En helt makalös politisk vanskötsel

LEDARE. I den senaste opinionsundersökningen är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna jämnstora.

BORDE AGERAT. Stefan Löfven sa ”vi såg det inte komma” när han intervjuades om brottsligheten i SVT:s ”Agenda”. Men en regering ska se saker först av alla.
BORDE AGERAT. Stefan Löfven sa ”vi såg det inte komma” när han intervjuades om brottsligheten i SVT:s ”Agenda”. Men en regering ska se saker först av alla.Foto:Johan Nilsson

Det finns tydliga anledningar till denna omvälvande förskjutning i svensk politik. Socialdemokraterna har förstått det, att döma av ett internt krisdokument som Expressen rapporterat om.

Det anmärkningsvärda är att Socialdemokraterna inte insåg detta tidigare, och att regeringen inte såg många samhällsproblem komma förrän de blev akuta. Dessa problem har en sak gemensamt, att de är av den typen som Sverigedemokraterna såg komma och talade om, vilket i sin tur ledde till att de styrande politikerna inte ville se samma sak.

* I veckan kom en rapport från Europol och EU:s narkotikakontrollcenter, där en av fallstudierna tar upp Sverige, nämligen att ungdomar som har fått avslag samt ensamkommande rekryteras av gäng för att sälja droger.

* Brottsförebyggande rådet rapporterade i tisdags att antalet rån mot barn och ungdomar har mer än fördubblats under 2019, jämfört med för fyra år sedan.

* Rikspolischefen skrev på onsdagens DN Debatt att fokuseringen på grov brottslighet kan leda till att färre brott klaras upp, totalt sett. Och det så kallade utredningsresultatet som har förbättrats under några år har försämrats igen under det senaste halvåret.

* Iraks försvarsminister visar sig vara svensk medborgare, och dessutom sjukskriven här, och utreds nu inte bara för brott mot mänskligheten utan också för bidragsbrott.

* Sex islamister, varav tre imamer, har suttit i förvar och till slut fått utvisningsbeslut av regeringen eftersom de utgör ett hot mot rikets säkerhet. Men en domstol har utfärdat verkställighetshinder och de är nu fria män i Sverige.

* Sverige blev näst efter Belgien det största rekryteringsområdet per capita för IS-terrorister.

* Olika samhällssystem kan utnyttjas i kombination med varandra. Exempelvis kan LSS-reglerna om personlig assistans tillsammans med reglerna om arbetskraftsinvandring utnyttjas för att systematiskt ge människor möjlighet att komma till Sverige i strid med hur systemet var tänkt.

* Det dröjde länge innan reglerna om föräldrapenning ändrades så att nyanlända mammor inte kunde ta ut flera år av retroaktiv ersättning. En utredning föreslog detta 2012 men först 2017 kom ett lagförslag från regeringen.

* Först 2016 sedan infördes den nuvarande begränsningen av hur många pass som en medborgare kan hämta ut, och då skedde det i stor utsträckning för att USA inte skulle börja ifrågasätta svenska pass vid resa dit.

* Bidragsfusk och andra välfärdsbrott möjliggörs ofta av falska identiteter. 2017 varnade en statlig utredning för detta och pekade på att det inte finns tillräcklig säkerhet vid utfärdande av körkort. Frågan utreddes därefter en gång till och i framtiden kan det komma ett nytt statligt id-kort. Men redan tidigare hade man kunnat stoppa möjligheten att använda körkort som legitimation.

Det finns alltså en lång rad problemområden där det hade behövts politiska åtgärder tidigare. Gemensamt för de flesta är också att specialistmyndigheter och analysorgan har uppmärksammat dem innan frågorna har blivit stora i den politiska debatten. En regering ska alltid veta mer än allmänheten och anpassa lagar och regler i god tid. Det är innebörden av regeringsduglighet.

Om det mest är Miljöpartiets roll i regeringen eller om det är rädslan för debatten som har fördröjt regeringen kan man spekulera om. Men man ska inte vara förvånad över att Sverigedemokraterna uppfattas som sanningssägare och följaktligen stiger i opinionen.

Det förs en diskussion om huruvida den negativa bilden av läget i Sverige är adekvat. Kanske är det inte allvarligare brottslighet nu än förr? Men politiska vägval kan aldrig bygga på att man avstår åtgärder för att det hade kunnat vara värre. Så tänker inte politiker på andra områden. Exempelvis är svensk sjukvård framstående, men det hindrar inte att man ständigt måste förbättra den. Och när Skatteverket upptäcker en brist i systemet så tycks det finnas en direktkanal till finansdepartementet som genast täpper till hålet.

Partipolitiken har sedan 2014 präglats av ambitionen att isolera SD från inflytande. Denna strävan har tillsammans med oförmågan att vidta åtgärder när det gäller brottsligheten fått ett tydligt resultat – var fjärde väljare stöder nu SD.


Innehåll från MediCheckAnnons

Här är vårdföretagets storsatsning i Sverige

Kenneth Illvall är medicinskt ansvarig läkare på MediCheck.
Kenneth Illvall är medicinskt ansvarig läkare på MediCheck.

De har tredubblat omsättningen det senaste året. Nu satsar MediCheck, som ensamma erbjuder specialistläkare online, på fortsatt expansion.

– Vi ser att intresset och behoven är stora, satsningen ligger helt rätt i tiden. Det är ett gyllene läge, säger vd Thomas Ehrengren.

Läs mer om MediChecks verksamhet här 

Sedan 2017 har MediCheck hjälpt svenskar med kroniska problem inom flera medicinska områden, som till exempel magsjukdomar, hudsjukdomar och allergi. Förra året närmast exploderade intresset för att få hjälp av specialistläkare på MediCheck med en tredubblad omsättning – ett år för tidigt sett till affärsplanen. Målet är att omsätta 150 miljoner kronor till 2023.

– Tillväxtresan började redan 2019 med målsättningen att växa rejält under 2021, men vi är redan inne i den fasen. Anledningen är att allt fler patienter upptäcker oss och märker att det funkar bra. Över 70 procent av patienterna stannar kvar, det ser vi som ett kvitto på hög kvalitet, säger Thomas Ehrengren.

Att MediCheck, som idag har 250 specialistläkare kopplade till tjänsten, satsat på specialistkompetens är ingen slump, menar medicinskt ansvarig läkare Kenneth Ilvall:

 – Många patienter med långvariga problem har svårt att få en vettig vårdkontakt med just specialister. Vi är den enda aktören som har kapacitet att distribuera möjligheten att träffa en specialist oavsett vart man bor, vi gör vården mer jämlik och kan med gott samvete säga att vi är ett bra komplement till primärvården.

Thomas Ehrengren, VD för Medicheck
Thomas Ehrengren, VD för Medicheck

”Enorm potential för en god affär”

Under våren genomför bolaget en investeringsrunda där målet är att tillföra 40 miljoner kronor i kapital för att expandera. Bland annat kommer ytterligare 50 digifysiska sjuksköterskemottagningar startas upp runtom i landet i samarbete med en av Sveriges största apoteksaktörer. Där kommer möjlighet till undersökningar, provtagning och vaccinering finnas. Utrullningen går fort och sedan oktober har man redan etablerat 23 mottagningar runt om i landet. 

– I första hand kommer kapitalet satsas på att etablera MediCheck som ledande aktör inom digifysisk vård för patienter med långvariga medicinska problem och kroniska sjukdomar. Vi kommer också succesivt att investera i både teknik och kompetens samt förbereda oss för att ta delar konceptet till andra marknader utanför Sverige, säger Ehrengren. 

I dina ögon, varför är MediCheck en bra investeringsmöjlighet?

– Dels för att detta är en snabbt växande marknad med enorm potential för en god affär, dels investerar man i en god sak och gör något bra både för patienterna och för samhället. För oss är samhällsperspektivet enormt viktigt eftersom den vård vi utför kan frigöra tid för andra delar av vården.

”Utifrån patienternas behov”

Ungefär hälften av svenskarna beräknas ha kroniska besvär, så behoven är stora – samtidigt som det råder en brist på specialister. Tack vare dagens tekniska möjligheter övervinner MediCheck problematiken, anser Ilvall:

– Fler specialistläkare får möjlighet att arbeta nära med patienter de har relevant utbildning för. Vi återför kompetens till vårdsystemet och till patienterna, utan geografiska begränsningar, säger han.

Förutom planerna på ökad digifysisk vård och framtida expansion i andra länder är ett kortsiktigt mål att skala upp affären. Redan idag tillhandahåller man psykiatritjänster till HVB- och särskilda boenden och planen är att i större utsträckning erbjuda sina tjänster till företag, försäkringsbolag samt omsorg.

– Det vi ser framåt, är att bredda och anpassa olika tjänstekoncept för olika kronikergrupper. Vi bygger ett bolag utifrån patienternas behov så de får en så bra hälsa som möjligt.

Läs mer om MediChecks verksamhet här 

 

 

 

Mer från MediCheck

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med MediCheck och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?