Annons

Elever behöver mer tid i skolan

LEDARE. Det ramaskri som uppstod när Skolverket i höstas skickade ut ett första förslag om ändrade kursplaner gjorde skillnad. Antiken blir kvar i historieundervisningen, tillsammans med psalmer och nationalsången på musiklektionerna. Det står klart efter att regeringen på torsdagen antog Skolverkets nya förslag på kurs- och ämnesplaner.

SKOLAN. Undervisningstimmarna måste bli fler. Inte bara för att utbildning är viktigt för tillväxt och konkurrenskraft, utan för elevernas skull.
SKOLAN. Undervisningstimmarna måste bli fler. Inte bara för att utbildning är viktigt för tillväxt och konkurrenskraft, utan för elevernas skull.Foto:Alexander Olivera/TT

På fredagen redogjorde utbildningsminister Anna Ekström för de förändringar som träder i kraft den 1 juli nästa år. Kritiken mot de nuvarande kursplanerna från 2011 har framför allt varit att de ställer orimligt höga krav på unga elevers analysförmåga. I de nya kursplanerna får elevers förmåga att exempelvis analysera i stället ge utrymme för deras faktiska kunskaper.

Ministern lät meddela att ”vi börjar med en tydlig betoning på fakta och förståelse”. I takt med att eleverna blir äldre, blir kraven på analysförmåga högre. Det är givetvis en rimlig ordning. Det är en svårgenomförd uppgift att analysera och resonera kring sådant man inte begriper eller har tillräckligt med kunskap om.

Men i grund och botten kvarstår ett av skolans stora problem. Skolverket föreslog trots allt inte att forna civilisationer skulle strykas från historielektionerna för att sådana faktakunskaper är oviktiga. Det handlade i stället om ”stoffträngsel”. Undervisningstimmarna som finns till förfogande är helt enkelt för få för det växande innehåll som lärarna ska hinna gå igenom. Detta är något som regeringen menar åtgärdas i de nya planerna genom att centralt innehåll antingen flyttas mellan stadier, kurser och ämnen, eller helt enkelt tas bort.

Om problemet är att innehållet är för omfattande i förhållande till elevernas undervisningstimmar, finns det egentligen bara två förändringar man kan göra. Antingen minska innehållet, eller utvidga antalet timmar. Givet att själva syftet med skolan är kunskapsutlärning borde rimligtvis innehållet prioriteras. Ändå framstår alltså borttagandet av innehåll som lösningen i de nya kursplanerna.

Regeringen har gett Skolverket i uppdrag att se över timplanerna och behovet av att omfördela tiden mellan olika ämnen. Att det finns ett sådant behov är uppenbart. Slöjd, musik och hemkunskap har exempelvis sammanlagt 678 undervisningstimmar i grundskolan. Matematik har knappt dubbelt så många. Geografi och historia har 145 undervisningstimmar vardera.

Tiden i skolan borde rimligtvis kunna fördelas på ett bättre sätt, även om inget ämne skulle tas bort från läroplanen. Om en omfördelning av timmar är otillräckligt, måste nästa steg vara att utöka det totala antalet undervisningstimmar. Det behöver inte nödvändigtvis ske genom att inkräkta på barnens sommarlov - även om det svenska lovet på uppemot 10 veckor framstår som väl tilltaget i jämförelse med Norges 8 veckor, eller Tysklands, Nederländernas och Storbritanniens 6 veckor.

I samband med Nyamko Sabunis sommartal på torsdagen, presenterade Liberalerna ny politik i vad som traditionellt är partiets paradgren. De vill öka antalet undervisningstimmar i olika centrala skolämnen, framför allt i lågstadiet, och noterar att i Sverige är antalet undervisningstimmar få i jämförelse med hur det ser ut i andra länder. På frågan om huruvida hon tror att förslaget blir populärt svarar Sabuni att ”skolan är inte till för att vara populär”.

Fler partier borde följa detta utstakade spår. Inte enbart för att utbildning är en oumbärlig del för Sveriges framtida tillväxt och konkurrenskraft. Det är även en avgörande faktor för enskilda elever, deras livsinkomst och Sveriges välstånd.

Ett större fokus på grundläggande kunskaper i de yngre åldrarna är en rimlig prioritering i grundskolan. Men tillräckligt med undervisningstimmar behöver också ges för att eleverna ska ta kunna del av viktigt innehåll. Sveriges problem är knappast att eleverna går för mycket i skolan.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från MagnussonAnnons

Engagemang och samarbete skapar tillgänglig och trygg juridisk rådgivning

Marknaden för investeringar och etableringar är stabil trots rådande pandemi. Men samtidigt ställs många företag inför helt nya juridiska utmaningar. Med en verksamhet som är kunnig, trygg och modern skapar Magnusson goda förutsättningar för sina klienter att uppnå förväntningar och krav.

Covid-19 har skapat en skakig världsbild och nya regler införs kontinuerligt för att lindra de ekonomiska konsekvenserna. För många företag kan den nya situationen vara svår att greppa och därför har Magnusson satt samman ett dedikerat team som hjälper klienterna med de nya utmaningar de ställs inför. 

– Trots rådande världsläge har Sverige ett stabilt investeringsklimat med en starkt IT- och Tech kultur. Under våren 2020 har vi hanterat flera internationella etableringar och i vissa fall omförhandlat avtalsklausuler för att ta höjd för den osäkra situationen. Vi har känt en vilja från alla parter att hitta lösningar så att etableringar, förvärv och investeringar kan fortskrida, säger Anders Bäckman, Head of Corporate and M&A.

Digitalisering som skapar mervärde

Bland annat görs nu signering och closing elektroniskt av många byråer. Det inte bara effektiviserar arbetet utan innebär även en ny kostnadsbild och minskad miljöpåverkan. Utöver elektronisk signering och closing blev även videokonferenser verklighet för de flesta, så även för Magnusson. 

– Vi gör effektivare möten nu vilket innebär att både våra klienter och vi som byrå slipper många kostnader, förknippade med det gamla arbetssättet med fysiska möten, säger Magdalena Berg, Head of Dispute Resolution.

Långsiktig och strategisk affärspartner

Med fokusområden inom M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT har man en stabil och trygg bas. Utöver det läggs stor vikt vid att förstå kunden och dennes bransch för att kunna agera rådgivare på bästa sätt. 

– En grundförutsättning för att kunna skapa mervärde är att förstå klientens fundamentala affärsverksamhet. Vi jobbar långsiktigt och bygger relationer med våra klienter för att bli en långsiktig strategisk affärspartner för dem, säger Anders Bäckman.

Investerar i klient och medarbetare

Det som utmärker Magnusson är att det är högt i tak och att delägarkollektivet i stort är yngre än branschens snitt. Man vill vara med att utveckla branschen, låta kompetens växa internt och uppdatera det egna erbjudandet med hjälp av ny teknik och innovation. 

– Ett exempel är att vi varit med och utvecklat LEX247, en programvara för modern juridisk dokument- och tidshantering, som nu lanserats stort på marknaden, berättar Anders Bäckman.

Magdalena Berg flikar in med att öppenheten genomsyrar allt och att medarbetarna ses som den främsta tillgången. 

– De juridiska verktygen hjälper oss men det är kompetensen hos varje individ som gör vårt klienterbjudande unikt. Vi tillhandahåller professionell juridisk rådgivning på ett enkelt sätt och vi är måna om att vara exceptionellt duktiga på vårt klientarbete och att ta hand om våra medarbetare, avslutar Magdalena Berg. 

Om Magnusson

Magnusson är en internationell och topprankad affärsjuridisk advokatbyrå och är en av de ledande affärsjuridiska byråerna i Sverige med kontor i Stockholm och Göteborg.  Magnussons advokater är specialister inom utvalda fokusområden som M&A, tvistelösning, fastighets- och miljörätt, offentlig upphandling, bank & finans, försäkring, skatt och IP/IT.

Genom vår unika geografiska täckning i Norden och Baltikum och specialisering inom utvalda fokusområden har vi ett mycket starkt klienterbjudande. Vi är en byrå som också förstår vikten av att bry sig om våra medarbetares välmående och satsar på en sund företagskultur med högt i tak som kopplas till kreativitet, kvalitet och produktivitet.

www.magnussonlaw.com 

 

Mer från Magnusson

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Magnusson och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?