ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

DN har noll trovärdighet i skattefrågor

  • DN 8/10.

LEDARE. Dagens Nyheter har ägnat en raljant huvudledare åt att kritisera Dagens industris ledarsida. Det som tycks störa är Di:s konstaterande att det finns betydligt mer som förenar Moderaternas och Sverigedemokraternas ekonomiska politik än som skiljer dem åt. Och att den stora skiljelinjen i synsätt på exempelvis skatter går mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna.

Di har också konstaterat det uppenbara, att SD i sin ekonomiska politik successivt har närmat sig de fyra borgerliga partierna. Samsynen har manifesterat sig i hundratals gemensamma tillkännagivanden i riksdagen sedan 2014. Di har slutligen pekat på att januariöverenskommelsen inte är en liberal reformagenda, i varje fall inte när det gäl- ler skatter. Endast några få konkreta och detaljerat beskrivna skatteförbättringar finns med, däribland slopad värnskatt.

Detta föranleder DN att fälla omdömet om Di: ”Allt som är fel med januariavtalet blir plötsligt självklart och rätt.”

Man kan vända på det. Efter att i åratal ha duckat i väsentliga ekonomiska frågor har DN i och med januariöverenskommelsen plötsligt fått ett engagemang för skatter. Nu hyllas framgångar i samarbetet, trots att tidningens ledarsida tidigare har ägnat ett ytterst förstrött intresse åt skatter. Har tidningen tidigare argumenterat för slopad värnskatt? Inte särskilt högljutt. Har tidningen över huvud taget haft en linje i skattefrågor? Ingen nämnvärd.

Ibland görs dock nedslag i skattedebatten. Plötsligt stöder ledarsidan en ny internationellt utformad bolagsskatt men förstår inte att det skulle leda till minskade bolagsskatteintäkter i Sverige. Nästa gång pläderar sidan för höjda kapitalskatter och nämner först fastighetsskatten (okontroversiell i ekonomkåren) men tillägger att det endast är ”en bra början” på höjda kapitalskatter.

Det går inte att hitta någon reflexion över att inkomsterna från kapitalskatter har stigit år från år. Skattebasen har alltså ökat. Varför ska man då drämma till med höjd skatt på risktagande?

Det finns skäl att uppmärksamma kloka punkter som finns i januariöverenskommelsen. Men det finns lika god anledning att varna för de delar som skulle leda till en sämre ekonomisk politik. Det handlar inte om att skrämmas med ”sossevargen”, som DN uttrycker det, utan om att kritiskt analysera uttalanden från regeringen och från Socialdemokraterna närstående debattörer.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer