Annons

Det behövs mer marknad i sjukvården

Privata sjukvårdsförsäkringar står för endast 0,7 procent av sjukvårdskostnaderna. Det borde vara mer.

Lena Hallengren.
Lena Hallengren.Foto:Marko Säävälä

Mer privata pengar i sjukvården avlastar rent finansiellt, men bidrar framför allt till en utveckling och effektivisering av sjukvården som är nödvändig för att upprätthålla en god nivå för framtiden.

Socialdemokraterna har bestämt sig för att göra kampen mot privata sjukvårdsförsäkringar till nästintill ett huvudnummer i sin vårdpolitik. I mer än 15 år har partiet drivit att privata vårdgivare som har avtal med regioner inte samtidigt ska få ha försäkringsbetalda patienter. En sådan stopplag infördes av S-regeringen men togs bort av alliansregeringen.

Den här gången ville socialminister Lena Hallengren (S) att en utredare skulle beskriva undanträngningseffekterna och föreslå åtgärder för att försäkringspatienter inte ska kunna gå före andra. Men utredaren, chefsjuristen Karin Lewin, gav inga sådana förslag. Hon konstaterade vid en pressträff på fredagen att det inte ens finns några regler om köer i vården och att det följaktligen inte heller går att föreslå hur man ska kunna styra att ingen får gå före i dessa köer (som alltså i juridisk mening inte finns).

I realiteten lär inte några undanträngningseffekter finnas. Varför skulle en privat vårdgivare missköta sitt avtal med regionen och låta andra gå före? Och om det vore så, hur ska man säkerställa att inte samma sak sker i den offentliga vården? Landstinget i Stockholm har sedan många år, även under socialdemokratisk majoritet, sålt sjukvård till utländska patienter. Förr om åren fanns en lista på nätet över tillgängliga behandlingar, allt från benmärgstransplantation till överviktsbehandlingar och förlossningar. 2019 omsatte verksamheten 60 Mkr.

Sjukvården utvecklas inte bara genom medicinska landvinningar. Logistik och omvårdnad utvecklas för att nya idéer tillkommer, och det sker ofta genom privata initiativ. Det är när marknad kommer in som man förstår att byråkratin måste kapas och att det går att operera patienter även om klockan råkar vara efter 16.30.

Produktivitetsutvecklingen i svensk sjukvård har varit svag, och utan ett ekonomiskt tryck upphör den. Det är orimligt att i det ljuset peka ut privat delfinansiering som sjukvårdens problem.

Det är angeläget att oppositionspartierna inte accepterar det socialdemokratiska synsättet på hur vården ska begränsas. Att det finns en betalningsvilja för vård är en tillgång, inte ett hot mot den skattefinansierade vården.

Detta är en text från Dagens industris ledarredaktion. Dagens industri är oberoende.

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

spara
1090kr
Prenumerera