Diktatursjuka är värre än corona

Kina har de senaste åren prickat av en rad av de klassiska tecknen på diktatur. Det är ett större problem än Coronaviruset. 

HÄLSODIPLOMATI. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus var full av lovord efter att ha diskuterat hanteringen av Coronaviruset med Kinas president Xi Jinping i Peking i tisdags.
HÄLSODIPLOMATI. WHO-chefen Tedros Adhanom Ghebreyesus var full av lovord efter att ha diskuterat hanteringen av Coronaviruset med Kinas president Xi Jinping i Peking i tisdags.Foto:Naohiko Hatta

I torsdagskväll, när världshälsoorganisationen WHO utlyste internationellt nödläge, fick makthavarna i Peking beröm för sin hantering av Coronaviruset. ”Insatsen görs inte bara för det kinesiska folket, det de gör skyddar hela världen. Jag har aldrig sett något liknande, och det är presidenten själv som leder arbetet”, sa generaldirektören Tedros Adhanom Ghebreyesus.

För den kinesiske presidenten Xi Jinping kommer WHO-direktörens beröm lägligt. Med ens framställs centralmakten åter som kapabel och kraftfull. När Kina växte som snabbast var det många som till sist började tro att enpartistaten var bättre på att lösa problem än demokratier. WHO-chefen gav dem vatten på sin kvarn. 

Men respiten är tillfällig. Ghebreyesus ville nog mest dämpa oron. När han uttalade sig hade han just varit i Kina och träffat Xi Jinping. Tecknen radar upp sig på att Kina är på väg att göra samma klassiska misstag som alla andra enpartistater i historien. Till och med när det gäller hanteringen av Coronaviruset finns det anledning att tvivla.

Trots att viruset upptäcktes redan den 8 december dröjde det ända till den 20 januari innan det officiellt tillkännagavs. Meddelanden om viruset blockerades och reportrar från Hongkong som åkte till Wuhan greps av polisen, berättade Di i onsdags. Borgmästaren i Wuhan säger att han var tvungen att vänta på tillstånd innan han fick offentliggöra sanningen om virusutbrottet. 

Att straffa budbäraren är ett klassiskt tecken på diktatursmitta. En hel rad andra är redan avbockade. 

Straffa godtyckligt för att skrämmas: fängslandet av svenska bokförläggaren Gui Minhai, till exempel, 

Slå ned oro och protester: Hongkong. 

Fångläger: uigurerna. 

Försöka skrämma till tystnad: kinesiska ambassadören i Stockholms hot mot pressen. 

Övervakning: enorma satsningar på bland annat ansiktsigenkänning. 

Svag äganderätt: superentreprenören Jack Mas böjliga deklaration att han i varje ögonblick kan tänka sig att överlämna makten över jätteframgången Alibaba till staten. 

Tämja eliten: se ovan om kontrollen av borgmästaren i Wuhan och tidigare rättegångar mot politiska konkurrenter. 

Propaganda och omskrivning av historien: allt oblygare kampanjer om president Xi Jinpings kvaliteter och omvärdering av Mao. Och så vidare. Listan kan bli lika lång som den på FN:s mänskliga rättigheter. Diktatursjuka är helt enkelt värre än Coronavirus. 

Länge såg det ut som Kina skulle gå en annan och modernare väg än Franco och Mao med entreprenörskap, utbildning och täta kontakter med omvärlden. Kineserna skickade barnen till utländska skolor och utlandskineser investerade. Kinesiska företag samarbetade med utländska och lärde sig snabbt allt dessa kunde. Eftersom utvecklingen både sammanföll med och var en del av allt snabbare teknisk utveckling och globalisering blev multiplikatoreffekter enorma, både i Kina och för världen. Hundratusentals lyftes ur fattigdom. Kina blev motor och näst mäktigast i världen.

Nu har Kinas ekonomi gått in i en ny fas. Då räcker inte det personliga utrymmet i enpartistaten längre till. I takt med att ekonomier växer och mognar ökar kraven på kunskap och kreativitet. Då måste människor få tänka fritt och riskera att göra fel utan att ständigt att vara rädda att straffas. De behöver gå sin egen väg och göra det som få andra tror på, eller någon uppifrån godkänt. Och så måste de våga ta ekonomisk risk. För att göra det krävs äganderätt. 

Kanske räcker det för Alibabas Jack Ma att ha blivit världskändis och del av det kinesiska toppgarnityret men för att skapa volym och uthållighet i det kinesiska näringslivet krävs ekonomisk handlingsfrihet. Inget slår privat ägande.

Det innebär inte att västvärldens företagsledare och politiker ska ge upp och dra sig tillbaka. Att träffas och jobba ihop är fortfarande det överlägset bästa sättet att påverka även diktaturer.  

När WHO-chefen pratade i torsdags ville han inte begränsa resande eller handel med Kina. Kineserna ska inte straffas med restriktioner som förvärrar de ekonomiska och sociala konsekvenserna, förklarade han.

Det är klokt, så länge inte effekterna av viruset blir värre. 


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Aros BostadAnnons

Stark marknad bäddar för tillväxt

Fabriksparken i Sundbyberg byggs för att Svanenmärkas. Till höger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.
Fabriksparken i Sundbyberg byggs för att Svanenmärkas. Till höger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad.

Bostadsutvecklaren Aros Bostad ökade försäljningen med 120 procent i fjol. Nu går företaget in i nya affärssegment för att fortsätta växa.

Ett strukturellt underskott av bostäder, en hög efterfrågan på nyproducerade bostäder och låga räntor har resulterat i ett mycket starkt marknadsläge för bostadsutvecklare som Aros Bostad.

- Vi ser en coronaeffekt där hemmets betydelse har ökat. Kunderna vill ha mer yta för pengarna och väljer områden längre från city om det innebär en större bostad. Det är dock även fortsättningsvis viktigt med hög kvalitet avseende material och gestaltning, säger Magnus Andersson, vd på Aros Bostad. 

Historiskt har Aros Bostad fokuserat på förvärv av byggrätter avseende lägenheter i Stockholms innerstad. 2019 valde företaget att bredda affärsplanen – både geografiskt och inom ett kompletterande prissegment för att kunna växa och möta nya målgrupper.

- Vi satsar på att utöka inom småhus och flerbostadshus med stommar i trä som monteras på arbetsplatsen. Då kan vi korta byggtiderna, sänka kostnaderna och erbjuda bostäder som fler kunder har råd med. Vi ser en stor efterfrågan av den här typen av bostadsprodukt i Stockholms ytterområden och vill öka andelen bostäder i segmentet, säger Magnus Andersson.

Stommar i trä rimmar väl med Aros Bostads hållbarhetsstrategi, där ett av målen är att sänka verksamhetens koldioxidutsläpp med 25 procent till 2025.

- Det är inte bara kommuner, investerare och banker som förutsätter högt fokus på hållbarhetsfrågor, utan även bostadskunderna. Som bostadsutvecklare gäller det att jobba aktivt med både miljömässig och social hållbarhet. Vi har påbörjat certifiering enligt Svanen för att kunna visa att vi bygger sunda bostäder med omtanke om både människor och miljö, säger Magnus Andersson.

Byggrättsportföljen med 4600 byggrätter spridda över Storstockholm och Uppsala ger Aros Bostad goda möjligheter att öka produktionskapaciteten ytterligare framöver. Verksamheten finansieras både genom fondkapital samt genom eget kapital, vilket innebär att företaget har en stark finansiell genomförandeförmåga. Just nu utreds möjligheterna för en börsnotering för att på sikt kunna öka andelen projekt i egen regi, och därmed öka resultatet i moderbolaget.

Ambitionen är att inom två år öka från dagens 600 bostäder i pågående produktion till 800–1000 bostäder per år, med den industrialiserade småhus- och flerbostadssatsningen som ett viktigt verktyg.

- Planen är att dra nytta av vår stabila plattform och det starka marknadsläget för att växa på ett långsiktigt hållbart sätt, säger Magnus Andersson.

Om Aros Bostad: 

Aros Bostad har utvecklat bostäder sedan 2006 och verkar framför allt i Storstockholm och Uppsala. Affärsidén är att förvärva och utveckla fastigheter i syfte att skapa moderna, funktionella och hållbara bostäder i attraktiva geografiska lägen, med materialval och gestaltning som står sig över tid.

Läs mer om Aros Bostad här. 

 

Mer från Aros Bostad

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Aros Bostad och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?