Elektrifiering kan rädda liv

LEDARE. De senaste månaderna har ett kollektivt fokus riktats mot de liv som krävts av coronaviruset, och drakoniska åtgärder som ska hjälpa människor undslippa det.

RENARE LUFT. En ökad elektrifiering kan minska de miljoner förtida dödsfall som årligen orsakas av luftföroreningar, och som vi har vant oss vid.
RENARE LUFT. En ökad elektrifiering kan minska de miljoner förtida dödsfall som årligen orsakas av luftföroreningar, och som vi har vant oss vid.Foto:Emilio Morenatti

Nedstängningar, restriktioner och rekommendationer har bidragit till att avlasta vården. Det möjliggör att patienter som annars inte skulle ha fått vård, får det.

Men vi lever med ett virus som alla till slut kommer att få, alternativt vaccineras mot. Att helt stoppa smittspridningen är en illusion tills dess att immunitet, antingen naturlig eller medicinsk, finns i befolkningen.

Nedstängda industrier och parkerade fordon har dock haft en dramatisk, och jämförelsevis ouppmärksammad, effekt för att skydda människoliv, som inte har något med viruset att göra.

Enligt WHO orsakar luftföroreningar, inomhus och utomhus, årligen sju miljoner förtida dödsfall runt om i världen. Luftföroreningar från bland annat förbränningsmotorer och processutsläpp kan orsaka hjärt- och kärlsjukdomar, lungcancer och påverka andningsorganen.

Framför allt är det låg- och medelinkomstländer som är drabbade, men rika länder är inte förskonade. I Sverige härleds omkring 7600 förtida dödsfall till luftföroreningar varje år, trots att halterna här är bland de lägsta i Europa.

De minskade föroreningarna av kvävedioxid runt om i världen i början av 2020 har varit flitigt rapporterade. Bilder från rymden över Europa och Kina visar en dramatisk minskning jämfört med 2019. Strax efter att Storbritannien infört sina restriktioner minskade föroreningarna av kvävedioxid med 60 procent i vissa städer jämfört med fjolåret.

I en del kinesiska områden var minskningen av kvävedioxid 40 procent under de två första månaderna jämfört med 2019. Det motsvarar ett borttagande av 192 000 bilar. En forskare vid Stanford University uppskattade i början av mars att minskade luftföroreningar av partiklar (PM2,5) i kinesiska storstäder under januari och februari kan ha sparat 77 000 liv: 4000 barn under 5 år och 73 000 vuxna över 70 år.

Även under mer strikta antaganden visar uträkningarna ett besparande av flera tiotusentals liv i Kina. För Europas del menar Centre for Research on Energy and Clean Air att 11 000 förtida dödsfall undvikits genom minskade luftföroreningar.

Siffrorna är givetvis bara en del av hur människoliv påverkas av de gigantiska samhällsförändringarna. Ekonomiska effekter spelar exempelvis också in i slutänden. Men de belyser en av många kända faktorer som skördar liv år efter år, och som vi har accepterat.

Att luftföroreningar dödar är inte oförutsägbart, så som en pandemi. De kan till och med ha förvärrat virusets effekter. Forskning visar att boende i områden med smutsig luft hade en högre risk att dö i sarsepidemin 2003 än boende där luften var renare, något som även verkar vara fallet med covid-19.

I motsats till pandemin, finns det redan nu tillgängliga åtgärder för att minska de årliga dödsfallen orsakade av luftföroreningar. På sätt och vis har coronaviruset banat väg för vad som borde bli en accelererad satsning på elektrifiering.

Europeiska miljöbyrån (EEA) har tidigare pekat på fördelarna med elbilar både för klimatet och för människors hälsa genom bättre luftkvalitet. Med elbilar skonas människor från partiklar och kväveoxider som släpps ut från avgasröret på bensin- och dieselbilar. Även om en viss mängd partiklar fortfarande orsakas av däckslitage, är de sammantagna hälsoeffekterna tydliga.

Ur klimatsynpunkt är också elfordons fördelar uppenbara, trots att energimixen i Europa bland annat består av smutsig kolkraft. I Sverige är elen 98 procent fossilfri och därmed i princip helt ren.

Det ohälsosamma fokuset på antalet döda under coronakrisen kanske kan bli en ögonöppnare för de dödsfall som vi lärt oss leva med år efter år, men som vi faktiskt kan förekomma. En satsning på elektrifiering är bra för klimat, miljö och människor. Ett minskat fossilberoende och satsningar på kärnkraft och förnybart i takt med ökad elektrifiering kan bespara många liv världen över.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från AccountorAnnons

Så hinner fastighetsägare med all vårens administration

Det är tufft för fastighetsägare att hinna med våren, en stor administrativ puckel. Och en utmaning att ha personal med rätt kompetens. Då är det smidigt att lägga över arbetet på experter som arbetar heltid med detta.

Vi har pratat med Anna Rosengren, Senior advisor på Accountor, som hjälper många fastighetsbolag med ekonomiarbetet.

 - Många fastighetsbolag ska vara klara med sin årshantering redan det första kvartalet eller senast sista juni. Och det är inte samma arbete som görs på hösten hos ett fastighetsbolag som man gör på våren med årshantering och konsolideringar. Det är arbete som kräver en helt annan kompetens, säger Anna.

Det går att spara mycket pengar för ett fastighetsbolag på att göra rätt, oavsett om det gäller ränteavdragsbegränsningar, moms, att skatteoptimera fastigheterna eller Inkomstskattprocessen.

- Det går oftast inte att motivera att ha en momsspecialist, en skattespecialist och en koncernspecialist inhouse hos ett fastighetsbolag. Men på Accountor har vi det. Jag och mina kollegor arbetar dessutom bara med detta och vi är därför vassare än om man är allmänkunnig inom ekonomi. Det kommer ständigt nya regler och uppdateringar t ex inom momsområdet och det är vårt jobb att vara uppdaterade och se till att våra kunder använder reglerna så det är förmånligt för dem, fortsätter Anna.

Läs Accountors information till fastighetsägare här. 

Läs mer om Accountors tjänster här.  

Accountor ligger i framkant inom mycket, även gällande automatisering och flöden. De ser över att man arbetar effektivt med sin ekonomi.

- Även hos företag som tycker att de är ganska digitala och har en effektiv process så har jag sett att vi kan göra stor skillnad genom att effektivisera ytterligare. Många fastighetsbolag är dessutom för små för att ha både de bästa systemen och de effektivaste processerna – när vi samarbetar kan de följa med på våra system och utarbetade processer och får på så sätt samma läge som större fastighetsbolag. Vi har specialistkompetens hos oss och ger gärna råd och stöd till våra kunder i komplexa frågor. Vi är t ex bra som stöd vid förvärv och försäljningsprocesser. Till de fastighetsbolag som har tufft att hinna med årshanteringen nu på våren så vill jag bara säga: lämna bort dessa arbetsuppgifter till experter, så kan ni ägna er åt annat, avslutar Anna. 

Om Accountor
Accountor är en av norra Europas största fullservicebyråer inom ekonomi, lön och HR. I Sverige stöttar 300 anställda på 8 orter företag med tjänster som innebär trygghet, avlastning, rådgivning, långsiktighet och tillfälle att utvecklas. Accountor hjälper företag till en mer effektiv ekonomi och effektivare personalprocesser.

 

Mer från Accountor

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Accountor och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?