1515

Det moderata ansvaret

Fram till januari i år bildade svensk demokrati höger- eller vänsterregeringar. Antingen leddes regeringen av Socialdemokraterna eller av något av de stora borgerliga partierna, på 1970-talet Centerpartiet, sedan 90-talet av Moderaterna.

SAMLINGSPARTI. Bland de borgerliga partierna är det bara M som kan ta det tunga och breda ansvaret i viktiga frågor. Och det är bara M som orkar välkomna alla partier att dela det ansvaret.
SAMLINGSPARTI. Bland de borgerliga partierna är det bara M som kan ta det tunga och breda ansvaret i viktiga frågor. Och det är bara M som orkar välkomna alla partier att dela det ansvaret.Foto:Fredrik Sandberg/TT

Detta regeringsbildningsmönster har tjänat landet väl, bland annat för att motståndarna står ut med varandra. En S-ledd regering tenderar att höja skatten och öka jämlikheten. En M-ledd regering tenderar att sänka skatten och öka friheten. De gör självklart många andra saker också, men huvudmålen för de båda konkurrerande blocken, jämlikhet och frihet, är eftersträvansvärda mål.

I och med Januariöverenskommelsen fick Sverige ett annat mönster. Högerblocket vann med nära 60 procent men de nyliberala partierna gick ihop med S för att utesluta det nya stora högerpartiet, SD, från inflytande. Sakinnehållet i överenskommelsen domineras av högermajoritetens uppfattningar och en del kommer att bli bra. Men de politiska riskerna är betydande. S undermineras då man inte kan vara sig själv och Jimmie Åkesson får rollen som oppositionsledare, vilket märktes i onsdagens partiledardebatt i Riksdagen. De två statsbärande partierna försvagas och alternativen är ofärdiga och oklara.

Ingen kan säga att det moderata uppdraget i detta läge är lätt när partiet på torsdag inleder sin stämma i Västerås. Men det kan underlättas av att ta fasta på ett tredje mönster som alltid legat som en underström i svensk politik och som är en undervärderad potential i dag. Orsaken till Socialdemokraternas historiskt starka stöd långt in i tjänstemannafacken var inte att halva befolkningen var utopiska socialister utan att många väljare tyckte att S skötte regeringsmakten på ett ansvarigt sätt. Palme äventyrade den bilden, Göran Persson återställde den, Löfven försöker rädda den.

För att Moderaterna ska lyckas måste partiet erövra det ansvarsfulla tolkningsföreträdet i viktiga frågor och vara den kraft som gör skillnad på rätt och fel. Den tidigare ledarduons succé, Reinfeldt&Borg, hade precis den kvaliteten, särskilt i arbetsmarknadsfrågor, välfärdsfrågor och i den ekonomiska politiken. I migrationsfrågan tog ideologi över, vilket blev ödesdigert.

M har sedan dess erövrat tolkningsföreträdet i kriminalpolitiken med ett gediget och vältänkt program som driver resten av riksdagen framför sig. Detsamma gäller i försvarspolitiken där M efter en lång förtroendesvacka la ett förslag 2017 som fortfarande stakar ut linjen för landets egentliga försvarspolitiska inriktning.

Gemensamt för de båda programmen är att de är utförliga, genomförbara och har hög kvalitet. Gemensamt är också att de hanterar frågor som pressas av olika aspekter av globaliseringen. Detsamma gäller migrationspolitiken där utrymmet för hemkokta lösningar är minimalt och där M nu tycks ta höjd, skippar de ideologiska brösttonerna och tänker mer rätt än fel.

En globaliseringsfråga med förbättringspotential är miljö- och klimat. Den kommer att vara en hygienfaktor för varje regering framöver och det är farligt för M att stå svarslöst eller hänvisa till utlandets ansvar. Om man vill sänka bensinskatten måste partiet ha en alternativ elbilspolitik, till exempel de förbudszoner som Moderaterna i Stockholms Stad projekterar, annars blir det avgaspopulism. Om man grälar på bidragsprogram som Klimat- och Industriklivet måste man ha ett eget genomförbart svar till de nu ganska många företag som tar hjälp av staten i omställningen. Att i varje läge göra sig till motpol till Mp är onödigt och otaktiskt, bland annat för att M och Mp samarbetar i Stockholm, men också för att det gröna väljarmandatet är viktigt och måste bli en del av M:s politik. Då kan man inte gå i barndom och bli ett utsläppsbilparti.

Ulf Kristersson avslutade onsdagens partiledardebatt i Riksdagen med att Moderaterna ska bli samlingspartiet för de som vill ta tag i landets svåra problem. Det är en elegant mening som kan utvecklas, också i maktfrågan. På den borgerliga sidan är det bara Moderaterna som kan ta det breda och tunga ansvaret. Till den rollen hör att välkomna alla partier som vill bidra och ta ansvar.


Innehåll från EKNAnnons

Från kris till succé – det blev vändningen för Icebug i USA

Icebugs CFO James Varkey.
Icebugs CFO James Varkey.

Svenska Icebug är en internationell succé. Men 2016 höll en offensiv USA-satsning på att få bolaget på fall. Så här tog grundarna hjälp av banken och EKN för att komma på fötter igen.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

Icebug grundades kring millennieskiftet av Eliza Törnqvist och hennes son David Ekelund. De hade läst i en Runner’s World-tidning om en ny dubbteknik som en kanadensisk uppfinnare hade tagit fram. De såg så mycket potential i idén att de jagade rätt på uppfinnaren och lyckades få tillstånd att använda tekniken till att göra en egen sko.

– Det är en så kallad dynamisk dubb. Dubben sitter inte helt fast utan förflyttar sig in och ut ur sulan beroende på underlaget. Man får därför inte en så stum känsla som andra dubbar kan ge, samtidigt som greppet är väldigt starkt, förklarar Icebugs CFO James Varkey.

Bolaget började exportera från dag ett – initialt till vintermarknader som Norden, Kanada och Schweiz. Men siktet var tidigt inställt på USA.

”Banken var inte så sugen på att ge oss kredit”

– Det är en ekonomiskt stark marknad och att de som lyckas där får ett fint proof of concept – det öppnar dörrar till andra marknader. Vi produktanpassade till och med vår storsäljare Metro just för att marknadsföra den i USA, och adderade funktionalitet som vi visste var viktig på den amerikanska marknaden.

Men den hårda satsningen på USA höll på att gå fel 2016, och som så ofta för satsande exportföretag var det kassaflödet som var problemet.

– Vår strategi att försöka springa på alla bollar blev ödesdiger – vi var alldeles för ofokuserade. Det slutade med att vi satt med mycket i lager och fick kassaflödesbekymmer. Och eftersom vi hade så mycket bundet kapital i USA var vår bank inte sugen på att ge oss krediten vi behövde för att hålla verksamheten rullande.

Lösningen blev ett samarbete mellan banken, EKN och Almi.

Fick rörelsekredit på 20 miljoner

– Banken tog kontakt med EKN och Almi, och tillsammans kunde de erbjuda oss en extra rörelsekredit på 20 miljoner kronor. Den krediten var nödvändig för att vi skulle kunna fortsätta producera våra skor och övriga produkter.

Efter det vände vinden för Icebug. I dag, fem år senare, finns bolaget på 20 marknader och USA är en riktig framgångssaga.

– Vi lade om vår strategi rejält och valde att kliva av affärer som innebar för höga kostnader. Dessutom riktade vi in oss på vissa delmarknader och har en bra process för hur vi investerar. Vi fördubblar faktiskt vår omsättning i USA i år. EKN var en väldigt trygg partner för oss genom allt detta och deras stöd var avgörande för oss.

Läs mer om hur EKN kan hjälpa företag med exportfinansiering

 

Mer från EKN

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med EKN och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?