Annons

Dråpslag för branschen – stoppa nya vårdskatten

LEDARE. Den 1 juli får privata vårdgivare betydligt sämre skattevillkor än offentliga vårdverksamheter. Regeringen måste stoppa detta.

En ny momspraxis som träder i kraft i sommar kommer att slå stenhårt mot privata vårdgivare. Det är inte en följd av ett politiskt beslut, men politiker på central nivå och i landstingen kan lägga sakerna till rätta igen. Den privatdrivna vården är smörjmedlet i sjukvården och stryps den kommer även landstingsvården att drabbas i slutänden.

Den nya praxisen är ett resultat av en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som slog fast att uthyrning av vårdpersonal ska bedömas som just personaluthyrning och inte tillhandahållande av vård. Det förstnämnda är en momspliktig verksamhet och det sistnämnda är det inte.

Det innebär att inhyrd personal, antingen den kommer från bemanningsföretag eller det handlar om en läkare som är egenföretagare, i ett slag blir 25 procent dyrare. De privata vårdgivarna får inte dra av momsen eftersom deras verksamhet inte är momspliktig. De offentliga vårdgivarna kompenseras däremot för moms via ett särskilt system.

Eftersom personal är den överlägset största kostnaden i en vårdverksamhet är kan detta slå ut hela företag. Privata vårdgivare använder ofta konsultpersonal av effektivitetsskäl, för att optimera sin verksamhet. Landstingen använder bemanningsföretag i stor utsträckning, och då ofta för att täcka upp för allmän personalbrist.

Den 1 juli uppstår denna kostnadsökning som inte får dras av hos de privata men som de offentliga vårdgivarna kompenseras för. Detta är allvarligt eftersom vårdgivare inte kan styra sin prislista. Antingen handlar det om upphandlad verksamhet med långa avtal, och de justeras inte upp automatiskt för att den här momssmällen kommer. Eller så är det privat vård inom valfrihetssystemet. Även då är det politiska beslut som styr vilken ersättning exempelvis en vårdcentral får för en viss vårdinsats – lika för alla utförare.

Den nya skevheten i momsen är oavsiktlig. Ingen politiker har önskat den. Just därför måste den åtgärdas:

Det första är att Skatteverket borde skjuta upp tillämpningen av den nya momsen tills ett antal ytterligare rättsfall har avgjorts.

Nästa steg bör vara att landstingen genom exempelvis omförhandling av avtal kompenserar för kostnadsökningen för de privata vårdgivarna.

Men även finansminister Magdalena Andersson bör jobba med frågan. Om den nya momspraxisen visar sig oundviklig (bland annat med hänsyn till EU-rätten) går det att genom lagstiftning kompensera de privata vårdgivarna. Det finns redan sådana system, men bara för offentliga verksamheter. De får som sagt ersättning för sina momskostnader. Det finns dessutom ytterligare ett system som träder in i vissa situationer som också syftar till att kompensera offentliga verksamheter; det kallas Ludvikamoms eftersom de enda skatteverkstjänstemän som var insatta i detta regelverk när det infördes råkade jobba just där.

Givetvis går det att utvidga kompensationen även till privata företag.

Förra mandatperioden var vinst i välfärden en dominerande politisk fråga. När Vänsterpartiets krav på vinststopp skulle verkställas lyckades regeringen undanta sjukvård från lagförslaget. Anledningen var uppenbar: inom vården är offentliga och privatdrivna verksamheter ömsesidigt beroende. Det är känsliga näringskedjor i branschen och svår personalbrist råder. All flexibilitet, all innovation behövs.

Nu blev det inte något vinstförbud alls, och frågan är avskriven från den politiska dagordningen.

Nu måste regeringen se till att sjukvården inte drabbas av detta dråpslag. Det får stora konsekvenser för hela sektorn. Man kan exempelvis inte utesluta att pensionerade läkare som har valt att arbeta som egenföretagare väljer att lämna yrket när de inte längre kan hävda sig eftersom deras taxa plötsligt stiger med 25 procent.

Den utredningskraft som de gångna åren har använts för att bekämpa privata välfärdsföretag bör nu läggas på att göra villkoren lika för offentlig och privat vård. De bägge sätten att organisera vården ska konkurrera med sina metoder, effektivitet och resultat – inte med att de har olika skatteregler.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från GoCo Development Annons

Innovationskluster inom hälsa i Mölndal tar form

Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.
Signaturbyggnaden The House – en miljö konstruerad för naturliga möten över kontorsgränserna med dedikerade innovationsledare.

I januari tidigare i år togs det första spadtaget för det som ska bli GoCo Health Innovation City i Mölndal – ett innovationskluster vars huvudsyfte är att driva innovation inom hälsa och skapa ett bättre liv för människor. 

Det började med att AstraZeneca hade markyta som bolaget inte behövde för sin egen expansion. Istället för att exempelvis bygga logistik- och lagerlokaler vände man sig till stadsutvecklingsbolaget Next Step Group och fastighetsbolaget Vectura, som i sin tur skapade en joint venture: GoCo Development AB.

- Mölndal har många ledande aktörer inom life science och i närområdet finns redan etablerade hälsoföretag som AstraZeneca och Essity, så vi har redan en bra grund att stå på, säger Peder Wahlgren, vd på GoCo Development.

”För att vi ska nå målet krävs en bra mix av aktörer”

Målet med GoCo Health Innovation City är att driva innovation inom hälsa och i slutändan skapa ett bättre liv för människor. Det är GoCo Developments uppgift att driva projektet och skapa en attraktiv stadsdel tillsammans med olika aktörer och verksamheter. 

- För att klustret ska bli levande krävs en bra mix av aktörer. Utveckling kring nya innovationer har blivit alltmer komplex och kräver många kompetenser. Istället för att skapa allt själva, kan det vara enklare och bättre att liera sig med mindre företag som är mer agila. Vi vill att innovationsklustret ska vara som ett knytkalas – man tar med det man själv gillar och testar något nytt, säger Peder Wahlgren och fortsätter:

- Men stadsdelen ska inte bara huseras av life science-företag, utan vi vill också ha hit Chalmers och Göteborgs universitet, Västra Götalandsregionen, it-företag och staten i form av exempelvis RISE. Vi ska också bygga hotell, äldreboende och trygghetsboende. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om GoCo Health Innovation City 

Det första bolaget flyttar in hösten 2021 

I januari togs det första spadtaget, efter att detaljplanen på 100 000 kvadratmeter byggrätt blivit godkänd. Först ut är en toppmodern laboratoriebyggnad för det japanska cancerdiagnostikbolaget Fujirebo. Inflyttning sker under hösten 2021. 

- Parallellt ska vi påbörja byggnationen av vår signaturbyggnad – The House – efter semestern. Det är en 21 000 kvadratmeter stor byggnad som representerar mycket av vad vi vill uppnå med GoCo Health Innovation City. The House ska främja naturliga möten över kontorsgränserna där samarbeten och kunskapsutbyten ska frodas, säger Peder Wahlgren. 

Trots den rådande coronakrisen, har GoCo Development fortsatt drivit projektet framåt och rekryterat personal. 

- Vissa bolag har varit avvaktande, men vi fortsätter i den förutbestämda produktionstakten med övertygelsen att innovationsklustret är mer relevant än någonsin. Om det är något som pandemin har lärt oss, är det vikten av samarbete – både nationellt och internationellt, avslutar Peder Wahlgren.

Fakta GoCo Health Innovation City

* GoCo Health Innovation City ska bli Sveriges största life science-kluster.

* 100 000 kvadratmeter utvecklas i anslutning till AstraZenecas anläggning i Mölndal.

* Inom fem till åtta år ska klustret bestå av 350 stora och små företag, forskare och studenter.

* En satsning på 3,5 miljarder.

* Bakom satsningen står Next Step Group, Vectura Fastigheter och AstraZeneca.

EXTERN LÄNK: Läs mer på www.goco.se 

Mer från GoCo Development

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med GoCo Development och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?