ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS MARKNADSNYTT BEVAKNINGAR
ANNONS

Det finns visst en militär lösning

  • TRÄFFSÄKER. Missilförsvarssystemen Iron Dome har lyckats skydda israelisk civilbefolkning i en politiskt och militär mycket svår miljö. Foto: Lefteris Pitarakis

Den som följde rapporteringen från Israel under helgen kunde läsa om en tilltagande militärteknologisk succé. Raketbeskjutningen från Gaza har kommit och gått genom åren och nu var den massiv. Enligt Israel avfyrades 600 missiler med start fredag kväll.

Man kan tänka sig vad som skulle hända om Vellinge kommun fyrade av 600 raketer mot Malmö eller Tyresö mot Stockholm. Sjukhusen hade översvämmats.

Så vad hände i Israel? Fyra civila dog, de första israeliska civila förlusterna sedan Gazakriget 2014. Det är fyra enskilda tragedier, men en liten förlust i förhållande till anfallet.

Orsaken är missilförsvaret Iron Dome som är i tjänst sedan 2011. 

Israel har 10 enheter. Var och en skyddar 230 kvadratkilometer, en yta ungefär av Stockholms storlek. Systemet är utvecklat av israeliska Rafael i samarbete med amerikanska Raytheon. Det körs ut med lastbil, är lätt att flytta och skyddar även mot artillerigranater.

Enligt tillverkaren är träffrekvensen hittills 90 procent, eller 1300 nedskjutna missiler genom åren. Tillsammans med de mer kraftfulla missilförsvarssystemen i det som går under namnet David's Sling har Iron Dome lyckats skydda israelisk civilbefolkning i en politiskt och militär svår miljö.

Man kan tycka olika i konflikten mellan palestinier och israeler. Och man kan önska och verka för att parterna ska nå en fredlig lösning. Det har omvärlden med skiftande förhoppning gjort sedan 1948. Men just nu finns ingen fredlig lösning mellan terrororganisationerna Hamas och Islamiska Jihad och Israels regering.

Man säger ibland att det inte finns en militär lösning. Den som säger så har inte förstått våldsanvändningens ursprung. I brist på verklig fred lever Israel i en mycket handfast och konkret militär lösning och den är bokstavligen existentiell. Utan smart teknik, välutbildade soldater, hög stridsmoral, en underrättelsetjänst i världsklass och en högteknologisk och stark ekonomi hade landet inte funnits. Visst, USA spelar roll men den ska inte överdrivas. USA har aldrig gett försvarsgarantier till Israel och israelerna har fått utkämpa sina krig på egen hand.

En annan aspekt är att om israelerna i dag hade saknat skydd mot missilregnet hade den militära konflikten eskalerat med ny ockupation av Gaza-remsan och troligen södra Libanon och ett mycket mer dödligt markkrig. Och utan missilskydd hade européerna hade aldrig vågat åka till Tel Aviv på Eurovision.

USA meddelade oväntat i vintras att landet köper in Iron Dome. Systemets prestanda har överraskat många bedömare. USA sägs också ha tappat tålamodet med utvecklingen av sitt eget missilskydd och har förhoppningar om att israelisk teknik snabbare ska kunna skydda också mot de nya ryska kryssningsmissilerna som går blixtsnabbt på låg höjd och i oregelbunden bana. Om det lyckas ritas maktbalanserna om igen och till demokratiernas fördel. Det blir till exempel mycket svårare att skapa ett dödligt säkerhetsvakuum som det syriska om västmakterna har skydd mot kryssningsmissiler.

Israel är inte ensam om att leva med och i en militär lösning. Det gör alla stater, men mer eller mindre akuta. Under kalla kriget levde till exempel Sverige i en egen helt nödvändig militär lösning för att ensam avskräcka sovjetisk aggression, samt inofficiellt under USA:s kärnvapenparaply.

Alla regioner har sina geografier som präglar militärt tänkande. Östersjön är litet, grunt, bräckt och har ett säreget språngskikt på 60 meters djup mellan sötvatten från älvarna och saltvatten från Nordsjön där skickliga ubåtsbesättningar kan gömma sig. Det där var vi bäst på. Svenskarnas militärteknologiska inriktning fram till 1989 var att med flyg och flotta flytta det eventuella kriget så långt ut till havs som det bara gick och använda de många öarna som sköld. 

Nu har Sverige tänkt om vad gäller hotet från öst och åter börjat definiera den militära lösningen som viktig, kanske till och med existentiell i vissa kretsar. Tidningarna ritar räckviddscirklar runt ryska missiler i Kaliningrad. Här inger Israel hopp. Ett litet land, i samarbete med andra, kan utveckla teknik för att skydda sig, bli bäst på underrättelsetjänst och utbilda nya generationer soldater. Ge aldrig upp.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer