1515

Dröj inte med mobilförbud i klassrummet

Remissvaren håller på att komma in på regeringens plan för trygghet och studiero i skolan. Den mest omtalade ingrediensen i planen är det som har kallats mobilförbud, alltså att kunna omhänderta mobiltelefoner i förebyggande syfte.

Anna Ekström.
Anna Ekström.Foto:Joey Abrait

Det finns många andra delar i förslaget men inte utan orsak har just mobilfrågan tagit upp mest uppmärksamhet. Logiken är enkel: Om inte läraren ens får bestämma om mobiler ska få finnas framme under en lektion, vad är då alla andra frågor värda, som också handlar om elevernas studiero och lärarens auktoritet?

Till hösten måste regeringen visa att den står fast vid de lagförslag som finns i planen. Sedan den lades fram har januariavtalet spruckit, och den press i den här frågan som otvetydigt har kommit från Liberalerna har därmed försvunnit.

Det finns anledning att vara orolig, med tanke på att lagförslagen blev ett och ett halvt år försenade i förhållande till vad som stod i januariavtalet. Kommer resten av lagstiftningsarbetet att ske med samma begränsade skyndsamhet?

Politiskt finns ett allvarligare varningstecken. Utbildningsminister Anna Ekström (S) sa i en intervju i Dagens industri förra veckan att hon nu, efter januariavtalet, vill lägga fram en lagrådsremiss i höst om bland annat ändrad skolpeng (lägre ersättning till friskolor). Det bygger på ett förslag från en utredning som tillsattes innan valet 2018 och alltså innan januariavtalet tillkom. 

För en del politiker står fixeringen vid att klämma åt friskolor i omvänd proportion till viljan att göra något åt ordningsproblemen i skolan. I höst kommer det hur som helst att visa sig vad regeringen prioriterar. Om den skolpolitik som fanns i januariavtalet bara var en parentes.

Frågan om lärarens auktoritet är avgörande för Sverige. Att det i så många år har varit oklart vilka befogenheter som lärare har är ofattbart. Att en så viktig yrkeskår inte har känt uppbackning från ledande politiker är surrealistiskt.

Att det har rått tveksamhet om huruvida lärare får be sina elever att lämna bort sina mobiler före en lektion är en skolpolitisk skandal. Inte för att det är det enda ordningsproblemet i skolan, men för att det är det tydligaste.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?