Diktaturen kan smittas av virus

LEDARE. Den försiktiga optimism som infann sig efter tre dagar av minskat antal insjuknade i coronaviruset blev kortvarig. Under måndagen rapporterades att antalet nya fall återigen tilltagit. Totalt har mer än 70 000 personer konstaterats smittade av det virus som bragt över 1700 människor om livet.

CORONAVIRUS. Om den kinesiska ekonomin spricker har Kinas regering och Xi Jinping mer att frukta än en eskalering av virusutbrottet.
CORONAVIRUS. Om den kinesiska ekonomin spricker har Kinas regering och Xi Jinping mer att frukta än en eskalering av virusutbrottet.Foto:Mark Schiefelbein

Förutom de mänskliga förlusterna av coronaviruset finns det nu en överhängande ekonomisk oro i smittans spår. Riskerna för hur ett stillastående Kina, ett nav i de globala värdekedjorna, påverkar den globala ekonomin ligger som en blöt filt över förväntad tillväxt. Internationella valutafonden har uttryckt oro för de oöverskådliga såväl som svårbedömda ekonomiska effekterna, något som delas av Riksbanken som i förra veckan presenterade sin syn på de ekonomiska utsikterna.

De senaste decennierna har den kinesiska ekonomin expanderat. Hundratals miljoner har lyfts ur fattigdom i det som i dag är världens näst största ekonomi. Många av globaliseringens stora vinnare går att finna i Kina, vars medelklass blev den största i världen 2015. De är kapitalstarka, har råd att åka på långväga resor och har liv som präglas av högre levnadsstandard.

Det är lätt att vara tacksam med en sådan utveckling, även om de som håller händerna på rodret råkar lyda under ett enväldigt kommunistparti. Eftergifterna för de kinesiska invånarna kommer i form av politiska och civila friheter. En ofrivillig kostnad som blir lättare att ignorera i skenet av ökat välstånd.

Det är därför mycket som står på spel för den kinesiska enpartistaten när det kommer till att bibehålla ekonomisk tillväxt. Rapporteringar om att Kina har mörkat dystra BNP-siffror och på olika sätt försökt ge sken av en blomstrande ekonomi blir begriplig. Likaså att den kinesiska centralbanken pumpade in över motsvarande 1600 miljarder kronor i det finansiella systemet för att lindra den kinesiska börsens corona-chock.

Förutom att utgöra ett fundamentalt hot mot Kinas ekonomi, blottar viruset andra mörka baksidor hos regimen. Medborgarnas missnöje mot regeringen växer i takt med ökad insikt i nedtystandet och hemlighållandet av virusets existens samt omfattning. Bägaren fylls sakteligen på.

Coronaviruset är en nål som närmar sig den uppblåsta ballongen som är kinesisk ekonomi. Om den spricker har Kinas regering mer att frukta än enbart en eskalering av virusutbrottet. Få stater tvingas se sitt existensberättigande hotat av epidemier, men Kina är en av dem.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?