1515

DN har fel om att höja skatten på kapital

LEDARE. Sänk skatterna på arbete och höj skatten på kapital. Det är ett av förslagen från Dagens Nyheters ledarsida till hur C och L ska kunna komma överens med Socialdemokraterna i regeringsförhandlingarna.

Idén är precis den som drivs av LO. Varför liberala partier skulle förespråka detta är oklart.

Kapitalskatt betalas inte främst av stenrika rentierer eller höga chefer på riskkapitalbolag. Kapitalskatter betalas av vanliga företagare. Kapitalskatt betalas av svenskar som säljer sin bostad. Kapitalskatter faller ut på allt sparande. Kort sagt på sådant som bör uppmuntras. Att vi sparar, att vi flyttar, att vi driver företag som växer.

Detta är problemet med talet om blocköverskridande överenskommelser om just skatter. Skatter är den kanske mest tydliga vänster–höger-fråga som finns i politiken. Att för liberala krafter kompromissa med det parti som har upprätthållit världens högsta marginalskatter och ett högt totalt skattetryck är riskabelt, särskilt om man inte förstår hur olika sorters skatter påverkar ekonomin.

Det är därför som de enda skattehöjningar som de borgerliga partierna föreslår antingen handlar om fasta skattebaser (alltså sådana som inte kan planeras bort eller flyttas utomlands) eller sådant som bör beskattas för att stimulera en bättre samhällsutveckling. I de borgerliga budgetmotionerna som just nu behandlas i finansutskottet finns följaktligen förslag om att höja moms och miljörelaterade skatter.

De betydande skattesänkningar på arbete som de borgerliga partierna föreslår finansieras i huvudsak med neddragningar på utgiftssidan.

Dessutom måste skattedebatten sluta vara fixerad vid att skatteåtgärder alltid ska summera till noll. Alliansen visade under sina regeringsår att både skattesatser och skattetryck kan sänkas. Göran Perssons föregående regering likaså. Men under den senaste rödgröna regeringen har skatterna höjts.

Sverige har den högsta toppskattesatsen på aktieutdelning av 15 jämförbara länder, enligt en studie av Skeppsbron Skatt från i april. Även beträffande beskattning av kapitalvinster ligger Sverige skyhögt över de andra länderna. Sverige är värst i ligan på att beskatta unga tillväxtföretag. Enligt Villaägarna tillhör de svenska kapitalskatterna vid försäljning av bostäder de högsta i OECD.

Varje ytterligare höjning av kapitalskatterna på företagande, sparande och bostäder kommer ofelbart att slå mot den svenska ekonomin.


Innehåll från GetacceptAnnons

E-signering hör till dåtiden - det här är framtiden för B2B försäljning

E-signering kan verka nytt, men faktum är att det funnits och använts flitigt i över tio år av företag över hela världen. E-signering är ett enkelt och smidigt sätt att signera offerter och avtal på distans - men det hjälper dig inte att driva kunddialogen och affären framåt på det sättet som krävs i dagens säljklimat, säger Samir Smajic, vd och grundare på GetAccept.

E-signering är ofta inkörsporten för att påbörja en mer digital säljprocess, och många tror att det är tillräckligt för att digitalisera sin försäljning. Vad data från den digitala säljplattformen GetAccept visar är att 50 procent av avtalen som skickas med e-signering faktiskt inte signeras. 

– Det här säger mig att 50 procent av affärerna fortfarande behöver drivas på ett mer effektivt sätt digitalt, och där räcker inte endast den digitala signaturen, förklarar Samir Smajic. 

Att nå avslut i en affär handlar om samma sak som det alltid har gjort - tillit, personliga relationer och en smidig köp- och säljprocess. Det senaste året har presenterat utmaningar i hur man bibehåller den personliga upplevelsen och engagemanget, när den största delen av affären sker i en digital miljö. 

– Det finns sätt att engagera och sticka ut även i en digital säljprocess. Tänk dig att du öppnar upp ett avtal, och det första som dyker upp är en video där din säljare pedagogiskt förklarar avtalet för dig innan du dyker in i det. Därefter får du upp en chatt, där din säljare uppmanar dig att ställa frågor direkt i chatten om du behöver. Självklart kommer jag uppleva den processen annorlunda, och mer personligt anpassad till mig, jämfört med att öppna en PDF i ett mail, säger Samir. 

Förutom video och chatt så handlar det också om att underlätta för kunden att köpa. Med GetAccepts dokumentspårning kan du se vem, eller vilka, som har gått igenom ditt avtal. Du kan även se vad varje person har tittat lite extra på, så att du enkelt kan bemöta deras eventuella frågeställningar i nästa dialog. Du har också möjlighet att skicka dina dokument via SMS, samt automatiskt påminna mottagaren om avtalet inte signeras.

Kombinerar man de här olika engagerande funktionerna i sin digitala säljprocess så visar statistik från GetAccept att du ökar din hit-rate med upp till 75 procent, jämfört med att bara skicka ett avtal via mail för ren e-signering. Det är tydligt att en personlig interaktion som skapar engagemang har stor effekt på antalet avslut, även digitalt.

Hela 85 procent av all försäljning kommer ske digitalt inom bara några år, så det handlar om att redan nu skapa förutsättningar för att kunna hantera den ökade efterfrågan på smidiga digitala sälj- och köpprocesser, och därmed fortsätta vara konkurrenskraftig. 

– Hoppar man inte på tåget nu, kommer det bli tufft. Många företag ligger redan i framkant och tar man inte detta på allvar nu, så riskerar man sin affär, avslutar Samir Smajic. 

GetAccept är ett säljverktyg som är gratis att använda - skapa ditt konto idag och testa själv! 

Mer från Getaccept

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Getaccept och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?