ANNONS:
Till Di.se
START BÖRS DI LIVE BEVAKNINGAR
ANNONS
EU-valet

Det blev inget ödesval

  • För första gången är det stora europeiska högerpartiet störst i Sverige. Foto: FREDRIK PERSSON / TT

Av alla siffror som vällde in över valvaketittarna under söndagskvällen var kanske de polska de mest intressanta. 

Stödet för EU-medlemskapet är rekordhögt i Polen. 80 procent är för unionen. Det finns ingen polsk folklig vilja att ”krossa EU”, tvärtom. Regeringspartiet, det nationellt orienterade PiS, och den mer liberalt orienterade oppositionen samlade ungefär lika stort stöd.

Så ungefär ser det påstådda existentiella hotet mot EU ut i det land som pekas ut som klassens värsting.

I Danmark, som har varit en notorisk EU-skeptiker, fick det tidigare ganska stora partiet Folkrörelsen mot EU 3,7 procent och förlorade sitt sista mandat. Dansk Folkeparti gick dåligt och Venstre bra. Valdeltagandet var rekordhögt, 66 procent.

De europeiska väljarna skickade två tydliga signaler i valet. Den ena är grön. I påfallande många länder med Tyskland i spetsen gick de gröna partierna framåt. I Sverige tappade MP jämfört med EU-valet 2014 men gick ändå starkt framåt jämfört med riksdagsvalet 2018.

Den andra signalen är att partier som vill begränsa EU:s makt ökade i de flesta länder, men inte så mycket som man befarade. Dessa partier är mycket olika och kan inte samsas i en och samma grupp varför deras inflytande kommer att bli mindre än många trodde. Men valvinden kommer att ha betydelse. Till skillnad från åren före och efter millennieskiftet går EU inte mot en snabb fördjupning eller förändring, snarare en konsolidering. Också här är Sverige med i det europeiska mönstret med stor ökning för SD jämfört med förra EU-valet men ändå mindre än vad opinionsmätningarna visade.

Men Sverige har också sina egna röstemönster.

Moderaterna, som brukar underprestera i EU-val, gjorde ett lyckligt val denna gång och ökade. Det är den första tydliga framgången för den nya M-ledningen och ett starkt betyg för Tomas Tobé som relativt okänd lyckades axla rollen som toppkandidat.

S minskade något. Strategin att göra valet till en folkomröstning om Jimmie Åkesson gynnade inte S och partiet gjorde sitt sämsta val någonsin.

Centerpartiet fick ett kvitto på att man ligger rätt i förhållande till väljarna och Liberalerna det motsatta. KD ökade, men ville och trodde nog på ännu bättre siffror.

Översatt till EU-parlamentets partigrupper vann i Sverige den liberalkonservativa gruppen EPP (M, KD) med sex svenska mandat, följt av Socialisterna (S) med fem. SD och liberalerna (L, C) skickar tre till sina vardera grupper och de gröna två. Kommunisterna fick ett mandat. Det är första gången det stora europeiska högerpartiet är störst i Sverige.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens Industri är oberoende.
Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi hanterar personuppgifter och cookies