ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

Donald Trump borde ställas inför riksrätt

  • LAGBUNDEN? Ingen amerikansk medborgare står över lagen, men presidenten står över rättssystemet.

LEDARE. Robert Mueller är Donald Trumps raka motsats. Gift sedan 1966, stred i Vietnam, tjänstgjorde som FBI-chef under både George W Bush och Barack Obama, bär mycket välsydda kostymer och yttrar inte ett ord i onödan. 

Han lyckades hålla en av historiens mest uppmärksammade och omstridda utredningar hemlig i nära två års tid och efter att slutrapporten offentliggjordes på skärtorsdagen har han inte synts till. De flesta amerikaner har aldrig hört honom prata.  

Utredningen som bär hans namn är däremot ett fenomen. I skrivande stund ligger olika utgåvor av Mueller-rapporten – kraftigt maskade – etta, trea och sjua på Amazons amerikanska bästsäljarlista. Den dominerar därtill det offentliga samtalet totalt. 

Vad säger den? Tre saker, hårdraget:

- Donald Trumps presidentvalskampanj hade vittgående och återkommande kontakter med aktörer kopplade till Kreml, underlät att underrätta polisen om otillbörliga ryska försök att påverka valutgången 2016, men deltog inte i någon olaglig sammansvärjning avsedd att skada Hillary Clinton politiskt. 

- Donald Trump kan mycket väl ha försökt sabotera Muellers utredning – ett allvarligt brott i sig – men det spelar mindre roll eftersom det amerikanska justitiedepartementet slagit fast att en sittande president inte kan åtalas för brott. (Mueller skriver uttryckligen att Trump kan ha försökt påverka utredningen vid åtminstone sju olika tillfällen.)

- Ingen amerikansk medborgare står över lagen, men presidenten står i praktiken över rättssystemet. Huruvida hen gjort sig skyldig till brott och bör ställas till svars blir därför ytterst en fråga för kongressen. Politiken avgör, inte juridiken.

Två slutsatser kan dras: 

- I ett någorlunda välfungerande system hade presidenten ställts inför riksrätt. Att han försökt förhindra utredningen framstår som otvetydigt – inte minst beordrade han Vita husets rättschef att sparka Mueller 2017 (rättschefen vägrade).

- Den ryska inblandningen bör på intet sätt förringas, men inte heller överdrivas. I USA men även i Europa har reaktionerna på senare år gränsat till hysteri. Det är att göra Putin mäktigare än vad han är. Ryssland avgjorde inte valet i USA 2016, de har inte kapaciteten. Att förfäkta den bilden är att spela Kreml i händerna. Gör inte det.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies