ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS

DN har fel om att höja skatten på kapital

LEDARE. Sänk skatterna på arbete och höj skatten på kapital. Det är ett av förslagen från Dagens Nyheters ledarsida till hur C och L ska kunna komma överens med Socialdemokraterna i regeringsförhandlingarna.

Idén är precis den som drivs av LO. Varför liberala partier skulle förespråka detta är oklart.

Kapitalskatt betalas inte främst av stenrika rentierer eller höga chefer på riskkapitalbolag. Kapitalskatter betalas av vanliga företagare. Kapitalskatt betalas av svenskar som säljer sin bostad. Kapitalskatter faller ut på allt sparande. Kort sagt på sådant som bör uppmuntras. Att vi sparar, att vi flyttar, att vi driver företag som växer.

Detta är problemet med talet om blocköverskridande överenskommelser om just skatter. Skatter är den kanske mest tydliga vänster–höger-fråga som finns i politiken. Att för liberala krafter kompromissa med det parti som har upprätthållit världens högsta marginalskatter och ett högt totalt skattetryck är riskabelt, särskilt om man inte förstår hur olika sorters skatter påverkar ekonomin.

Det är därför som de enda skattehöjningar som de borgerliga partierna föreslår antingen handlar om fasta skattebaser (alltså sådana som inte kan planeras bort eller flyttas utomlands) eller sådant som bör beskattas för att stimulera en bättre samhällsutveckling. I de borgerliga budgetmotionerna som just nu behandlas i finansutskottet finns följaktligen förslag om att höja moms och miljörelaterade skatter.

De betydande skattesänkningar på arbete som de borgerliga partierna föreslår finansieras i huvudsak med neddragningar på utgiftssidan.

Dessutom måste skattedebatten sluta vara fixerad vid att skatteåtgärder alltid ska summera till noll. Alliansen visade under sina regeringsår att både skattesatser och skattetryck kan sänkas. Göran Perssons föregående regering likaså. Men under den senaste rödgröna regeringen har skatterna höjts.

Sverige har den högsta toppskattesatsen på aktieutdelning av 15 jämförbara länder, enligt en studie av Skeppsbron Skatt från i april. Även beträffande beskattning av kapitalvinster ligger Sverige skyhögt över de andra länderna. Sverige är värst i ligan på att beskatta unga tillväxtföretag. Enligt Villaägarna tillhör de svenska kapitalskatterna vid försäljning av bostäder de högsta i OECD.

Varje ytterligare höjning av kapitalskatterna på företagande, sparande och bostäder kommer ofelbart att slå mot den svenska ekonomin.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies