1515

Donald Trump borde ställas inför riksrätt

LEDARE. Robert Mueller är Donald Trumps raka motsats. Gift sedan 1966, stred i Vietnam, tjänstgjorde som FBI-chef under både George W Bush och Barack Obama, bär mycket välsydda kostymer och yttrar inte ett ord i onödan. 

LAGBUNDEN? Ingen amerikansk medborgare står över lagen, men presidenten står över rättssystemet.
LAGBUNDEN? Ingen amerikansk medborgare står över lagen, men presidenten står över rättssystemet.

Han lyckades hålla en av historiens mest uppmärksammade och omstridda utredningar hemlig i nära två års tid och efter att slutrapporten offentliggjordes på skärtorsdagen har han inte synts till. De flesta amerikaner har aldrig hört honom prata.  

Utredningen som bär hans namn är däremot ett fenomen. I skrivande stund ligger olika utgåvor av Mueller-rapporten – kraftigt maskade – etta, trea och sjua på Amazons amerikanska bästsäljarlista. Den dominerar därtill det offentliga samtalet totalt. 

Vad säger den? Tre saker, hårdraget:

- Donald Trumps presidentvalskampanj hade vittgående och återkommande kontakter med aktörer kopplade till Kreml, underlät att underrätta polisen om otillbörliga ryska försök att påverka valutgången 2016, men deltog inte i någon olaglig sammansvärjning avsedd att skada Hillary Clinton politiskt. 

- Donald Trump kan mycket väl ha försökt sabotera Muellers utredning – ett allvarligt brott i sig – men det spelar mindre roll eftersom det amerikanska justitiedepartementet slagit fast att en sittande president inte kan åtalas för brott. (Mueller skriver uttryckligen att Trump kan ha försökt påverka utredningen vid åtminstone sju olika tillfällen.)

- Ingen amerikansk medborgare står över lagen, men presidenten står i praktiken över rättssystemet. Huruvida hen gjort sig skyldig till brott och bör ställas till svars blir därför ytterst en fråga för kongressen. Politiken avgör, inte juridiken.

Två slutsatser kan dras: 

- I ett någorlunda välfungerande system hade presidenten ställts inför riksrätt. Att han försökt förhindra utredningen framstår som otvetydigt – inte minst beordrade han Vita husets rättschef att sparka Mueller 2017 (rättschefen vägrade).

- Den ryska inblandningen bör på intet sätt förringas, men inte heller överdrivas. I USA men även i Europa har reaktionerna på senare år gränsat till hysteri. Det är att göra Putin mäktigare än vad han är. Ryssland avgjorde inte valet i USA 2016, de har inte kapaciteten. Att förfäkta den bilden är att spela Kreml i händerna. Gör inte det.


Innehåll från Dash RetailAnnons

Så stärker du ditt varumärke på Amazon – och ökar din försäljning: ”Det finns ett recept"

Jenny Winbom, Senior Consultant på Dash Retail Sverige.
Jenny Winbom, Senior Consultant på Dash Retail Sverige.

För att företag ska optimera sin försäljning på Amazon måste produkterna presenteras högt upp i listan när kunder gör sökningar.

– 80 procent av alla köp sker på förstasidan så det är här produkten ska synas. Vi kan lära svenska företag hur de kraftigt kan förbättra sin sökranking, säger Jenny Winbom, Senior Consultant på Dash Retail.

Amazon finns sedan 2020 i Sverige och utgör en ny kanal för företag att på ett enklare sätt nå ut till fler svenska kunder, men även en möjlighet att nå kunder på marknader där Amazon funnits sedan tidigare, som Tyskland och USA.

Den ökande konkurrensen ställer krav att stärka sitt varumärke på plattformen för att synas i det kommersiella bruset. Mycket handlar om hur man utformar sina produktsidor.

– Det är upp till varje varumärke att kontrollera att produkterna är kommersiellt tilltalande och att informationen syns på ett korrekt sätt. Produkten måste ha en bra rubrik och grundläggande information på rätt språk för att synas, säger Jenny Winbom.

Genom att följa riktlinjerna kring utformningen av en produktsida ökar möjligheten att rankas bättre i Amazons sökalgoritm.

– Man bör också lägga krut på riktigt bra bilder. Det finns ett recept på hur det ska se ut, säger hon.

Dash Retail kan förbereda kunderna för Amazons nya verktyg 

Amazon utvecklar ständigt nya verktyg. Inom kort har Amazon i Sverige tillgång till verktyg som redan finns i andra marknader.

– Snart kommer man kunna skapa sin egen varumärkesbutik på Amazon, något vi gjort för bland annat STIGA Sport. Det kommer också finnas möjligheter att synas genom annonsering, säger hon och fortsätter:

– Vi är en fullservicebyrå som fokuserar på Amazon och kan skräddarsy vårt arbete efter kundens behov. Vi kan både erbjuda kunderna strategisk vägledning och operativt arbete. 

Amazon.se som inkörsport till nya större marknader

Amazon kommer att förändra marknaden i Sverige för alla aktörer.

– Det är viktigt att skapa en strategi redan nu för hur man ska bemöta Amazon, säger Jenny Winbom.

Dash Retail stödjer företag och lär dem hur de ska arbeta med Amazon i Sverige. Nästa steg kan vara att lansera sitt erbjudande på nya marknader. 

Dash Retail kommer att hålla i ett webinarium med Amazon på temat ”Amazon som inkörsport till nya marknader” den 11:e maj. 

– E-handeln är i dag global. Skapa därför en strategi redan nu så att du inte blir omsprungen av dina konkurrenter, avslutar hon. 

 

Mer från Dash Retail

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Dash Retail och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?