Dygnet som bör skaka Sverige

Inget mord, mordförsök eller sprängning behöver ha med något annat att göra, men måndagens komprimerade händelseförlopp blev till slut övertydligt.

Hålsjögatan Malmö, måndag.
Hålsjögatan Malmö, måndag.Foto:Johan Nilsson/TT

På förmiddagen skjuts en misstänkt bombman av polis på Malmö Centralstation. Tågtrafiken stängs av under dagen.

Ungefär samtidigt påträffas en skjuten man i Fagersjö i södra Stockholm. Skadeläge oklart.

Efter lunch skjuts en man i 20-årsåldern till döds i Nya Bellevue i Malmö.

Några kvarter bort blir några män beskjutna senare på dagen.

På natten förstör en bomb entrén till ett flerfamiljshus i Rosengård.

Ytterligare en bomb smäller utanför en krog på Adelgatan i centrala Malmö.

Därefter börjar den långa och numera välkända kavalkaden. Polisen vill lugna malmöiterna och påpekar att om man jobbar i rätt bransch har man inget att frukta. Kommunledningen, som i och för sig alltmer tar situationen på stort allvar, vill ta fasta på Malmös positiva sidor. Bostadsföretag vill hålla fasaderna uppe. Företagarorganisationerna vill se framåt. Justitieministern och Rikspolisen ser i skyn tecken på att trenden har vänt. Centerpartiet vill avskaffa LAS.

På ett helt annat ställe i landet föreslår lärarfacket att gymnasiets Introduktionsprogram ska läggas ner. Det är en av landets största gymnasielinjer och samlar upp elever som inte klarat grundskolan. Problemet är att de inte klarar gymnasiet heller, konstaterar fackbasen, eftersom en invandrad ungdom inte kan läsa in nio år grundskola och tre års gymnasium på bara några år.

Svensk skola massproducerar misslyckade skolgångar och slussar ut ungdomar som inte kan något på en av världens mest kvalificerade arbetsmarknader med ett hårt och kallt omvandlingstryck. Så har det varit länge. Och kännare av de bostadskvarter som nu kallas utsatta områden och där rättsstaten inte längre gäller har varnat för att den sociala situationen kommer att urarta.

Sverige blev under några få febriga år Europas per capita näst största rekryteringsområde för IS-terrorister. Den dåvarande alliansregeringen ville inte se och inte förstå. Socialdemokraterna har återfört vett och sans och backar upp Säkerhetspolisens antiislamistkampanj. Gör inte samma misstag med våldsbrottsligheten och dess orsaker. Den kräver politisk ledning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Moderna FörsäkringarAnnons

Med tillgänglighet och kompetens i första rummet

Moderna Försäkringar har under många år utmärkt sig genom exceptionell service och tillgänglighet i kombination med kompetens inom skadehantering. Nu har kvittot kommit på att det hårda arbetet har gett resultat: bolaget tog hem topplaceringar i Svenska försäkringsförmedlares förenings senaste branschundersökning. 

Moderna Försäkringar knep första- respektive andraplatsen i de två undersökningskategorierna. För Kajsa Peedu, affärsområdeschef Företag och Industri, är det goda resultatet en välkommen bekräftelse på att bolagets strategi lönar sig. 

– Eftersom vi inte har några egna säljare utan enbart sysslar med förmedlade affärer är det kritiskt att ha en god relation med förmedlarna. Medan vi förvisso alltid har fått väldigt positiv feedback är det väldigt roligt att vi placerade oss så bra i branschundersökningen. Det ger oss ett kvitto på att vi gör rätt. 

Kräver gott samarbete

I undersökningen fick försäkringsförmedlarna också uppge vilka faktorer de ansåg vara avgörande för att ett försäkringsbolag ska vara framgångsrikt och ett förstahandsval. I slutänden utkristalliserades tre ord: skadehantering, tillgänglighet och kompetens, varav alla tre har varit ledord hos Moderna Försäkringar sedan många år. 

– Skadehantering är något som alla försäkringsbolag sysslar med, men det är när skadan faktiskt inträffar som bolagen skiljer sig åt – våra allra nöjdaste kunder är de som faktiskt har råkat ut för skador. Det är när skadan inträffar som vår viktigaste leverans sker.

För att leverera en bra lösning till slutkunderna behövs dock ett gott samarbete mellan de som hanterar skadorna och de som säljer och prissätter försäkringarna, det vill säga underwriters.

– Tillgänglighet och kompetens hänger ihop. Idag är förväntningarna på tillgänglighet oerhört stora och för att kunna möta kundernas och förmedlarnas krav arbetar vi ständigt på att öka vår redan höga kompetensnivå.

Handplockad expertis

Under de senaste tio åren har Företag & Industri växt från noll till 75 personer, var och en handplockad för sin expertis och sitt engagemang. Detta har lagt grunden för just det nära och personliga arbetssätt som kännetecknar Moderna Försäkringar. 

– Vi är måna om alla som sitter hos oss och det finns en daglig kontakt mellan förmedlarna, kunderna och oss. Förmedlarna känner oss vid namn och vet att var och en av våra medarbetare har både kompetens och mandat att fatta egna beslut och rätt att teckna försäkring. Du som förmedlare ska veta vem du ska prata med och vi ska vara enkla att komma i kontakt med. Direktkontakten mellan förmedlaren och våra underwriters är extremt viktig för oss. Vi är verksamma i en förtroendebransch där man gör affärer med de man litar på och därför har vi valt att vara det personliga alternativet, avslutar hon.

Läs mer om Moderna Försäkringar här

FAKTA OM MODERNA FÖRSÄKRINGAR

Moderna Försäkringar är en utmanare på den svenska försäkringsmarknaden och erbjuder topprankade försäkringar för det moderna företaget och individen. Moderna i Sverige har idag drygt 470 anställda, med en organisation som är indelad i affärsområdena; Privat, Företag & Industri, Affinity, Operations, Garanti, Djur, Bilsport & Mc samt Atlantica. 

 

Mer från Moderna Försäkringar

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Moderna Försäkringar och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?