Det våras för gröna bolag under Biden

LEDARE. Marknadens hunger efter Tesla-aktien verkar inte ha något slut. På onsdagen nåddes nya rekordnivåer när bolagets börsvärde för första gången klättrade över 700 miljarder dollar.

Redan dag ett av Bidens presidentskap utlovas historiskt långtgående åtgärder för minskade utsläpp.
Redan dag ett av Bidens presidentskap utlovas historiskt långtgående åtgärder för minskade utsläpp.Foto:Susan Walsh

Det gör att elbilstillverkaren är högre värderad än General Motors, Ford, Toyota, Honda, Fiat Chrysler och Volkswagen tillsammans.

Den starka inledningen på året följer bland annat efter väl mottagna leveranssiffror och en höjd riktkurs från analytiker på Morgan Stanley. Men lyftet är även delvis politiskt. En rad bolag inom grön teknologi och förnybar energi handlades upp på amerikanska börser under onsdagen. Samma trend syntes när de nordiska börserna öppnade på torsdagen. Gröna innovationer är på uppsving.

För även om onsdagen kommer att bli ihågkommen som en nattsvart dag i amerikansk historia med stormningen av Kapitolium, var den inte utan ljusglimtar. När röstningen om Georgias två platser till senaten avgjordes stod till slut två demokrater som segrare. Därmed står det klart att Demokraterna inte bara övertar makten i Vita huset, utan även får majoritet i kongressens två kammare.

Visst hade det funnits fördelar med en republikansk majoritet i senaten. Det hade kunnat balansera en vänstersväng och förhindra förslag som höjd bolagsskatt. Men Demokraternas momentum banar samtidigt väg för en tydlig prioritering av klimatet. Redan dag ett av Bidens presidentskap utlovas historiskt långtgående åtgärder för minskade utsläpp.

Förutom att återigen ansluta USA till Parisavtalet, vill Biden genomföra en ”ren energi-revolution” för att nå nollutsläpp 2050. En rad åtgärder ska främja den gröna utvecklingen. I transportsektorn handlar det bland annat om en utbyggnad av antalet laddpunkter, skattelättnader för elbilsköp och målsättningen att elbilar ska stå för 100 procent av nybilsförsäljningen.

Det amerikanska näringslivet är kanske ingen långsiktig vinnare av Demokraternas fullständiga maktövertagande. Men utfallet i senatsvalet är däremot löftesrikt för klimatet och utvecklingen av grön teknologi. En spännande tid väntar efter att Biden svärs in som president om mindre än två veckor. Om han gör allvar av sina klimatlöften är vi alla vinnare.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från Adlego BiomedicalAnnons

Testar långsiktig vaccinkandidat

Med en ny investerare i ryggen, två pågående projekt kring covid-19 och en lyckad studie som kan revolutionera hur vi bildar antikroppar mot livshotande virus har Adlego Biomedical växlat upp inför kommande utmaningar.

Kapplöpningen i att kommersialisera ett säkert vaccin mot covid-19 fortsätter. Det biomedicinska forskningsbolaget Adlego Biomedical genomför prekliniska tester inom två EU-finansierade projekt för att utvärdera effekt och kartlägga eventuella biverkningar av ett DNA-vaccin och en antiviral behandling.

– Arbetet löper på enligt plan. Det kommer dock ta lång tid innan dessa vaccinkandidater och de antivirala medlen är färdigtestade. Just den här pandemin av SARS-CoV-2 kommer säkerligen vara över innan vi kan se något av våra vaccin på marknaden, säger Urban Höglund, vd för Adlego Biomedical och fortsätter:

– Men de kandidater vi arbetar med kommer kunna anpassas för att fungera även för kommande coronavirus. De 300 miljoner vaccindoser som köpts upp av Europeiska kommissionen riktar in sig på delar av viruset som ständigt muterar, medan våra vaccinkandidater kan vara mer långsiktigt gångbara. 

Ny plattform för att framställa antikroppar 

Parallellt med detta intensiva arbete har Adlego Biomedical även haft ett fortsatt stort fokus på andra projekt. Bland annat har man deltagit i en nypublicerad studie, där forskare undersökt om RNA från det så kallade Kunjinviruset kan användas för att framställa antikroppar mot andra virus.   

– Studien bevisar att den här nya plattformen baserad på Kunjinvirus faktiskt fungerar. Genom att använda Kunjinvirus som förändras genetiskt kan man åstadkomma immunrespons mot olika typer av farliga virus som Ebola, potentiellt också SARS-CoV-2, säger Urban Höglund. 

Japansk investerare går in i företaget 

Adlego Biomedical har även fått en ny investerare som banar väg för fortsatt arbete med att testa nya behandlingsmetoder för cancer. 

– Vi har gjort ett antal projekt kring cancerbehandlingar för det japanska företaget Shigeru GmbH som har sin bas i Schweiz. De har funnit att vi är en partner som de vill investera i för att förstärka samarbetet, vilket såklart känns roligt, säger Urban Höglund. 

Fakta om Adlego Biomedical

Adlego Biomedical är ett forskningsbolag specialiserat på prekliniska tester av nya tester av nya läkemedelskandidater och behandlingsmetoder. Adlego hjälper läkemedelsföretag med alla aspekter av deras läkemedelsutveckling. Läs mer om Adlego här. 

Mer från Adlego Biomedical

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Adlego Biomedical och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?