Hoppa till innehållet

Annons

En helt makalös politisk vanskötsel

LEDARE. I den senaste opinionsundersökningen är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna jämnstora.

BORDE AGERAT. Stefan Löfven sa ”vi såg det inte komma” när han intervjuades om brottsligheten i SVT:s ”Agenda”. Men en regering ska se saker först av alla.
BORDE AGERAT. Stefan Löfven sa ”vi såg det inte komma” när han intervjuades om brottsligheten i SVT:s ”Agenda”. Men en regering ska se saker först av alla.Foto:Johan Nilsson

Det finns tydliga anledningar till denna omvälvande förskjutning i svensk politik. Socialdemokraterna har förstått det, att döma av ett internt krisdokument som Expressen rapporterat om.

Det anmärkningsvärda är att Socialdemokraterna inte insåg detta tidigare, och att regeringen inte såg många samhällsproblem komma förrän de blev akuta. Dessa problem har en sak gemensamt, att de är av den typen som Sverigedemokraterna såg komma och talade om, vilket i sin tur ledde till att de styrande politikerna inte ville se samma sak.

* I veckan kom en rapport från Europol och EU:s narkotikakontrollcenter, där en av fallstudierna tar upp Sverige, nämligen att ungdomar som har fått avslag samt ensamkommande rekryteras av gäng för att sälja droger.

* Brottsförebyggande rådet rapporterade i tisdags att antalet rån mot barn och ungdomar har mer än fördubblats under 2019, jämfört med för fyra år sedan.

* Rikspolischefen skrev på onsdagens DN Debatt att fokuseringen på grov brottslighet kan leda till att färre brott klaras upp, totalt sett. Och det så kallade utredningsresultatet som har förbättrats under några år har försämrats igen under det senaste halvåret.

* Iraks försvarsminister visar sig vara svensk medborgare, och dessutom sjukskriven här, och utreds nu inte bara för brott mot mänskligheten utan också för bidragsbrott.

* Sex islamister, varav tre imamer, har suttit i förvar och till slut fått utvisningsbeslut av regeringen eftersom de utgör ett hot mot rikets säkerhet. Men en domstol har utfärdat verkställighetshinder och de är nu fria män i Sverige.

* Sverige blev näst efter Belgien det största rekryteringsområdet per capita för IS-terrorister.

* Olika samhällssystem kan utnyttjas i kombination med varandra. Exempelvis kan LSS-reglerna om personlig assistans tillsammans med reglerna om arbetskraftsinvandring utnyttjas för att systematiskt ge människor möjlighet att komma till Sverige i strid med hur systemet var tänkt.

* Det dröjde länge innan reglerna om föräldrapenning ändrades så att nyanlända mammor inte kunde ta ut flera år av retroaktiv ersättning. En utredning föreslog detta 2012 men först 2017 kom ett lagförslag från regeringen.

* Först 2016 sedan infördes den nuvarande begränsningen av hur många pass som en medborgare kan hämta ut, och då skedde det i stor utsträckning för att USA inte skulle börja ifrågasätta svenska pass vid resa dit.

* Bidragsfusk och andra välfärdsbrott möjliggörs ofta av falska identiteter. 2017 varnade en statlig utredning för detta och pekade på att det inte finns tillräcklig säkerhet vid utfärdande av körkort. Frågan utreddes därefter en gång till och i framtiden kan det komma ett nytt statligt id-kort. Men redan tidigare hade man kunnat stoppa möjligheten att använda körkort som legitimation.

Det finns alltså en lång rad problemområden där det hade behövts politiska åtgärder tidigare. Gemensamt för de flesta är också att specialistmyndigheter och analysorgan har uppmärksammat dem innan frågorna har blivit stora i den politiska debatten. En regering ska alltid veta mer än allmänheten och anpassa lagar och regler i god tid. Det är innebörden av regeringsduglighet.

Om det mest är Miljöpartiets roll i regeringen eller om det är rädslan för debatten som har fördröjt regeringen kan man spekulera om. Men man ska inte vara förvånad över att Sverigedemokraterna uppfattas som sanningssägare och följaktligen stiger i opinionen.

Det förs en diskussion om huruvida den negativa bilden av läget i Sverige är adekvat. Kanske är det inte allvarligare brottslighet nu än förr? Men politiska vägval kan aldrig bygga på att man avstår åtgärder för att det hade kunnat vara värre. Så tänker inte politiker på andra områden. Exempelvis är svensk sjukvård framstående, men det hindrar inte att man ständigt måste förbättra den. Och när Skatteverket upptäcker en brist i systemet så tycks det finnas en direktkanal till finansdepartementet som genast täpper till hålet.

Partipolitiken har sedan 2014 präglats av ambitionen att isolera SD från inflytande. Denna strävan har tillsammans med oförmågan att vidta åtgärder när det gäller brottsligheten fått ett tydligt resultat – var fjärde väljare stöder nu SD.

Innehåll från LexusAnnons

Nu lanseras helelektriska Lexus RZ

Ny teknik, snabbladdning – och japansk gästfrihet.

Det var receptet när Lexus ville skapa en unik helelektrisk bil.

Nu lanseras modellen i Sverige och tillverkaren har höga förväntningar.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ 

Omotenashi, det japanska ordet för gästfrihet som fokuserar på att uppfylla alla tänkbara behov, har i decennier varit ett ledord för biltillverkaren Lexus.

Och när företaget tog fram skisserna på den nya interiören i den helelektriska modellen RZ 450e var just gästfrihet en av de viktigaste ingredienserna.

Detaljer som ett panoramatak med dimmer, Dimoramatak, som anpassar ljuset efter förarens (eller passagerarnas) önskningar och ger bättre takhöjd är ett exempel. Värmaren som håller kupén varm utan att ta kraft från batteriet, vilket garanterar komfort under hela resan, är ett annat.

Inuti bilen dominerar en stor pekskärm på 14 tum, och instrumentpanelens element med infravärme ger snabb och energieffektiv värme.

Teknik möter komfort

Lexus RZ 450e är byggd på en ny elbilsplattform som siktar på att maximera potentialen för nästa generations elektrifierade modeller. Den använder BEV-plattformen (e-TNGA) med integrerat litiumjonbatteri och är utrustad med Lexus intelligenta fyrhjulsdriftsystem.

Denna teknik ger en rad fördelar i allt från vridmoment, väghållning till chassikonstruktion.

Komfort och bekvämlighet är högprioriterat i kupén. Och den nya multimediaplattformen Lexus Link erbjuder utökade funktioner för uppkoppling, reseplanering och information.

Säkerhetssystemet Lexus Safety System+ ger avancerade funktioner för att upptäcka fler faror och undvika kollisioner.

Säkrare körning

Förutom det traditionella japanska hantverket förknippas Lexus ofta med ny teknik, något som också utlovas i Lexus RZ 450e. När Lexus utvecklade nya RZ skapade de även ett nytt revolutionerande styrsystem med en Yoke-ratt. Detta system med steer-by-wire-teknik – ”One Motion Grip” – kommer att fortsätta utvecklas och går att välja som extrautrustning till Lexus RZ från våren 2025.

Steer-by-wire innebär att det inte finns någon mekanisk koppling mellan ratten och hjulen, utan information skickas elektroniskt från ratten till däcken. Detta ger säkrare och mer behaglig körning.

Körglädje och snabbladdning

Målet med Lexus RZ 450e har varit att erbjuda en elbil som kombinerar komfort, teknik och prestanda.

Takashi Watanabe, chefsingenjör för RZ 450e har haft en tydlig målbild:

– RZ 450e har utvecklats med syftet att skapa en unik elbil som känns säker att åka i, behaglig att befinna sig i och är spännande att köra.

Extern länk: Läs mer om nya elbilen Lexus RZ  

 

Mer från Lexus

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Lexus och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1180kr
Prenumerera