1515
Annons

DN har noll trovärdighet i skattefrågor

LEDARE. Dagens Nyheter har ägnat en raljant huvudledare åt att kritisera Dagens industris ledarsida. Det som tycks störa är Di:s konstaterande att det finns betydligt mer som förenar Moderaternas och Sverigedemokraternas ekonomiska politik än som skiljer dem åt. Och att den stora skiljelinjen i synsätt på exempelvis skatter går mellan de borgerliga partierna och Socialdemokraterna.

DN 8/10.
DN 8/10.

Di har också konstaterat det uppenbara, att SD i sin ekonomiska politik successivt har närmat sig de fyra borgerliga partierna. Samsynen har manifesterat sig i hundratals gemensamma tillkännagivanden i riksdagen sedan 2014. Di har slutligen pekat på att januariöverenskommelsen inte är en liberal reformagenda, i varje fall inte när det gäl- ler skatter. Endast några få konkreta och detaljerat beskrivna skatteförbättringar finns med, däribland slopad värnskatt.

Detta föranleder DN att fälla omdömet om Di: ”Allt som är fel med januariavtalet blir plötsligt självklart och rätt.”

Man kan vända på det. Efter att i åratal ha duckat i väsentliga ekonomiska frågor har DN i och med januariöverenskommelsen plötsligt fått ett engagemang för skatter. Nu hyllas framgångar i samarbetet, trots att tidningens ledarsida tidigare har ägnat ett ytterst förstrött intresse åt skatter. Har tidningen tidigare argumenterat för slopad värnskatt? Inte särskilt högljutt. Har tidningen över huvud taget haft en linje i skattefrågor? Ingen nämnvärd.

Ibland görs dock nedslag i skattedebatten. Plötsligt stöder ledarsidan en ny internationellt utformad bolagsskatt men förstår inte att det skulle leda till minskade bolagsskatteintäkter i Sverige. Nästa gång pläderar sidan för höjda kapitalskatter och nämner först fastighetsskatten (okontroversiell i ekonomkåren) men tillägger att det endast är ”en bra början” på höjda kapitalskatter.

Det går inte att hitta någon reflexion över att inkomsterna från kapitalskatter har stigit år från år. Skattebasen har alltså ökat. Varför ska man då drämma till med höjd skatt på risktagande?

Det finns skäl att uppmärksamma kloka punkter som finns i januariöverenskommelsen. Men det finns lika god anledning att varna för de delar som skulle leda till en sämre ekonomisk politik. Det handlar inte om att skrämmas med ”sossevargen”, som DN uttrycker det, utan om att kritiskt analysera uttalanden från regeringen och från Socialdemokraterna närstående debattörer.


Innehåll från AssentlyAnnons

Assently ökar tryggheten med digital identifiering och signering

Tiden då avtal postades till parterna för signering är förbi. I dag sköts en stor del av administrativa processer kopplade till signering och identifiering digitalt. Assently beskriver sig som den sista pusselbiten i ett företags digitala flöde för att öka säkerheten online och skapa administrativ lättnad.

– Säkerhet ligger till grund för allt vi gör och våra lösningar för elektronisk identifiering och signering skyddar enskilda och företag mot vågen av bedrägeriförsök och lurendrejeri, säger Andreas Massarsch, grundare.

För över tio år sedan lades grunden till Assently, Saas-leverantören som tillhandahåller premiumlösningar för e-signering och e-identifiering med Mobilt BankID eller andra nordiska e-legitimationer. De vänder sig främst mot företag inom bank-, finans- och försäkringsbranschen och ser att det digitala säkerhetstänket ökat under de senaste åren och förståelsen för – och behovet av – trygga lösningar för digital identifiering och signering exploderat.

Linda Ahrgren, vd, berättar att Assently utvecklar nyckelfärdiga lösningar för elektronisk identifiering med e-legitimationer, som ökar säkerheten genom dokumenthanteringskedjan och effektiviserar hela processen.

– Vi har både små och stora kunder inom privata och offentliga verksamheter. Deras gemensamma nämnare är att de vill förenkla för sina kunder genom säkrare och mer effektiva digitala processer och göra valideringen av identiteter enklare och tryggare. Majoriteten har bra digitala flöden – men hos många saknas den sista pusselbiten i kedjan: en säker och effektiv identifiering och signering. Det är här vår tjänst kan underlätta.

Integreras genom ett API

Genom ett smidigt API kan Assentlys tjänster integreras med kundernas befintliga system och Andreas Massarsch, grundare av Assently, säger att ambitionen är att göra vardagen enklare för användarna.

– Vi vill göra det tillgängligt och enkelt att skicka, verifiera och e-signera vad som helst, när som helst och var som helst. Det är ett smart, säkert och hållbart alternativ som främjar affärs- och kundnyttan.

Om du exempelvis bygger en app kan du integrera Assently och säkerställa trygg identifiering utan att behöva bygga en ny funktion för det. En snabb sammankoppling gör att du har det på plats på fem minuter.

– Identifieringen har blivit en viktigare faktor än signeringen i dag, det ska gå snabbt: lösenordsfunktioner och koder ändras till ansiktsigenkänning för snabba inloggningar. Det har med bedrägerier att göra och e-identifiering är på många sätt säkrare. I dag har medlemsklubbar och till och med en dejtingapp börjat använda sig av vår delprogramvara Core ID för att garantera att den som loggar in faktiskt är personen den uppger sig att vara.

Linda Ahrgren konstaterar att den största nyttan med Assently ändå är att allt sköts helt digitalt.

– Du kan skapa avtal direkt i CRM-systemet och sedan slippa den fysiska signaturen som tidigare var ett krav vid ett köp eller en överenskommelse. Mäklare använder identifiering för att garantera seriositet i budgivningar och med hjälp av ett hundra procent digitalt, säkert flöde kan personerna som signerar känna sig trygga i att ens uppgifter inte hamnar på vift. Även i efterhand kan man säkerställa att ett avtal är korrekt undertecknat, se när signaturen skett och garantera att den inte är manipulerad.  Det finns många fördelar med det digitala flödet och nu när det är möjligt att säkerställa säkerheten ser många användare inte någon annan väg framåt än den.

Läs mer om Assently här 

 

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Assently och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?