1515
Annons

En helt makalös politisk vanskötsel

LEDARE. I den senaste opinionsundersökningen är Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna jämnstora.

BORDE AGERAT. Stefan Löfven sa ”vi såg det inte komma” när han intervjuades om brottsligheten i SVT:s ”Agenda”. Men en regering ska se saker först av alla.
BORDE AGERAT. Stefan Löfven sa ”vi såg det inte komma” när han intervjuades om brottsligheten i SVT:s ”Agenda”. Men en regering ska se saker först av alla.Foto:Johan Nilsson

Det finns tydliga anledningar till denna omvälvande förskjutning i svensk politik. Socialdemokraterna har förstått det, att döma av ett internt krisdokument som Expressen rapporterat om.

Det anmärkningsvärda är att Socialdemokraterna inte insåg detta tidigare, och att regeringen inte såg många samhällsproblem komma förrän de blev akuta. Dessa problem har en sak gemensamt, att de är av den typen som Sverigedemokraterna såg komma och talade om, vilket i sin tur ledde till att de styrande politikerna inte ville se samma sak.

* I veckan kom en rapport från Europol och EU:s narkotikakontrollcenter, där en av fallstudierna tar upp Sverige, nämligen att ungdomar som har fått avslag samt ensamkommande rekryteras av gäng för att sälja droger.

* Brottsförebyggande rådet rapporterade i tisdags att antalet rån mot barn och ungdomar har mer än fördubblats under 2019, jämfört med för fyra år sedan.

* Rikspolischefen skrev på onsdagens DN Debatt att fokuseringen på grov brottslighet kan leda till att färre brott klaras upp, totalt sett. Och det så kallade utredningsresultatet som har förbättrats under några år har försämrats igen under det senaste halvåret.

* Iraks försvarsminister visar sig vara svensk medborgare, och dessutom sjukskriven här, och utreds nu inte bara för brott mot mänskligheten utan också för bidragsbrott.

* Sex islamister, varav tre imamer, har suttit i förvar och till slut fått utvisningsbeslut av regeringen eftersom de utgör ett hot mot rikets säkerhet. Men en domstol har utfärdat verkställighetshinder och de är nu fria män i Sverige.

* Sverige blev näst efter Belgien det största rekryteringsområdet per capita för IS-terrorister.

* Olika samhällssystem kan utnyttjas i kombination med varandra. Exempelvis kan LSS-reglerna om personlig assistans tillsammans med reglerna om arbetskraftsinvandring utnyttjas för att systematiskt ge människor möjlighet att komma till Sverige i strid med hur systemet var tänkt.

* Det dröjde länge innan reglerna om föräldrapenning ändrades så att nyanlända mammor inte kunde ta ut flera år av retroaktiv ersättning. En utredning föreslog detta 2012 men först 2017 kom ett lagförslag från regeringen.

* Först 2016 sedan infördes den nuvarande begränsningen av hur många pass som en medborgare kan hämta ut, och då skedde det i stor utsträckning för att USA inte skulle börja ifrågasätta svenska pass vid resa dit.

* Bidragsfusk och andra välfärdsbrott möjliggörs ofta av falska identiteter. 2017 varnade en statlig utredning för detta och pekade på att det inte finns tillräcklig säkerhet vid utfärdande av körkort. Frågan utreddes därefter en gång till och i framtiden kan det komma ett nytt statligt id-kort. Men redan tidigare hade man kunnat stoppa möjligheten att använda körkort som legitimation.

Det finns alltså en lång rad problemområden där det hade behövts politiska åtgärder tidigare. Gemensamt för de flesta är också att specialistmyndigheter och analysorgan har uppmärksammat dem innan frågorna har blivit stora i den politiska debatten. En regering ska alltid veta mer än allmänheten och anpassa lagar och regler i god tid. Det är innebörden av regeringsduglighet.

Om det mest är Miljöpartiets roll i regeringen eller om det är rädslan för debatten som har fördröjt regeringen kan man spekulera om. Men man ska inte vara förvånad över att Sverigedemokraterna uppfattas som sanningssägare och följaktligen stiger i opinionen.

Det förs en diskussion om huruvida den negativa bilden av läget i Sverige är adekvat. Kanske är det inte allvarligare brottslighet nu än förr? Men politiska vägval kan aldrig bygga på att man avstår åtgärder för att det hade kunnat vara värre. Så tänker inte politiker på andra områden. Exempelvis är svensk sjukvård framstående, men det hindrar inte att man ständigt måste förbättra den. Och när Skatteverket upptäcker en brist i systemet så tycks det finnas en direktkanal till finansdepartementet som genast täpper till hålet.

Partipolitiken har sedan 2014 präglats av ambitionen att isolera SD från inflytande. Denna strävan har tillsammans med oförmågan att vidta åtgärder när det gäller brottsligheten fått ett tydligt resultat – var fjärde väljare stöder nu SD.


Innehåll från FortumAnnons

Kraften som driver omställningen

Vi är mitt inne i en omställning. För att kunna stoppa klimatförändringarna krävs en övergång från fossil energi till fossilfri el. Detta kan låta som ett enkelt mål, men i själva verket innebär elektrifiering en enorm förändring i hur vi producerar och konsumerar energi. Med ett brinnande krig i Europa har det också blivit tydligt att det finns en säkerhetspolitisk dimension i omställningen.

– EU-länderna får 70 procent av sin energi från fossila bränslen – och globalt sett har vi precis hamnat under 80-procentsstrecket. I Norden är siffran betydligt lägre tack vare våra historiska satsningar på vatten-, kärn- och bioenergi. Men vårt beroende av fossila bränslen är fortsatt stort, framför allt inom transport- och industrisektorerna. Att ersätta all denna energi med ren el innebär att vi nästan måste fördubbla mängden el vi producerar till år 2040 – och det bara i de nordiska länderna, berättar Anton Steen, chef för Fortums samhällskontakter i Sverige.

En minskning av utsläppen har många fler fördelar utöver att hantera klimatförändringarna. En växande andel egen fossilfri elproduktion minskar även den påverkan geopolitiska händelser kan ha på energiförsörjningen. Men det finns utmaningar.

Utmaningen – en säker tillgång till el till en rimlig kostnad, med en acceptabel miljöpåverkan

Ökar produktionskapaciteten av väderberoende sol- och vindkraft måste vi samtidigt upprätthålla och stärka leveranssäkerheten – i form av vattenkraft, kärnkraft eller biogas – som kan användas för att snabbt anpassa elproduktionen oberoende av vädret. -Södra Sverige är ett bra exempel på vad som händer när systemet inte längre är balanserat. På tio år har effektbalansen försämrats med 70 procent och under 2021 betalade konsumenterna där 35 miljarder kronor mer för sin el jämfört med om priset varit detsamma som i norra Sverige, berättar Anton Steen. 

En hållbar värld händer inte bara, vi skapar den.

Ska vi klara omställningen av svensk industri och transportsektorn behöver vi skapa ett energisystem som gör det möjligt. Helt enkelt ett välbalanserat, flexibelt och fossilfritt energisystem för alla – idag och i framtiden. 

Läs mer om Fortum här!

 

 

Mer från Fortum

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Fortum och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?