1515

Det handlar alltid om ekonomin

LEDARE. Kongressvalet sägs ha varit ett val om Trump. Men det var lika mycket ett val om ekonomin.

Foto:Jeff Roberson

Ekonomin är kanske viktig för människor som är rika, men den är ännu viktigare för alla som inte är det.

Ett replikskifte mellan amerikanska kvinnor i Nevada som citerades i SvD i söndags (4/11) illustrerar tydligt detta: 

”Gillar du honom (Trump)? Jag tycker han är en skitstövel!"

"Min man är en skitstövel. Men jag har varit gift med honom i tjugo år...//...Först kommer familjen, men sen hur man ska försörja den. Allt annat är sekundärt." 

Och den amerikanska ekonomin blomstrar. BNP växte med 3,5 procent under tredje kvartalet, företagsvinsterna steg med 3 procent i oktober. Dow Jones och S&P:s breda aktieindex har stigit med 25 respektive 20 procent sedan presidenten tillträdde. 

Arbetslösheten har inte varit så låg sedan 1969, trots att arbetskraftsdeltagandet ökat något sedan 2015, till skillnad från vad många tror. Timlönerna har stigit med nära 3 procent hittills i år. Och färre tvingas ha dubbla jobb i dag (4,9 procent) jämfört med 2009 (6,2 procent).

Även om man kan hävda att det inte främst är Donald Trumps förtjänst att den amerikanska ekonomin blomstrar, att han haft tur, är det ett argument som gäller för de flesta politiker. Är det S/MP-regeringen som ligger bakom det svenska tillväxtundret? Nej, det handlar om konjunktur. Politikernas jobb är att inte göra något dumt, som att höja fel skatter eller försvåra företagande.

Två av de frågor där Donald Trump har profilerat sig hårdast och väckt upprörda känslor är höjda tullar och relationen med Kina, samt migration. När det gäller tullar är de generellt av ondo, handelshinder bör rivas, men viktigast är att handeln sker på lika villkor. Det sistnämnda är vad Trumps agerande i bästa fall kan resultera i. Genom sin oresonlighet tvingar han fram nya handelsavtal, och pressar Kina, som döljer statsstöd till företag via otydliga ägarstrukturer, har omfattande begränsningar av utländskt ägande och är ledande när det gäller företagsspioneri.

Migration har varit en infekterad fråga i USA långt innan den blev det i Europa. Uppfattningen att migrationen bör ske kontrollerat och att illegala invandrare ska tvingas lämna landet är inget som Trump uppfunnit. Barack Obama deporterade systematiskt flera miljoner människor. Under sitt "toppår" 2012 skickade Obama ut drygt 400 000 personer, medan Trump förra året deporterade runt 225 000.

Men Obamas retorik var inte offensiv, han gav myndigheterna direktiv att arbeta diskret. Den sittande presidenten vrålar ut sitt budskap med rasistiska övertoner. Trumps främsta politiska verktyg är känslor, hot och ilska, det är osympatiskt och förgiftar politiken. Men man måste ha klart för sig att det främsta problemet med Donald Trump inte är vad han gör, utan hur han gör det. Innehållet i hans politik är republikanskt. 

Man kommer inte runt det politiska fenomenet Trump genom att svartmåla hans väljare. De är ju potentiellt även Demokraternas. De är en del av den amerikanska väljarkåren helt enkelt. Och det som amerikaner i gemen oroar sig mest över, som att invandrare på hemmaplan och kineser i Kina ska ta över jobben, handlar om ekonomi. Oro över den egna försörjningen. Det kan man inte vifta bort. 

Donald Trumps första knappa två år vid makten visar att han gör ungefär vad han säger. De delar av hans karaktär som gör honom opålitlig i politikerproffsens ögon gör honom trovärdig i många väljares ögon. När allmänheten får nog av spelet väljer den ibland kontroversiella outsiders som öppet bryter mot regler. Som Italiens tidigare regeringschef Silvio Berlusconi. Det är väljarnas enda verktyg för att spräcka vad de uppfattar som den politiska hegemonin.

Väljarkåren gillar inte att känna sig lurad. Den gillar inte när politikerfamiljer som Clinton ordnar en tronföljd. De vill hellre förakta med Trump än bli föraktade av Hillary Clinton. Om Demokraterna vill slå Trump i valet 2020 bör de bära med sig detta, samt att den genomsnittliga amerikanen vill ha förutsättningar att klara sig själv.


Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?