1515

Ekonomisk isolering av Kina en omöjlighet

LEDARE. Börsfallen i spåren av krisen i kinesiska fastighetsutvecklaren Evergrande visar hur integrerade de europeiska och amerikanska ekonomierna är med den kinesiska.

Foto:Erik Simander/TT
Foto:Huang Jingwen

Ett av Kinas största fastighetsbolag, Evergrande, skakar just nu världens finansmarknader. Bolagets aktie, som är noterad i Hongkong, har rasat med 85 procent i år. Evergrande har haft problem längre än så och exempelvis inte betalat underleverantörer. När det uppgav att det är på väg att ställa in betalningarna föll hoppet.

Evergrande har inte längre råd att betala räntorna på banklån och obligationer, det gäller bland annat en stor utbetalning som ska göras på torsdag (23/9). Krisen drabbar förstås lokalt, i form av privatpersoner som köpt bostäder som kanske aldrig kommer byggas, jobbnedskärningar och kreditförluster för de kinesiska banker som finansierat bolagets kraftiga tillväxt. Men den drabbar också globalt, både investerare och leverantörer.

Evergrandes kursfall har exempelvis bränt till i svenska småsparares fickor, eftersom svenska fonder, i bland andra Robur, SPP och Länsförsäkringar, har placerat i bolaget. 

Byggrelaterade verksamheter och råvarubolag påverkas även om bolaget inte går i konkurs, utan bara drar ned på byggandet. Exempelvis har priset på järnmalm fallit med 23 procent den senaste veckan, vilken kan hänföras till en oro för minskad efterfrågan eftersom byggbranschen använder mycket stål. 

Evergrande är bara ett exempel på hur integrerade de europeiska och amerikanska ekonomierna är med den kinesiska. Sedan 2020 är Kina EU:s största handelspartner med 16 procent av handeln. USA har med drygt 15 procent halkat ned på andra plats. 

Kina är Sveriges åttonde största handelspartner, den största i Asien. 10 000 svenska företag bedriver denna handel och drygt 600 har verksamhet på plats i Kina. Vår export dit består till hälften av verkstadsprodukter, till en femtedel av medicinska och farmaceutiska produkter och en tiondel av råvaror som trä, pappersråvara och järnmalm. 

I dagens Di-intervju i med Ericssons vd Börje Ekholm betonar han att det inte går att koppla loss Kina från resten av världens ekonomi.  ”USA och Kina är så sammankopplade. Amerikanska techföretag säljer till Kina. Nästan all utrustning vi köper i världen är tillverkad i Kina, vi är oerhört beroende av varandra. Även om vi talar om konkurrens så är det en fantastisk sammanflätning som har skett i globala värdekedjor och på massor av marknader.”

Börje Ekholm har helt rätt. Bland de mest synliga exemplen är att alla västerlänningars telefoner är producerade i Kina. Och visst kan man konkurrera med sina handelspartners. Det är stimulerande och bra för utvecklingen att olika länder kan dra nytta av varandras framsteg. 

Det finns en amerikansk syn, baserad på deras forna dominans både inom ekonomi och försvar, att USA kan och bör styra över världen som förr. Att Kina måste underordna sig. Den är utdaterad, och ohållbar både ur ett ekonomiskt och politiskt perspektiv.

USA och Europa måste vara smartare när vi värnar våra gemensamma demokratiska och frihetliga intressen. Vi måste ta utbildningsfrågorna på alla nivåer på mycket större allvar. Framför allt Europa måste värna den privata kapitalbildningen så att här finns tillräckligt med privat riskvilligt kapital för att behålla framtidsföretagen. I den ekonomiska strategin ingår även att ha ett starkt cyberförsvar. 

Som Börje Ekholm säger i Di-intervjun, är det inte konstigt att det uppstår spänningar mellan världens två ledande länder. Det betyder inte att man ska dela upp internet och resa en digital mur mellan sig. Kina är en av världens största ekonomier, och vi behöver samarbeta globalt med dem även av klimatskäl.

Sverige upprättade, som första västland, diplomatiska förbindelser med Folkrepubliken Kina 1950. Vi har haft handel med dem sedan 1700-talet, då genom Göteborgsbaserade Sveriges Ostindiska Companiet. Vi bör fortsätta med det, men naturligtvis samtidigt värna våra intressen, både inom ekonomi och säkerhet.


Innehåll från RiksbyggenAnnons

Unikt projekt där proffs och privatpersoner delar utrustning

I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.
I en bostadsrättsförening i Falkenberg kan de boende låna trädgårdsmaskiner och trädgårdsredskap gratis. Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

Ny teknik sparar både tid och miljö i Riksbyggens fastighetsförvaltning. Nu testar man om delning av trädgårdsverktyg kan underlätta utevardagen, både för de boende och för Riksbyggens personal.

Som stor fastighetsförvaltare är Riksbyggen också en stor användare av trädgårdsredskap och andra maskiner. Traditionellt har de här redskapen främst drivits av fossila bränslen, men de senaste åren har man mer och mer gått över till eldrivet.

– Vi vill minimera utsläppen och slippa de bensinslukande maskinerna och har investerat i många nya verktyg med någon form av elkomponent i sig, säger Mikael Günthner, leveranschef för fastighetsservice i Skaraborg.

Läs mer om hållbar fastighetsförvaltning hos Riksbyggen.

Men det är inte bara tekniken som förändras utan även hur redskapen används. Under sommaren har Riksbyggen i Halland i samarbete med verktygstillverkaren Husqvarna testat ett nytt sätt att ge både fastighetsförvaltare och privatpersoner tillgång till nya, batteridrivna verktyg.

– Delningsekonomin växer och lämpar sig väl för vår typ av produkter, säger Margaretha Finnstedt, chef för Innovation Lab på Husqvarna.

– Våra maskiner är byggda för att klara omfattande användning, samtidigt vet vi att många privatpersoner inte behöver till exempel häcksax och lövblås mer än ett par gånger per år.

Proffs och boende delar verktyg

För att se om man kunde lösa det dilemmat startades i juni projektet Trädgårdsboxen i en bostadsrättsförening i Falkenberg. Två förråd utrustade med batteridrivna trädgårdsmaskiner från Husqvarna och trädgårdsredskap från Gardena placerades ut i området och de boende kunde sen låna gratis från boxen. Dessutom använde även Riksbyggens personal verktygen när de var och jobbade i området.

– Trädgårdsboxen gör det möjligt att testa om det går att öka nyttjandegraden ytterligare genom att låta grönyteproffs och boende dela verktyg, eftersom proffsen behöver verktygen på vardagarna medan de boende främst har behovet på kvällar och helger, förklarar Margaretha Finnstedt.

Läs mer om Riksbyggens tjänster för välskötta utemiljöer.

Vid en avstämning i slutet av sommaren visade det sig att projektet blivit mycket uppskattat av både de boende och Riksbyggens personal.

– Många som bor här har redan liknande produkter hemma, trots det har det har varit hög beläggning, säger Marcus Rimme, arbetsledare på Riksbyggen i Falkenberg.

– Dessutom sparar det tid för oss på Riksbyggen. Om vi är där för att klippa häcken men ser en gräsplätt som behöver klippas, då kan vi låna en klippare ur boxen istället för att behöva lägga tid på att åka tillbaka till vårt förråd och hämta. Jag gillar att testa nya saker och vill göra något för miljön, så jag tycker att det här är perfekt.

Cirkulär ekonomi och kundnytta

Även Jeanette Bernhard Bertilsson, marknadsområdeschef för Riksbyggen i Halland, är nöjd med projektets utfall.

– Vi lägger mycket arbete på hitta nya sätt att jobba för att nå både cirkulär ekonomi och kundnytta, och att få delta i det här världsunika projektet där proffs och privatpersoner delar utrustning är väldigt roligt. Jag hoppas att vi genom det ska kunna inspirera fler att tänka nytt, samtidigt som vi själva ska se hur vi kan vidareutveckla konceptet.

Margaretha Finnstedt ser också fram emot ett vidare samarbete.

– Riksbyggen är en väldigt framåtlutad organisation med ett tydligt kund- och miljöfokus. Vi har en spännande, och rolig, resa framför oss när vi tar piloten vidare till nästa steg.

Mer från Riksbyggen

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Riksbyggen och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?