Annons

Det nalkas nya tider och ett nytt arbetsliv

LEDARE. Festen ställs in. Högskolorna och universiteten är delvis stängda. Hemarbetandet och distanseringen fortlöper. De senaste månaderna fortsätter på samma sätt åtminstone in i hösten. Året 2020 blev mer epokgörande än vi kunde trott när klockan slog tolv och 20-talet inleddes. Människors vanor och förväntningar på vardagen kommer att vara så genomgående förändrade att det väcker frågor om huruvida det kommer att gå att vrida tillbaka klockan och återgå till studie- och arbetsliv som det såg ut innan coronapandemin.

HEMARBETE. Kommer människan på 2020-talet förkasta kontorsplatsen för att kunna jobba mer hemifrån och vara närmare naturen?
HEMARBETE. Kommer människan på 2020-talet förkasta kontorsplatsen för att kunna jobba mer hemifrån och vara närmare naturen?Foto:Hasse Holmberg

Nobelstiftelsen meddelade i tisdags att Nobelbanketten den 10 december ställs in, stiftelsen vill inte chansa på att regeringens förbud mot allmänna sammankomster med fler än 50 personer har försvunnit eller på att omvärlden har lättat på sina reserestriktioner till Sverige då. Flera företag har redan meddelat att deras anställda antingen får eller måste arbeta hemifrån även i höst. När studenterna i början av juli fick antagningsbesked från de svenska högskolorna och universiteten var det många lärosäten som berättade att utbildningen under höstterminen kommer fortsatt att, helt eller delvis, ske på distans. Detta trots att Folkhälsomyndighetens rekommendation om undervisning och examination på distans vid universitet och högskolor upphörde att gälla den 16 juni.

När väl coronaviruset, på ett eller annat sätt, är hanterat och smittspridning närmast försvunnit kommer dessa frågor att få sina svar. Förvisso kan inte alla jobba hemifrån då det inte är kompatibelt med alla yrken, men för de som har gjort det under våren och sommaren har reaktionerna varit olika. Det finns helt klart många som saknar arbetsplatsgemenskapen och längtar efter lunch- och fikastunderna med kollegorna. Det finns de som inte alls trivts med att behöva sitta hemma och att inte få komma ut och möta omgivning och medmänniskor på väg till jobbet eller studieplatsen. 

Däremot finns det de som storligen uppskattat de extra timmarna som sparats in på arbetspendling, blivit bekväma i att inte behöva tänka på sin apparition inför jobbet och som bävar tanken att behöva sitta instängd på ett kontor när det numera går att exempelvis sitta ute i naturen eller på balkongen. För dessa personer väntar antingen svåra samtal med sina chefer eller så stundar en förnyelse av yrkeslivet, pådrivet av den moderna människan som förkastat pendling och kontorsplatsen.


Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder Dagens industri möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten. De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till di.se. Dagens industri granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen di.se. Läs mer om kommentering här.

Innehåll från HowdenAnnons

Howden M&A vinner marknadsandelar inom transaktionsförsäkringar i Norden

Howden M&A är inte bara en av Storbritanniens och Kontinentaleuropas ledande förmedlare av transaktionsförsäkringar – för ett drygt år sedan så etablerade bolaget även sitt första Nordenkontor i Stockholm, en satsning som resulterat i att de nu tagit betydande marknadsandelar i alla nordiska länder.

Efter att Howden M&A under 2019 öppnade sitt första nordiska kontor i Stockholm under ledning av Carl Levin och Alexander Rasmussen, båda tidigare advokater på ledande advokatbyråer i Stockholm respektive Köpenhamn, har firman haft fullt upp.  

– Den lokala etableringen har tagits emot med stort intresse från Private Equity-sektorn, fastighetsbolag samt mer traditionella bolag med ett högt transaktionsflöde. Många av de stora aktörerna inom dessa sektorer och deras internationella advokatbyråer har redan jobbat med oss i andra europeiska länder, där de uppskattat vår service och kompetens. Nu börjar även fler lokala aktörer samt de främsta advokatbyråerna i Sverige, Norge, Finland och Danmark få upp ögonen för den kvalitativa rådgivning vi erbjuder och hur vi särskiljer oss från konkurrenterna, säger Carl Levin, Head of Sweden. 

Transaktionsspecialister 

Howden M&As snabba tillväxt och starka varumärke i Europa är byggt på försäkringsrådgivning med boutiquekänsla som kombinerar firmans entreprenöriella drivkraft och engagemang med tillgänglighet och ledande försäkringsexpertis. Fundamentet är byggt på att kunna bistå både säljare och köpare genom hela försäkringsprocessen med team av erfarna specialister som har mångårig erfarenhet av transaktioner från advokatbyråer, investmentbanker, revisionsbyråer och konsultfirmor, fortsätter Carl.

– Vi får ofta höra av våra klienter och deras rådgivare att vi har ett värdeskapande och ändamålsenligt förhållningssätt i vår rådgivning. Vi arbetar mycket med att vara proaktiva och går alltid på djupet för att förstå våra klienters transaktioner, deras avtal och de relaterade riskerna. Utöver den förväntade förhandlingen och förmedlingen av själva försäkringsavtalet så arbetar vi alltid nära klienten och dess rådgivare, där vi bland annat bidrar med detaljarade råd kring alltifrån formuleringen av garantierna i transaktionsavtalen till omfattningen av rådgivarnas så kallade due diligence, allt för att säkerställa en effektiv process och bästa försäkringsskydd, förklarar han.

Inte bara private equity-kunder

Ett av skälen till branschens och Howden M&As snabba tillväxt har varit transaktioner relaterade till när private equity och större fastighetsfonder vill göra ”clean exits”. En pågående trend är dock att även andra aktörer börjat inse fördelarna med transaktionsförsäkringar och att det inte bara är de stora affärerna som går att försäkra.

– Konceptet går i huvudsak ut på att en köpare tecknar en transaktionsförsäkring som är avsedd att täcka säljarens monetära ansvar till följd av garantibrott under ett överlåtelseavtal, därmed överförs risken från säljaren till en försäkringsgivare. Köpeskillingen kan då disponeras fritt och eventuella skadeanspråk för garantibrott riktas mot en försäkringsgivare istället för säljaren. Detta är givetvis inte endast av intresse för private equity, då alltifrån koncerner som avyttrar dotterbolag till individer som avyttrar en familjeägd fastighet kan dra fördel av att inte behöva tvista om eller avsätta medel för eventuella garantibrott. Denna del av försäkringsmarknaden har dessutom blivit allt mer konkurrensutsatt och vi kan idag hitta försäkringsgivare som erbjuder prisvärda lösningar för affärer eller investeringar med transaktionsvärden redan från 100 miljoner kronor, avslutar Carl. 

Fakta

Howden M&A är ett försäkringsförmedlingsbolag som tillhandahåller expertis och råd kring transaktionsförsäkringar. Howden M&As Nordenkontor etablerades i Stockholm 2019 och bolaget har närvaro i hela Europa med huvudkontor i London samt lokalkontor i Stockholm, Frankfurt, München, Amsterdam, Madrid, Warszawa och Paris. Howden M&A är en del av Hyperionkoncernen som är en av världens största personalägda försäkringsförmedlingsgrupper med över 5 000 medarbetare i 40 länder.

Läs mer om Howden M&A

Läs mer om Howden group 

 

Mer från Howden

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Howden och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?