Annons

En europisk framtid i Östeuropa

LEDARE. Under en konferens i Georgien, vid Svarta havets kust, undertecknades i början av veckan ett gemensamt uttalande om fortsatt EU-integration. För tre av de sex östeuropeiska och sydkaukasiska länderna i EU:s Östliga partnerskapet symboliserar en europeisk framtid en ljus morgondag. Och ett löfte om förbättringar på hemmaplan. Georgiens president Salomé Zurabisjvili, Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj och Moldaviens president Maia Sandu skrev tillsammans med EU-rådets ordförande Charles Michel under avsiktsförklaringen.

EUROPA. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Moldaviens president Maia Sandu, Georgiens president Salomé Zurabisjvili, Georgiens premiärminister Irakli Gharibasjvili och EU-rådets ordförande Charles Michel på EU-vänlig konferens i Georgien.
EUROPA. Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj, Moldaviens president Maia Sandu, Georgiens president Salomé Zurabisjvili, Georgiens premiärminister Irakli Gharibasjvili och EU-rådets ordförande Charles Michel på EU-vänlig konferens i Georgien.

Zurabisjvili, som stod värd för mötet, talade om att dessa tre länder har en gemensam historia, en gemensam utmaning mot deras nationella och territoriella suveränitet. Och gemensamma säkerhetspolitiska utmaningar, som riskerar att destabilisera hemlandet. Talat i klarspråk är det Ryssland som avses. De tre tidigare sovjetrepublikerna har alla områden av sina nationer som är ockuperade av Moskva, via pro-ryska separatistgrupper understödda av rysk militär.

Kreml fruktar att länderna ska utvecklas till europeiska, som helt kastar av sig sina sovjetiska arv. Ryssland vill ha en buffertzon mot EU och Nato samt en påverkanssfär där de kan främja ryska intressen – de har visat att de till och med är beredda att använda våld och illegal ockupation för att försöka styra händelseförloppen. Mest av allt är det dock en demokratisk och marknadsekonomisk utveckling som Putin och hans allierade oligarker är rädda för. Om det kan hända där på andra sidan gränsen kanske det kan hända här hemma i Ryssland också, riskerar de ryska invånarna att tänka.

Men Östliga partnerskapet handlar inte om Ryssland, det handlar om Georgien, Ukraina, Moldavien, Armenien, Azerbajdzjan och fram tills nyligen Belarus, innan diktatorn Lukasjenko tog landet ur gemenskapen. De kvarvarande medlemmarna går i tydlig demokratisk och europeisk riktning, undantaget Azerbajdzjan som fortfarande är drabbat av ett politiskt system som inte är mycket bättre än det ryska.

Senast i raden av positiva tecken däremot står Moldavien för, som för en dryg vecka sedan gav president Sandus högerliberala och EU-vänliga parti PAS egen majoritet i det nationella parlamentet – dubblerat väljarstöd från valet 2019.

Konferensen i Georgien visar på vikten av att EU engagerar sig i dessa områden och prioriterar Östliga partnerskapet.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.
Innehåll från ReTec Miljö ABAnnons

Här är lösningen som möter nya lagen om förpackat avfall

Från 1 januari 2024 måste emballaget skiljas från förpackat avfall för att sorteras, vilket ställer nya och hårda krav på både livsmedels- och återvinningsbranschen.

Företaget ReTec Miljö erbjuder lösningar som automatiserar processen.

– Vi kan leverera enskilda maskiner och hela anläggningar anpassade för den kapacitet som behövs, säger Daniel Gunnarsson, försäljningsingenjör på företaget.

Den nya lagen innebär att avfallsinnehavare blir skyldiga att se till så att förpackningar skiljs från sitt innehåll innan de slängs, eller säkerställa att det görs senare.

I dag räcker det med att alla förpackningar skiljs från sitt innehåll och skickas till förbränning. Förändringen innebär att förpackningarna ska sorteras och gå till återvinning, samtidigt som innehållet, ifall det handlar om organiskt material, kan förädlas till biogas.

Men att tömma förpackningar på innehåll är en utmaning som bäst och effektivast utförs maskinellt.

Företaget ReTec Miljö erbjuder ett brett sortiment av maskiner som kan utföra uppgiften, lämpliga för större livsmedelshandlare och producenter. 

Här finns bland annat maskiner för förbehandling av organiskt avfall, som SMIMO som finns i olika storlekar.

– Den är speciellt framtagen för att hantera och separera förpackningar till framförallt förpackat livsmedelsavfall såsom konservburkar, pappers- och plastförpackningar, förklarar Daniel Gunnarsson.

ReTec Miljös lösningar tömmer olika typer av förpackningar

ReTec Miljö kan också erbjuda olika lösningar för avvattningssystem. Vätska i PET-flaskor eller kartonger kan avvattnas effektivt med lösningen ReTec Skruvpress, som också kan användas för att pressa och avvattna innehåll från plastförpackningar för till exempel juice och yoghurt. 

– Man lägger bara förpackningarna i maskinen. Sedan pressas innehållet ur, avvattnas och samlas under maskinen samtidigt som de tomma förpackningarna komprimeras och transporteras via en ränna till en container eller dit man önskar, säger Daniel Gunnarsson.

Dessa mindre maskiner levereras och installera på 10-16 veckor.

ReTec Miljö har lång erfarenhet

ReTec Miljö kan också skräddarsy lösningar för större anläggningar med kringfunktioner, som lastning och tömning, mer lämpade för kommuner och företag som sysslar med avfallshantering.

Sedan 2016 har man installerat åtta större anläggningar i Sverige.

– Vi har erfarenhet av den här verksamheten och bygger anläggningar som uppfyller alla krav, både vad gäller förpackningstyp, flöden och volymer, avslutar Daniel Gunnarsson.

Om ReTec Miljö AB

Vi utvecklar, producerar och säljer maskinutrustning inom återvinning och avfallshantering. Utöver det bygger vi också våra egna totallösningar, till exempel balöppnare, mobila dokumentförstörare, mineralullrecycler och förbehandlingsanläggningar till matavfall.

Läs mer på: www.retecmiljo.se 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med ReTec Miljö AB och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera