Lasse Wierup, som nyligen gav ut den rosade boken ”Gangsterparadiset”, kunde i DN 9/11 berätta om kaoset i Södertörns tingsrätt där 23 personer står åtalade för delaktighet i narkotikabrott. Både Åklagarmyndigheten och Kriminalvården har klagat på arbetssituationen, men målets ordförande Sara Rosén är märkligt obekymrad och förlåtande.
”Visst har några av de åtalade tidvis haft svårt att sköta sig på ett acceptabelt sätt//...//Samtidigt måste man komma ihåg att det handlar om unga personer som suttit häktade under lång tid och då är det ganska självklart att man vill yttra sig och säga sin uppfattning” säger hon till DN. Sin uppfattning? Att hota personal, säga ”horor” och ”fittor” och göra grymtande ljud när polis vittnar?
Ambitionen att stoppa den ökade gängkriminaliteten i Sverige har de senaste åren stärkts i de flesta politiska partierna. Men delar av akademien, som är viktiga opinionsbildare, har en syn som är helt världsfrånvänd. Den skada det tillfogar det svenska samhället är omätbar.
När nu ett reviderat, mildrat, förslag till slopad straffskärpning för unga gått på remiss avstyrker Brottsförebyggande rådet och Kriminologiska lnstitutionen vid Stockholms universitet. Men de som agerar i verkliga livet, som Hovrätten, Åklagarmyndigheten, Socialnämnden i Ronneby och Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällsfrågor, styrker förslaget.
Så varför låser man in brottslingar? För att skydda samhället, men också för att skapa förutsättningar för ett annat liv, en chans att lämna kriminella miljöer. Vänstern är låst vid synen att fängelse inte gör någon mindre kriminell och därför bör undvikas in i det längsta. De har fel.
Statistiken (Kriminalvården.se) visar att inlåsning är ett sensationellt framgångsrikt medel. Det minskar återfallen mer än skyddstillsyn, villkorlig dom och fotboja. Dessutom har återfallen (inom tre år) minskat från 42 till 30 procent de senaste 20 åren. Det är en enorm framgång att sju av tio övergår till ett laglydigt liv. Låt ordning och reda och respekt börja i klassrummet, och se till att den upprätthålls i rättssalen. Den domare som inte anser att den fajten är värd att ta bör lämna sin post.