1515

Det här kan M gå med på för högre pension

Sverigedemokraterna vill göra en större förändring av pensionssystemet. I onsdags presenterades förslaget med rubriken ”tusenlappen”. I snitt ska pensionärerna få just en tusenlapp mer i plånboken på detta sätt:

Foto:Maja Suslin

* Den del av arbetsgivaravgiften som i dag är skatt ska delvis skiftas om till att gå in i pensionssystemet.
* Den del som löntagarna betalar, men som är osynlig eftersom alla får en skatte­reduktion, tas bort. I stället ska det beloppet gå rätt in i pensions­systemet. Detta höjer pensionerna direkt eftersom manövern leder till höjda pensionsrätter.
* Delar som är statliga bidrag, garantipension och bostadstillägg, ska höjas.

Hur ska SD få igenom sin ”tusenlapp” i en framtida uppgörelse? Moderaterna vill inte höja pensionerna annat än genom höjd pensionsålder och sänkt skatt. Och M pekar på att vägen till goda pensioner är att det går bra för svensk ekonomi. Dessutom är M irriterade över att S driver pensionsfrågor vid sidan av Pensionsgruppen, och kan väl rimligen inte göra samma sak själva?

Pensionsgruppens legitimitet har eroderat efter det oskickliga ställnings­tagandet 2014 att utestänga SD. Men även på andra sätt har grundtanken skadats. Pensionsgruppen skulle värna pensionssystemet från hastiga ingrepp, och viktigast var att systemet skulle vara självfinansierande. Flera avsteg har dock gjorts. Statliga tillskott har placerats vid sidan om pensionssystemets kärna, utan att det har blivit särskilt kontroversiellt i efterhand, som förändringar i bostadstillägget och riktade skattesänkningar. Nyss kom det statliga ”inkomstpensionstillägget”.

Pensionsgruppens roll som politisk pakt började avta för tio år sedan då S inledde sitt solospel under Håkan Juholt.

Man får anta att så länge ”tusenlappen” är ambitionen, så spelar metoden inte så stor roll för SD. 

Moderaterna pekar i de kongresshandlingar som släpptes på torsdagen på att pensionerna är otillräckliga för vissa grupper. För M är det dock viktigt att behålla kopplingen mellan arbete och pension, och även i SD-förslaget betonas detta. Så M bör öppna för ett statligt tillskott till pensionssystemet eller tydliga ytterligare skattesänkningar, driva det i Pensionsgruppen, överväga någon av SD:s tekniska lösningar och ta fasta på SD:s ambition att arbetsgivarna inte ska betala. I gengäld kan Moderaternas krav vara att bevaka principen om att varje generation ska bära sin pensionskostnad och framför allt säga nej till höjd garantipension eftersom det strider mot arbetslinjen. Bättre då att skruva på bostadstillägget, som är mer träffsäkert.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?