1515

PM Nilsson: En ledarskapskris

När Moderaterna under försommaren 2017 började dala ner mot avgrunden kring 15 procent i opinionsmätningarna utbröt en nervös debatt inom borgerligheten. Skadan kommer att ta tid att reparera, sa några. Det går inte längre att vara liberal i ekonomiska frågor och konservativ i värdefrågor, sa andra. Dynamiken mellan SD och C tycktes ta all energi.

SISTA SOMMAREN. Löfven-regeringen samlad till regeringssammanträde i Uppsala. På torsdag lägger den fram två av mandatperiodens mest symboliska förslag, vinst i välfärden och amnestin för afghaner.
SISTA SOMMAREN. Löfven-regeringen samlad till regeringssammanträde i Uppsala. På torsdag lägger den fram två av mandatperiodens mest symboliska förslag, vinst i välfärden och amnestin för afghaner.Foto:Pontus Lundahl/TT

Men det var inget grundläggande fel på moderaterna, i alla fall inte i moderatväljarnas ögon. När partiet fick ordning på sitt ledarskap och lyckades rekrytera rätt nyckelpersoner till rätt plats vände opinionskrisen. I dag står de relativt starka och förbereder regeringsbildning efter valet i september.

M är inte längre ett krisparti. Och man ska inte glömma att det är en prestation att ligga kring 22-23 procent i ett läge när ett nytt parti, SD, har närmare 20 procent.

Försommaren 2018 har krisen i stället vandrat in i S och den interna debatten är slående lik Moderaternas från förra sommaren, men kanske ännu mer metafysisk. Strategin med hårdare tag mot brott och migration har inte lyckats utan öppnat dörren till SD, menar några. Nu måste partiet tillbaka till tydliga vänsterståndpunkter, säger andra.

Förmodligen är problemet likt det som moderaterna hade. Anna Kindberg Batra och Stefan Löfven är två utomordentliga personer med framgångsrika karriärer bakom sig, men de fick aldrig grepp om sina partier som partiledare och båda har svårt för tv-debatter. Att Jimmie Åkesson återkommande slog moderatledaren och nu fortfarande vinner över S-ledaren är ett genant enkelt problem som alla väljare ser. Och om man vill vara största parti får det inte ske.

När Stefan Löfven började som statsminister 2014 hade han aldrig haft ett politiskt ämbete. Han hade aldrig varit minister eller riksdagsledamot. Att ta in någon från sidan kan ibland vara bra, men statsministerposten är krävande och bristen på erfarenhet har märkts under de fyra åren. Han har haft svårt att förklara sina ståndpunkter, särskilt i relation till de politiska realiteterna, det vill säga att han leder en regering som oftast har riksdagen mot sig. Sakta men säkert vande man sig vid att det nästan aldrig blir eller är som han säger och han ger sken av att inte ha koll på sakfrågorna. Både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt var kända för att sätta sig in i frågorna i detalj, vilket märktes utåt. Det märks inte hos Löfven.

På torsdag fattar riksdagen beslut om två för Löfven-perioden symboliska frågor, vinst i välfärden och den så kallade gymnasieamnestin för afghanska unga män.

Stefan Löfven och regeringen vet att hans förslag om förbud mot vinst i välfärdsföretag kommer att röstas ner. Det vanliga i sådana fall är att dra tillbaka förslaget och eventuellt återkomma med ett nytt som kan vinna stöd. Men det gör han inte eftersom vinstförbudet är ett villkor för Vänsterpartiets stöd för regeringens budget. Om regeringen skulle dra tillbaka förslaget och försöka komma överens med hela eller delar av oppositionen, SD hade nog inte varit omöjliga, drar Sjöstedt undan sitt stöd och då faller regeringen.

Därför lägger Löfven fram en proposition med ett historiskt unikt förbud mot vinst i privata företag. Han själv tror inte på det, i alla fall har han inte gjort det, men låtsas vara en fullblodsmarxist som tycker att vinst är stöld.

Gymnasieamnestin är MP:s krav. Det är en olyckligt utformad lag som kommer att ge följdproblem i åratal framöver. S vill inte ha den, men lägger ändå fram den och försöker argumentera för den. I samma andetag lägger S fram en ny migrationspolitik som permanentar den nu strama linjen och inskärper att det ska vara ordning och reda, att det papperslösa parallellsamhälle som växt fram måste försvinna och att ett nej ska vara ett nej. Men det går inte ihop med amnestin som omvandlar tidigare nej till ett ja på grunder som är stötande för en rättsstat.

Och när Löfven tänker framåt blir det inte bättre. Hans linje i den brännande regeringsfrågan är att bilda regering med L och C. Då måste han bortse ifrån att hans parti och Annie Lööfs är oeniga om alla för S viktiga frågor, framför allt om migrationspolitiken. I sak står han närmare SD och M, de två partier han utnämnt till huvudmotståndare.

Det är som om Löfven har hamnat i ett helt eget parallellsamhälle.

Socialdemokraternas historiska styrka är att partiet har lyckats ta fram regeringsdugliga ledare. Resten av samhället, långt in i borgerligheten, har kunnat lita på att S oftare gör rätt än fel och att pragmatism vinner över långt driven ideologisering. Orsaken till att Erlander samlade över 50 procent var aldrig att en majoritet svenskar var utopiska socialister utan att de kände igen en ledning som kunde sköta landet.

Den kvaliteten bör S återerövra. Just nu handlar det om att återerövra kompetensen i migrationspolitiken. För de flesta väljare står valet inte mellan internationalism och nationalism, mellan skönmålning och undergångsstämning, utan mellan en utopi utan verklighetsförankring och förmågan att se och åtgärda migrationsrelaterade problem på arbetsmarknaden, i skolan, kriminaliteten och i offentliga budgetar. Här finns socialdemokraternas berättelse och den är vacker så.


Innehåll från PayerAnnons

Så minskade ekonomiavdelningen sin tid för betalningsprocesser med 80% tack vare Payer

2019 valde United Spaces att skriva avtal med Payer, en startup inom B2B-betalningar, för att lösa betalningar för sina medlemmar på coworking-kontor i Sverige. Nu expanderar United Spaces med fem nya kontor i landet och i centrum finns en betalningslösning som kraftigt har reducerat kostnaderna för finansavdelningen.

Samarbetet mellan de två bolagen startade när United Spaces sonderade marknaden för en partner som både kunde designa men också processa betalningsflöden inom B2B. Kravet var att göra kundupplevelsen riktigt bra för sina medlemmar men också att lösa den manuella hanteringen av fakturering på ekonomiavdelningen.

Den tekniska lösningen var en integration av Payers API-plattform med United Spaces mobila medlemsapp men också med deras bokföringssystem Fortnox. Resultatet efter ett års samarbete överraskade Joakim Helbig, CFO på United Spaces.

– Det fanns en tid innan och efter Payer. Resultatet efter att vi implementerade Payers plattform har varit fantastiskt för ekonomiavdelningen. Vi spenderar nu 80% mindre tid på betalningshantering och inkassering. Utöver det betalas fakturor av våra medlemmar 30% fortare. Det är ett klart bevis att vi har lyckats lyfta betalningsupplevelsen till en riktigt hög nivå, säger han.

Blir långsiktig partner

Nu när United Spaces expanderar över landet, från fyra till totalt nio kontor har, de valt Payer som en långsiktig partner. Det tionde coworkingstället öppnar under hösten.

– Jag tror att det här systemet som vi har byggt tillsammans med Payer kan fungera som en mall för framtidens finansavdelning. Digitalisering och automatisering är menat att göra arbetslivet enklare och effektivt. Vi har uppnått just det och mycket mer med Payer. Det finns ingen anledning att hålla fast vid manuella processer för att fakturera, monitorera och bokföra när det kan skötas helt automatiskt. Nu när vi expanderar vill vi fortsätta resan med Payer, säger Joakim Helbig.

Peder Berge är VD och grundare av Payer.

– Vi är förstås otroligt glada att vi har fått utökat förtroende av United Spaces i deras fortsatta expansion. Vi har jobbat hårt för att få till detaljerna i betalningslösningen och det har burit frukt. Magi skapas genom hårt arbete och resultaten som vi har uppnått med United Spaces talar för sig själv. Vi ser fram emot att hjälpa flera svenska bolag att bli mer effektiva, få bättre kassaflöde och få högre marginaler, säger han. 

 

Mer från Payer

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Payer och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?