisering av logistikflöden, en brist som Myloc satsar intensivt på att lösa. 

– Det finns många delar/aktörer i logistikkedjorna och var och en av dessa delar tenderar att an-vända sina egna system. Detta betyder att en enda leverans ofta omfattar en mängd olika sy-stem som inte kan koordineras. Samtidigt har inte mottagaren någon insyn i vad som sker med den aktuella leveransen, säger Lars Eiring, VD på Myloc, att kunna dela på informationen skapar nya möjligheter och till exempel kan mottagaren ha stor nytta av proaktivitet och något vi adres-serar i våra lösningar.

Logistikkedjorna på hemmaplan

Han exemplifierar med en vanlig svensk kommun, som ofta anlitar ett stort antal leverantörer varje månad. Ofta sker alla beställningar centralt och det kan röra sig om dussintals eller till och med hundratals dagliga leveranser till olika verksamheter. Risken är att varje verksamhet behö-ver ta emot leveranser flera gånger varje dag och har inte koll på vem som kommer, hur eller när det sker.

– Detta skapar en omöjlig situation. De som ska ta emot dessa beställningar har inte en chans att planera sin arbetsdag. Etter värre blir det om en beställning levereras till en lokal eller anläggning som inte har daglig tillsyn; det kan resultera i förstörda leveranser och att stora värden går förlo-rade. Sammantaget kostar detta både tid, pengar och arbetskraft, och i tillägg kan vi minska miljöpåverkan med samordnade  Andra som utnyttjar samma funktionalitet är företag som hjälper till med logistiken för kontor/butiker, till exempelvis Mall of Scandinavia (Urban Services) och Stockholms Central (RagnSells).

Sättet Myloc har valt att lösa komplexiteten på är genom att ta inspiration från produktionssy-stem och applicerat den metoden på logistikkedjan. Detta används idag i en mängd olika arbets-områden. Utöver samordnad varudistribution i kommuner, så används detta idag bland annat i hamnverksamheter, industrier samt inom byggindustrin via Myloc Construction. Man koordinerar informationen genom molntjänsten och möjliggör för alla i kedjan att se samma information.

– Myloc är en molntjänst där alla kan logga in på ett enkelt sätt och möjliggör därför kommunikat-ion mellan alla aktörer i logistikkedjan. Vi blir spindeln i nätet och tillgängliggör den enorma mängd information och data som krävs för att samordna allt som händer inom logistikkedjan. Vi koordine-rar såväl transportörer och leverantörer som beställare och allt däremellan. Våra system är helt stand-alone, men kan förstås också anslutas till existerande system, säger Lennart Pihl, styrel-seordförande.

Flera fördelar

Mylocs lösningar är inte begränsade till traditionella logistikflöden. Företaget arbetar på liknande vis inom ett stort antal branscher där samordnad varudistribution är av vikt. I förlängningen handlar det om att både effektivisera, reducera kostnader och – kanske viktigast av allt – minska den mängd transporter som rör sig i städerna. Det omfattar exempelvis ruttplanering, temporär förvaring på mellanlager, tydlig och direkt kommunikation med mottagaren och mycket mer. 

– Det som gör oss så unika är att det i princip inte finns något annat system idag som kan un-derbygga den här sortens arbete. Det blir ofta alldeles för komplicerade processer, vilket inte är bra för någon av de inblandade parterna. Vi vet att det finns enklare och smartare sätt att sköta det här arbetet, avslutar Lennart Pihl.

Läs mer om Myloc här 

Mer från Myloc

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Myloc och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?