Elevernas uppgift är inte att producera jämlikhet

Låt oss ta Ludvika som exempel. 

SKOLA FÖR ALLA. En utredning föreslår åtgärder för en mer allsidig elevsammansättning och vill försvåra elevers val och byte av skola.
SKOLA FÖR ALLA. En utredning föreslår åtgärder för en mer allsidig elevsammansättning och vill försvåra elevers val och byte av skola.Foto:Henrik Montgomery/TT

Här har Asea, sedan ABB, numera Hitachi ABB Power Grids, sin klassiska tillverkning av elutrustning för industrin. Hela elektrifieringen av svensk tillverkning har gått genom Ludvika. Om du är maskiningenjör i svensk storindustri är det lätt hänt att du under några år bor där, kanske i skarven mellan jobb i Tyskland och Kina.

Och om du ska bo där och har familj vill du att skolan ska vara bra. Det är trevligt med det billiga villaboendet, de vackra sjöarna, att slippa köa till tennisklubben och all vintersport, men skolans kvalitet är faktiskt det enda som betyder något. Du och din partner, som också är universitetsutbildad, har ambitioner med barnens utbildning och du vet hur flitigt de tyska eleverna studerar. Och av olika skäl fungerar den kommunala skolan inte riktigt som du har tänkt dig.

Om man sitter i en sådan situation någonstans i Sverige funderar man varje dag på att flytta. Flytta familjen till en större ort med fler valmöjligheter och arbetspendla till Ludvika. Eller flytta helt och hållet och byta jobb. Eller flytta barnen till den hägrande Engelska skolan som enligt rykten ska komma till stan. Den har i alla fall internationell standard.

En sak man inte funderar på är på vad sätt ens barn främjar en allsidig elevsammansättning i Ludvikas skolor. Ludvika tog i likhet med Borlänge ett stort ansvar under flyktingkrisen. Här finns ganska många barn till föräldrar som inte har någon utbildning och de har statistiskt stor risk att misslyckas i svensk grundskola. Barn till föräldrar med akademisk utbildning utgör däremot ett elevmaterial som klarar allt och en klass som blandar elever får därför ett jämnare resultat.

Men det är inte där man har fokus som förälder. Snarare är man stressad över att undervisningen sackar efter och i alltför hög grad anpassas till elever som inte hänger med. Men du tar en termin till. När så skolans bästa matematiklärare slutar för att ta tjänst i Västerås tappar du tålamodet. Tidigare under terminen har rektorn sagt upp sig. Nu gäller det att snabbt byta skola.

Björn Åstrands utredning om en mer likvärdig skola, som hade remissfinal i måndags, är besatt av denna process. Utan omsvep konstaterar man att den stora migrationen till Sverige är den största ojämlikhetsskapande faktorn. Utredaren konstaterar att lärare och rektorer flyr från skolor med det man kallar integrationsproblem.

Utredningens lösning är att en allsidig social sammansättning av elever ska absorbera problemen. Det är premissen för de sakförslag som sedan kommer, som slopad möjlighet att ställa sig i kö. Vårt föräldrapar i Ludvika ska inte kunna köa till något bättre utan hoppas på en lottvinst. Fram till dess ska deras barn användas för att öka likvärdigheten i Ludvika.

Denna tankefigur har diskuterats för lite. Är det rimligt att elever via en mer ”blandad elevsammansättning” ska förmå lärare att stanna och elever med sämre förutsättningar att fungera bättre? Är inte det skolans uppgift?

En elevsammansättning består av individer som behöver hjälp och stöd. Även elever till föräldrar med akademisk utbildning behöver hjälp och stöd, särskilt om de ska kunna konkurrera med de tyska och kinesiska jämnåriga som snart blir ingenjörer. 

Man kan inte ålägga barn att vara producenter av jämlikhet. Det är inte deras ansvar. Om de ska ta detta ansvar bör de tillhöra den pedagogiska personalen och få betalt.

Det finns något häpnadsväckande kallsinnigt i synen på skolelever. Först kör man en revolutionär migrationspolitik som knäcker skolorna i mindre orter och i storstädernas förorter. Sedan ska eleverna ta smällen för att skolorna inte klarar sina uppgifter.

Om man hade resonerat så om lärarna och försvårat deras byte av skola för att främja en mer allsidig sammansättning av bra och dåliga lärare hade lärarfacken sagt stopp. Men elever kan man ge sig på.

En av landets första friskolor var för övrigt ABB Industrigymnasium i Ludvika som startade 1994. Industrin ville ha bättre kvalitet och öppnade eget. Den är en av Dalarnas verkliga pärlor.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från NexansAnnons

Nexans - en lokal kabelleverantör med globala 5G-lösningar

Behovet av stabila kommunikationslösningar ökar kontinuerligt, inte minst under den rådande pandemin. När nu 5G börjar ta mer plats på marknaden ställs allt större krav på en pålitlig, underliggande infrastruktur som är anpassad för att klara de ändrade förutsättningarna. 

– Eftersom vi är en komplett leverantör av infrastrukturlösningar inom både telekom och energiförsörjning kan vi tillgodose alla behov av kabelsystem till 5G. Vi ser det som en intressant och spännande utmaning, säger Peter Elisson, Technical Manager, Telecom Systems vid Nexans. 

Globala Nexans har varit en ledande aktör inom kabellösningar i över 120 år. Idag är företaget noterat på Parisbörsen och har nära 26 000 anställda. I Grimsås, söder om Borås, där Nexans har sin tillverkning finns även lokala produktchefer, teknikexperter, eget logistikcentrum samt testning i eget laboratorium.

– I Grimsås producerar vi allt från installationskablar och kraftkablar till telekopparkablar, optiska fiberkablar och lösningar till fordonsindustrin, såväl som olika komponenter, på ett sätt som passar våra nordiska förhållanden. Att ha allt samlat på samma ställe gynnar produktutvecklingen. Vi är alltså lokala på marknaden, men har styrkan i att vara en internationell koncern – en global expert, nära, fortsätter Peter.

Enkel hantering och högsta driftsäkerhet

För Nexans är steget mot 5G en naturlig utveckling, men Jean-Jacques Sage, Product Marketing & Innovation Director, Telecom Systems, berättar att övergången inte är lika självklar inom alla branscher. Utrullningen av 5G är fortfarande i ett tidigt stadie i Europa, vilket också stämmer i Sverige. Det vi vet är kraven på stabilitet och pålitlighet i nätverket kommer att vara väldigt viktigt, vilket är tydligt i den standard som finns framtagen för 5G. 

– Detta är ett nätverk med enormt många applikationer, såväl för konsumenter som inom industrin och för nya innovationer. Utan ett driftsäkert nätverk ökar risken för störningar och avbrott. Därför arbetar vi dels med att göra våra kabelsystem robusta nog att klara det nordiska klimatet, och dels med att utforma våra produkter på ett så enkelt och användarvänligt sätt som möjligt; det ska vara lätt att göra rätt även första gången. Därutöver utvecklar vi IoT-lösningar som hjälper operatörerna att bättre hantera den fysiska infrastrukturen, genom att övervaka och förvalta nätverket.

Tre marknadssegment

Ännu är det dock mycket som måste hamna på plats innan 5G kan rullas ut på allvar. Upplägget kan delas upp i tre huvudsakliga marknadssegment, var och ett med sin egen dynamik. 

– Makrocell-segmentet inkluderar framförallt mobilnätverket och kräver traditionella antenner med stora täckningsområden. Mikrocell omfattar istället mindre millimetervågantenner som installeras och nyttjas inom exempelvis en stad. Det tredje segmentet är ”inomhustäckning” – det är svårt att penetrera nyare hus med nätverkssignaler och därför kommer det att krävas nya innovationer inom området. Allt tyder på att det är Makrocell-segmentet som kommer att expandera först, fortsätter Jean-Jacques. 

Kontinuerlig utveckling och innovation

5G är i förlängningen en samling av lösningar inom datacenter, energi, fiber, koppar och IP. Oerhört få företag har kompetensen att hantera alla dessa aspekter, men Nexans har redan utvecklat produkter som passar de system som dessa nya applikationer bygger på. 

– Som en av Sveriges största kabeltillverkare har vi en lokal bredd likt få andra i branschen, men vi vill alltid utvecklas och bli bättre, inte minst gällande vårt arbete inom 5G. Nästan dagligen hittar vi nya tillämpningar och innovationer som vi testar både internt och i samverkan med våra distributörer och slutkunder. Sedan modifierar och skräddarsyr vi lösningarna baserat på erfarenheter och feedback, för att till sist kunna inkludera dem i vårt erbjudande, säger Oliver Orre Imgård, KAM Sales, Telecom Systems.

Hållbarhet – snarare mindset än enstaka mål

Nexans inställning till sitt hållbarhetsarbete är att det ska vara mer än bara ett affärsmål: Det ska fungera som ett mindset för alla som arbetar med och inom företaget. Med tanke på Nexans framstående marknadsposition har man höga krav på sitt eget hållbarhetsarbete och värnar stort om sina fyra hållbarhetsområden: Products, Partners, People och Planet.

– Några exempel är att vi optimerar våra transporter, kontinuerligt utvecklar leverantörskedjan och att vi tillverkar våra produkter med en livslängd som ofta överlever både byggnader och tjänster. Vi har också en egen återvinningsanläggning och strävar kontinuerligt mot att hitta än mer hållbara lösningar när vi utvecklar både produkter och processer. Det är en väldigt spännande utveckling, avslutar Peter. 

Kontakta Nexans här

Mer från Nexans

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Nexans och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?