1515

Ekström bör ta skolan på större allvar

LEDARE. Ifrågasatta Pisa-resultat pressar utbildningsminister Anna Ekström. Den här gången kan hon inte skylla på friskolorna.

Foto:Fredrik Sandberg/TT

Riksrevisionen presenterade på torsdagen en rapport som är starkt kritisk till regeringen och utbildningsminister Anna Ekström. Myndigheten har analyserat det stora bortfallet av deltagande elever i Pisa-undersökningen 2018. Den som gjorde ministern så glad, därför att den visade att svenska 15-åringar stiger i OECD:s internationella mätning av deras kunskaper i modersmålet, matematik och naturkunskap.

Undersökningen ifrågasattes dock direkt, av bland andra Expressen, för den exceptionellt stora andel elever - 11 procent mot 5,7 procent 2015 - som uteslutits ur resultatet på oklara grunder. Pisa tillåter bara en ”exkludering” på max 5 procent. Kriterierna är antingen funktionsnedsättningar som utgör hinder, eller att alla följande tre krav uppfylls: inte ha svenska som modersmål, ha begränsade kunskaper i svenska och fått mindre än 1 års undervisning i svenska. Men Skolverket och Anna Ekström viftade bort kritiken och lutade sig mot att OECD godkände urvalet. 

Riksrevisionen påpekar nu att antalet nyanlända faktiskt toppade 2015, och exkluderingen 2018 därför bara borde ha ökat marginellt, inte dubblats. De konstaterar att för många elever med svaga svenskkunskaper har exkluderats därför att skolsamordnare har missförstått kriterierna. (Vilket är märkligt för de är mycket tydliga.) Vid antagandet att de flesta av dem som uteslutits skulle ha gjort mycket dåligt ifrån sig skulle Sveriges Pisa-resultat i läsförståelse ha rasat från 506 till 466 poäng. Vi skulle då ha hamnat en bra bit under OECD-snittet 487.

Men Anna Ekström fortsatte vid torsdagens presskonferens att hävda att skolresultaten står sig, de är bättre än 2012. (Hon ignorerar att de är sämre än år 2000). Hon hänvisar till nio internationella studier, som dock ger svajigt stöd. Tre av kurvorna är Pisa 2018 och kan därmed skrivas av. En är ICCS, som är irrelevant eftersom den gäller demokrati/samhällskunskap. Två gäller åk fyra, där den ena, i naturkunskap, faller. De två som gäller åk åtta är oförändrade sedan 2015. Den enda kurva som stiger (läsning) slutar 2016.

Anna Ekströms budskap var på torsdagen att varken hon eller Skolverket gjort fel. Men Skolverket hade kunnat göra mer, och det ska de göra framöver. Oppositionen gick i taket, och SD vill att utbildningsministern avgår. Den centrala frågan är om Ekström aktivt har vilselett allmänheten. Hon bör i alla händelser ta barnens utbildning på större allvar och angripa verkliga snarare än ideologiska problem. Den här gången kan hon inte skylla på friskolorna. 


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?