1515

PM Nilsson: Ebba Busch Thor är inte rädd för S

Inte ens "Ebba-går-genom-rutan-Busch" kommer att klara detta ensam, sa Ebba Busch Thor när hon tog över som partiledare. Men så tycks det bli. Valrörelsernas oundvikliga fokus på partiledarna har fött en ny stjärna och KD-ledaren tycks nu med överraskande bred marginal rädda sitt parti kvar i riksdagen och därmed alliansen som plattform för regeringsbildning.

TRYGGARE KAN INGEN VARA. Ebba Busch Thor tycks vara på väg att med bred marginal rädda KD kvar i riksdagen och därmed alliansens roll som regeringsplattform
TRYGGARE KAN INGEN VARA. Ebba Busch Thor tycks vara på väg att med bred marginal rädda KD kvar i riksdagen och därmed alliansens roll som regeringsplattformFoto:Henrik Montgomery/TT

Det är en fantastisk vändning för ett parti som faktiskt nyss var uträknat av professionella bedömare. KD ligger i de senaste noteringarna som lägst på 4,6 i Ipsos och som högst 6,1 i Sifo.

Väljarströmmen beror till en del säkert på den gamla vanliga mekanismen, att m-väljare går över till KD strax före valet för att rädda partiet kvar i riksdagen. I detta valet har m-väljare därtill skäl att stötta KD för att stärka alliansens plan b, att ta makten även om de rödgröna blir större. KD är helt med på det, C och L är mer osäkra.

Man ska heller inte bortse ifrån att Kristdemokraterna, som anses ha en liten väljarbas, efter snart 30 år i riksdagen och sex nationella valrörelser har ett slags reserv av väljare som har röstat på dem eller övervägt att rösta på dem. Det skapar en relation till många väljare och ger den seghet som gör att partier sällan åker ur riksdagen när de väl kommit in.

Och man ska heller inte låtsas om att KD:s långa kamp för en annan familjepolitik än den gängse saknar stöd. Att vilja vara med sina barn, särskilt när de är små, är ett mänskligt drag. En kvalificerad barnomsorg är viktigt men den ersätter inte familjeband.

Men den stora skrällen är nog ändå partiledarens personliga kvalifikationer. Ebba Busch Thor är slagfärdig, rolig, konkret och engagerad på ett sätt som de övriga partiledarna inte riktigt kan mäta sig med. Och viktigast av allt - hon är inte rädd för S.

Sverige är ett land som gärna upprättar lydriken till socialdemokraterna. De finns självklart i den förment fria fackföreningsrörelsen men också hos myndigheter, högskolor, i näringslivet, i medierna och långt in i de andra partierna, även de borgerliga. I ett lydrike bestämmer man inte riktigt själv utan förhåller sig till vad omvärlden tycker. Självbilden målas av andra.

Inom partiväsendet upprättas lydriken i form av samarbetspartier till vänster som V och MP men också på öar av lojaliteter hos fienden. Varningstecknet är när S börjar tala om sig själv som socialdemokratin, det vill säga ett eget statsskick, där andra bör underordna sig. Att blanda samman Sverige och partiet är ett annat förvandlingstrick. Ansvarskänsla hos politiska motståndare är då att knäböja i en överenskommelse, eller att förminska sig själva till att inte riktigt vara redo för Rosenbad eller ha tölpaktigt släptåg i farstun som hotar något för riket värdefullt, förr välfärdsstaten eller den svenska modellen, just nu P3.

En annan härskarteknik hos S är att utnämna ”riktiga liberaler” eller ”en sansad borgerlig röst” vilket undantagslöst är borgerliga debattörer som accepterar socialdemokratiskt regeringsinnehav.

Den som försöker bryta sig ur ett redan grundat lydrike bestraffas stenhårt. När Carl-Henric Svanberg som vd för Ericsson undslapp sig att det är bra med maktväxling meddelade statsministern Göran Persson att han när som helst kan sluta lobba i Bryssel för att Sverige ska ha kvar den säregna traditionen av A-aktier. Sedan dess har storföretag inte sagt ett pip om vem de föredrar i regeringen.

Men ibland händer det att personer vägrar inrätta sig och de kan gå långt. Carl Bildt bröt som ensam riksdagsledamot med Olof Palmes utrikesregim under 1980-talet vilket till slut gav honom regeringsmakten. Fredrik Reinfeldt och Anders Borg hävdade en helt egen finanspolitisk kompetens och spände en skyddsmakt över småpartierna, kallad alliansen, vilket ledde till en unikt lång borgerlig regeringsperiod.

Kristdemokraterna har en tradition av att inte vara enig med s-dogmer. De har tyckt jobbiga saker som att sen abort är moraliskt tveksamt, att äktenskap helst ska hålla ihop och att barn mår bra av sina föräldrar. Partiet har moderniserats och utvecklats men minnet av att tycka annorlunda än alla andra ger en vidare ram som Ebba Busch Thor skickligt utnyttjar. Alltså kan hennes parti vara först med att lämna lydriket Decemberöverenskommelsen, lägga om migrationspolitiken och hon kan huta åt RFSL för att tala illa om folk som inte är i rummet eller programledare som ställer enfaldiga frågor.

Och hon är uppenbart helt orädd för Stefan Löfven. Hon deltar inte ens i den annars utbredda äreräddningen av en hygglig karl som fått fel jobb. När de andra är artiga är hon stenhård, när han klappar henne på huvudet, ger hon örfilar.

Maria Wetterstrand hade i ett skimrande ögonblick samma kvalitet gentemot Göran Persson, sedan blev hon ståthållare och MP ett tilltagande fattigt lydrike. Gudrun Schyman hade också en period av frihet, liksom Maud Olofsson. Jimmie Åkesson har aldrig någonsin visat någon rädsla för S, vilket lockar många borgerliga väljare.

Men nu är det KD-ledaren som är friast. Kanske är det därför hon till skillnad från alla andra tycks ha roligt under partiledardebatter.


Innehåll från VerizonAnnons

Därför är 5G en central del av den fjärde industriella revolutionen

Med 5G är framtidens affärsmiljö redan här, men det är privat 5G som kommer att förändra industrin. Det anser Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business.

– Vi ser 5G som en katalysator för framtida innovationer. Vi arbetar redan nära våra kunder för att hjälpa dem att inse den verkliga potentialen med 5G – och vad den kan göra för deras företag, säger han.

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

Vi närmar oss slutet av pandemin och även fast många bolag har brottats med stora utmaningar har även många affärsstrategier blivit starkare. Företag över hela världen har inte bara tvingats välkomna distansarbete, många har dessutom lyckats öka sin produktivitet tack vare de förändringar som genomfördes i början av 2020. Under det senaste året har de omfamnat ny teknik för att skynda på sin digitala transformationsresa. I dag är många företag mer flexibla – och bättre rustande inför framtiden. 

– Vi har sett företag förändras genom fyra faser till följd av pandemin. De har först reagerat sedan optimerat verksamheten för att i slutfasen justerat sina positioner för att de ska vara redo att accelerera på marknaden, säger Fredrik Hallenborg, nordisk chef på Verizon Business. 

Han tror att den teknik som nu växer fram, som exempelvis privat 5G, kommer att vara drivkraften för många branscher som vill överleva i framtiden. Det rör allt från detaljhandel med förändringar kring hur vi köper och handlar, men även själva upplevelsen till tillverkningsindustrin där övervakning, skydd och spårning är i fokus. 

Råder ofta förvirring

– På grund av de olika anslutningstekniker som finns tillgängliga på marknaden idag, som till exempel wifi 6 och publikt 5G, så råder det ofta förvirring kring de olika egenskaperna och affärsfördelarna med privat 5G. Publikt 5G är öppet för konsumentmassorna och hanteras av en mobilnätsoperatör, säger Fredrik Hallenborg och fortsätter: 

– Ett privat 5G-nätverk körs på sin egen hängivna utrustning och dess täckning, prestanda, underhållsschema och säkerhet är oberoende av offentliga tjänster. 

Om vi ​​tittar på wifi 6 och 5G-tekniken så finns det även tydliga skillnader. Wifi används främst för trådlöst LAN och inomhusbehov. Dess kompakta struktur och komplexa fasta anslutningar kan göra det svårt att hantera stora industriella miljöer. Wifi 6 och 5G förväntas komma att samexistera under en tid framöver. Verizon siktar därför på att fortsätta hantera båda teknikerna för att kunna erbjuda företag optimala lösningar baserat på deras individuella användningssätt. 

– Många företag vill vara en del av den fjärde industriella revolutionen och 5G kommer att bli centralt för denna transformationsresa. Vi vet, och förstår 5G, oavsett om den är publik eller privat, säger Fredrik Hallenborg. 

Ta en titt på de senaste artiklarna för att ta reda på trenderna i den snabbrörliga 5G-världen för företag. 

 

 

Mer från Verizon

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Verizon och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?