Annons

Dygnet som bör skaka Sverige

Inget mord, mordförsök eller sprängning behöver ha med något annat att göra, men måndagens komprimerade händelseförlopp blev till slut övertydligt.

Hålsjögatan Malmö, måndag.
Hålsjögatan Malmö, måndag.Foto:Johan Nilsson/TT

På förmiddagen skjuts en misstänkt bombman av polis på Malmö Centralstation. Tågtrafiken stängs av under dagen.

Ungefär samtidigt påträffas en skjuten man i Fagersjö i södra Stockholm. Skadeläge oklart.

Efter lunch skjuts en man i 20-årsåldern till döds i Nya Bellevue i Malmö.

Några kvarter bort blir några män beskjutna senare på dagen.

På natten förstör en bomb entrén till ett flerfamiljshus i Rosengård.

Ytterligare en bomb smäller utanför en krog på Adelgatan i centrala Malmö.

Därefter börjar den långa och numera välkända kavalkaden. Polisen vill lugna malmöiterna och påpekar att om man jobbar i rätt bransch har man inget att frukta. Kommunledningen, som i och för sig alltmer tar situationen på stort allvar, vill ta fasta på Malmös positiva sidor. Bostadsföretag vill hålla fasaderna uppe. Företagarorganisationerna vill se framåt. Justitieministern och Rikspolisen ser i skyn tecken på att trenden har vänt. Centerpartiet vill avskaffa LAS.

På ett helt annat ställe i landet föreslår lärarfacket att gymnasiets Introduktionsprogram ska läggas ner. Det är en av landets största gymnasielinjer och samlar upp elever som inte klarat grundskolan. Problemet är att de inte klarar gymnasiet heller, konstaterar fackbasen, eftersom en invandrad ungdom inte kan läsa in nio år grundskola och tre års gymnasium på bara några år.

Svensk skola massproducerar misslyckade skolgångar och slussar ut ungdomar som inte kan något på en av världens mest kvalificerade arbetsmarknader med ett hårt och kallt omvandlingstryck. Så har det varit länge. Och kännare av de bostadskvarter som nu kallas utsatta områden och där rättsstaten inte längre gäller har varnat för att den sociala situationen kommer att urarta.

Sverige blev under några få febriga år Europas per capita näst största rekryteringsområde för IS-terrorister. Den dåvarande alliansregeringen ville inte se och inte förstå. Socialdemokraterna har återfört vett och sans och backar upp Säkerhetspolisens antiislamistkampanj. Gör inte samma misstag med våldsbrottsligheten och dess orsaker. Den kräver politisk ledning.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?