1515

En farlig tidsanda

Det är svårt att värdera Palmeutredningens utpekande av ”Skandiamannen” Stig Engström som ny gärningsman. Engström kan bindas till mordplatsen, han lämnar avvikande vittnesmål i förhållande till andra vittnen, han stämmer överens med signalementet och han är van vid och har tillgång till vapen.

STATSMINISTER. Olof Palme 1984. Decenniet ett av de mest dramatiska och omvälvande och Sverige fanns mitt i skärningspunkten.
STATSMINISTER. Olof Palme 1984. Decenniet ett av de mest dramatiska och omvälvande och Sverige fanns mitt i skärningspunkten.Foto:Tobbe Gustavsson/TT

I brist på konkreta bevis lämnar utredningen många frågor efter sig.

Men den tidsanda som Engström befann sig i är mycket intressant, inte minst för att förstå svenskt 1980-tal.

När Olof Palme kommer tillbaka som statsminister hösten 1982 har det tidigare ganska stabila kalla kriget börjat bli farligare. Sovjet har invaderat Afghanistan och placerat ut medeldistansrobotar i Östeuropa. Den nya administrationen i USA svarar med stor upprustning och placerar ut medeldistansrobotar i Västtyskland.

1983 är det nära att Sovjetunionen går till kärnvapenattack efter att radarstationer vid två tillfällen felaktigt larmar för inkommande amerikanska missiler.

Under sin tidigare period i regeringen under Erlander var Palme med och byggde upp underrättelsesamarbetet med västmakterna, särskilt USA. För de svenska underrättelsetjänsterna var samarbetet av mycket stor vikt och Sverige hade en stark ställning i kraft av sin framskjutna position mot Sovjet. 

När Palme blir statsminister igen vill han stänga ned samarbetena, särskilt med USA. Han ger direkt order om att avbryta alla kontakter. Orsaken är att stärka förtroendet för den svenska neutraliteten för att om möjligt undkomma sovjetisk kärnvapenplanering. Han är en receptiv internationell politiker och vet hur pressad och rädd ledningen i Moskva är och han gör samma analys som partikamraterna i Västtyskland. Sovjet och Warszawapakten kommer inte att försvinna. Det gäller att lära sig att leva med varandra. För en regeringschef i ett neutralt land är det en plikt att demonstrera sina fredliga avsikter.

Men för svensk militär och säkerhetspolis är samarbetet med väst en livlina för nationen. Det blir en mycket allvarlig konflikt mellan två helt olika säkerhetsstrategier och mellan regeringen och centrala personer som ansvarar för underrättelsesamarbetet. Konflikten sprider ett djupt misstroende i militära kretsar som förstärks av de återkommande ubåtsjakterna och vad man uppfattar som politisk undfallenhet mot Sovjet. I marinen är man övertygad om att regeringen släppte ut en sovjetisk ubåt genom mineringarna vid Mälsten efter den stora jakten i Hårsfjärden 1982. På SvD:s ledarsida beskrivs statsministern närmast som ett hot mot rikets säkerhet.

I ett längre samtal med undertecknad berättade tidigare chefen för Säpos kontraspionage Olof Frånstedt om Palmemordet. Detta var vid 25-årsdagen av mordet och chefer inom polisen och journalister började överge Christer Pettersson till förmån för andra gärningsmän. Frånstedt var en av de underrättelsechefer som tidigare fick order om att stänga ned sina samarbeten med kolleger i väst, särskilt CIA, och var väl förtrogen med konflikten med den politiska ledningen. Han beskrev Palmemordet som en ”lasermaneffekt”. En enskild person som är associerad med militära kretsar tar på sig tidens anda och gör vad som måste göras. Personen är i övrigt väl fungerande men narcissistisk och övertygad om att han har en större uppgift i livet och tar på sitt sätt ansvar för vad andra bara pratar om.

Frånstedts gärningsmannaprofil är på pricken lik det porträtt av Engström som författaren Thomas Pettersson senare gjorde i sin bok ”Den osannolike mördaren” (2018) och i magasinet Filter. Petterssons gedigna genomgång av mordet fick honom att dra samma slutsatser som Palmegruppen nu gör. Men han gör också en djupare beskrivning av Engströms liv och umgängeskretsar som kan vara en förklaring eller ge ett motiv.

Frånstedt menade att den då i viktiga kretsar starka övertygelsen om att statsministern var ett säkerhetshot var en central tidsanda. Den bottnade i en olöslig och allvarlig konflikt, bars av viktiga personer, hade stöd i viktiga tidningar och spridd i breda lager. Det var lätt att ta intryck.

Den förklarar också S-regeringens märkliga misstro mot polisen och Säpo efter mordet och varför polisutredningen genast politiserades och fick en direktkanal till regeringskansliet, vilket visade sig vara mycket destruktivt för resultatet.

1980-talet var ett av de mest dramatiska och omvälvande decennierna och Sverige fanns mitt i skärningspunkten. Men vår position var undflyende och hemlig i ett dubbelspel. Det skapade ingen dubbel säkerhet men utrymme för olika tolkningar och farliga konflikter.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?