ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Eliten, folket och Biden

  • DOMINERAR. Närmare 40 procent av den demokratiska väljarkåren beskriver sig fortfarande som moderata, konservativa eller ”Obama-demokrater”. Knappt 10 procent kallar sig socialister eller ”progressiva”. Joe Biden är inte etablissemanget. Han är folket. Foto: Keith Srakocic

LEDARE. Man rycker på axlarna tills man blir rasande. 

Det är därför Bill Clinton – populärt draglok för Barack Obamas återvalskampanj 2012 – blivit persona non grata efter MeToo. Det är därför Obama numera avfärdas som nyliberalt mähä av tongivande röster inom det demokratiska partiet. Och det är därför Joe Biden, tidigare vicepresident och numera presidentkandidat, av samma personer uppmanats att dra tillbaka sin kandidatur och gärna gömma sig under en stol. 

Dessa röster representerar något hårdraget det ”nya” demokratiska partiet, klart till vänster om det gamla. De är unga, många, arga, behärskar sociala medier, bekänner sig i regel till den demokratiska socialismen och håller på Bernie Sanders. 

De har förklarat krig mot det politiska etablissemanget och Joe Biden är det politiska etablissemanget. Vit, gubbe, röstade för Irakkriget och Ronald Reagans skattesänkningar, misstänkt glad i kvinnor och inte tillräckligt radikal i klimatfrågor.

Biden är helt enkelt ur takt med tidsandan och sitt eget parti, konstaterade New York Times tidigare i veckan.

Men så var det det där med siffrorna. 24 demokratiska kandidater så här långt, flera mycket starka. Likafullt dominerar Biden totalt. I skrivande stund stöds han av 40-45 procent av demokratiska väljare, nära 30 procentenheter fler än tvåan Bernie Sanders. Historiskt sett har sådana siffror varit mycket svåra att ta igen. 

Och ju djupare man borrar, desto intressantare blir mönstren. Stödet bland unga är kompakt och överstiger Bernie Sanders med råge. Samma gäller för minoriteter och kvinnor. Bland afroamerikaner stöds han av runt 50 procent. 

Den huvudsakliga förklaringen är inte att Joe Biden är en unikt stark kandidat utan att, som journalisten Jonathan Chait påpekat i en klarsynt artikel i New York Magazine, demokraternas vänstergir på senare år inte är lika förankrad i folkdjupet som mediebilden gör gällande. 

Närmare 40 procent av den demokratiska väljarkåren beskriver sig fortfarande som moderata, konservativa eller ”Obama-demokrater”. Knappt 10 procent kallar sig socialister eller ”progressiva”. Joe Biden är inte etablissemanget. Han är folket. 

Amerikanska presidentval avgörs i fyra, fem delstater. 2016 förlorade Trump med tre miljoner röster, men vann de drygt 40 000 i Michigan, Pennsylvania och Wisconsin som krävdes för att bli president. Det är där slaget 2020 kommer att stå. Bidens chanser är utmärkta.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer