1515
Annons

Det våras för gröna bolag under Biden

LEDARE. Marknadens hunger efter Tesla-aktien verkar inte ha något slut. På onsdagen nåddes nya rekordnivåer när bolagets börsvärde för första gången klättrade över 700 miljarder dollar.

Redan dag ett av Bidens presidentskap utlovas historiskt långtgående åtgärder för minskade utsläpp.
Redan dag ett av Bidens presidentskap utlovas historiskt långtgående åtgärder för minskade utsläpp.Foto:Susan Walsh

Det gör att elbilstillverkaren är högre värderad än General Motors, Ford, Toyota, Honda, Fiat Chrysler och Volkswagen tillsammans.

Den starka inledningen på året följer bland annat efter väl mottagna leveranssiffror och en höjd riktkurs från analytiker på Morgan Stanley. Men lyftet är även delvis politiskt. En rad bolag inom grön teknologi och förnybar energi handlades upp på amerikanska börser under onsdagen. Samma trend syntes när de nordiska börserna öppnade på torsdagen. Gröna innovationer är på uppsving.

För även om onsdagen kommer att bli ihågkommen som en nattsvart dag i amerikansk historia med stormningen av Kapitolium, var den inte utan ljusglimtar. När röstningen om Georgias två platser till senaten avgjordes stod till slut två demokrater som segrare. Därmed står det klart att Demokraterna inte bara övertar makten i Vita huset, utan även får majoritet i kongressens två kammare.

Visst hade det funnits fördelar med en republikansk majoritet i senaten. Det hade kunnat balansera en vänstersväng och förhindra förslag som höjd bolagsskatt. Men Demokraternas momentum banar samtidigt väg för en tydlig prioritering av klimatet. Redan dag ett av Bidens presidentskap utlovas historiskt långtgående åtgärder för minskade utsläpp.

Förutom att återigen ansluta USA till Parisavtalet, vill Biden genomföra en ”ren energi-revolution” för att nå nollutsläpp 2050. En rad åtgärder ska främja den gröna utvecklingen. I transportsektorn handlar det bland annat om en utbyggnad av antalet laddpunkter, skattelättnader för elbilsköp och målsättningen att elbilar ska stå för 100 procent av nybilsförsäljningen.

Det amerikanska näringslivet är kanske ingen långsiktig vinnare av Demokraternas fullständiga maktövertagande. Men utfallet i senatsvalet är däremot löftesrikt för klimatet och utvecklingen av grön teknologi. En spännande tid väntar efter att Biden svärs in som president om mindre än två veckor. Om han gör allvar av sina klimatlöften är vi alla vinnare.


Innehåll från Energy Sourcing TechnologyAnnons

Sänkta elkostnader för industrin – med digital lösning

Ökade elpriser, rekordstora prisskillnader och en alltmer oförutsägbar elmarknad gör att elinköpet i dag är ett av de allra viktigaste inköpen att hålla koll på – och regelbundet se över för industri och offentlig sektor.

– Nu finns det en ny modern och digitaliserad lösning för att hantera situationen. Vinnaren, eller kanske minst smärtsamt, blir det för den som kan hantera kort- och långsiktiga strategier samtidigt, säger Magnus Kjellin, vd på Energy Sourcing Technology som har specialiserat sig på systemstöd för upphandling, styrning och uppföljning av elinköp.

Ta kontroll över din elaffär

Samhället står inför en av sina största förändringar inom energiområdet sedan elektrifieringens intåg för mer än hundra år sedan. Förnyelsebarhetsresan i samhället kanaliseras till att den befintliga elproduktionsapparaten delvis behöver ställas om, och att elproduktionen behöver dubbleras. Utöver det ska elnät förstärkas och helt nya tekniska lösningar uppfinnas, testas och kommersialiseras.

– Det är ingen liten utmaning eller omställning vi står inför, säger Magnus Kjellin.

Detta innebär att elinköpare måste kunna hantera både kortsiktiga strategier för inköp och riskhantering samt långsiktiga strategier för hur man vill vara med och påverka samhällets utveckling. Förutom påverkan handlar det också om olika typer av investeringar i exempelvis vindkraft, solceller eller annan teknik.

Tekniken hittar en miljard

I dag arbetar Energy Sourcing Technology med sin SaaS-lösning mot industri och offentlig sektor, där elinköp är en stor del av affären. Men fungerar elmarknaden i dag optimalt för att alla Sveriges elinköpare ska kunna hantera sitt elinköp på ett kostnadseffektivt och tryggt sätt? Enligt Magnus Kjellin är svaret nästan.

– Det finns en både fungerande börsmarknad och en OTC-marknad för elkontrakt och gröna certifikat. Det är kanske den viktigaste förutsättningen. De handlade volymerna hade gärna fått vara större men den viktigaste förutsättningen är ändå att marknadsplatsen finns, säger han och fortsätter:

– Genom att prissäkra lite av sitt framtida elbehov successivt undviker elköpare att exponera sig fullt ut mot det rörliga kontraktspriset. Det viktigaste är att göra ett medvetet och genomtänkt val. Det vi kan göra nu med hjälp av tekniken som ger helt nya insikter och affärsmöjligheter, säger han.

Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.
Magnus Kjellin är vd på Energy Sourcing Technology.

Industri och offentlig sektor, som kommuner, landsting och statliga myndigheter förbrukar el, för uppskattningsvis 15-25 miljarder kronor varje år. Magnus Kjellin förklarar att tidigare avsaknaden av professionella verktyg för att hantera styrning och uppföljning av elinköpet  har inneburit att kostnaderna varit 5-10 procent för höga för elinköparna. Det motsvarar någon miljard per år.

– Som elköpare måste man engagera sig i styrning av elinköpet och i avtalstecknandet. Den som skriver på ett standardavtal från en elleverantör är nästan alltid en ekonomisk förlorare. Det handlar exempelvis om hur prissättningen av elkontrakt sker och det handlar om helt obalanserade bestämmelser kring skyldigheter och rättigheter, säger han.

– Dels så rapporteras ofta genomförda prissäkringar en gång i månaden vilket gör det väldigt svårt och tidsödande att kontrollera i efterhand, dels är avtalen formulerade på ett sätt som ger elleverantören i princip helt fria händer att sätta vilket pris som helst, säger han.

Omställningen en stor utmaning för alla som handlar med el

Leif Borgstedt är ansvarig för elhandeln på Scania, vars mål är att vara helt fossilfria till år 2025. Han konstaterar att omställningen till ett hållbart samhälle med fossilfria produkter är en stor utmaning för alla som handlar med el.

– Att kunna hantera flera olika typer av gröna energiprodukter, finansiella lösningar i kombination med hög rörlighet på priserna kommer att bli vardag för de energiansvariga. Det kräver en bredare kompetens i hanteringen av energiaffären och ställer även högre krav på ett flexibelt och bra systemstöd, säger han.

Det har inte funnits någon enkel lösning på problemet tidigare, varken för offentlig eller privat sektor. Men med hjälp av Energy Sourcing Technology’s IT-verktyg kan en stor del av handeln automatiseras och det är enkelt att hålla koll på att villkor och avtal följs och säkerställa att det inte finns några dolda marginaler i priset. Men framför allt har det inneburit en tidsvinst i det dagliga arbetet.

– Jag har fått en extra halvtid som jag kan lägga på att jobba med elinköps- och hållbarhetsfrågorna, säger han.

Hitta kostnadsbesparingar för era elinköp – läs mer om Energy Sourcing Technology 

 

Mer från Energy Sourcing Technology

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Energy Sourcing Technology och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?