1515
Annons

Det behövs ingen stor skattereform

LEDARE. Det saknas i dagsläget både politisk vilja och förutsättningar för att komma överens om en skattreform.

Klas Eklund presenterade på fredagen, på uppdrag av Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi, sitt förslag till en skattereform.
Klas Eklund presenterade på fredagen, på uppdrag av Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi, sitt förslag till en skattereform.

Den erfarna ekonomen Klas Eklund presenterade på fredagen, på uppdrag av Expertgruppen för Studier i Offentlig Ekonomi, sitt förslag till en skattereform. Han sällade sig därmed till dem, bland andra Finanspolitiska rådet, Katalys och Timbro, som tagit sig an frågan efter att Januariöverenskommelsen (JÖ) stipulerat att en ”omfattande” skattereform ska äga rum. De vill helt enkelt bidra med underlag.

Klas Eklunds förslag omfattar bland annat höjd fastighetsavgift, enhetlig kapitalskatt på 25 procent, höjd brytpunkt för statlig skatt och sänkt marginalskatt med runt 5 procentenheter för de med högst inkomster. Han påpekar, som många andra debattörer, att det har gått nära 30 år sedan den senaste omfattande reformen 1991. Men den var nödvändig, efterfrågad och hade ett brett politiskt stöd. 1980 var den högsta marginalskatten 90 procent och för den genomsnittlige löntagaren 60 procent. 

Ett av den reformens viktigaste resultat är det som de senaste åren beskrivits som ett problem, nämligen att man skilde på kapitalskatt och inkomstskatt. Kapitalskatten lades långt under den högsta marginalskatten, vilket är nödvändigt för ett högskattesamhälle i en global värld.

Men är en ”omfattande” reform nödvändig i dag? Har Sverige tillväxtproblem? Pågår ett mullrande folkligt uppror? Demonstrerar företagsledare? Svaret är nej. Sverige är ett högskattesamhälle, många skulle gärna betala lägre inkomstskatt och kapitalskatt. Men de flesta har förlikat sig med situationen. Bolagsskatten är på 21,4 procent konkurrenskraftig: snittet för EU är 20,9 och OECD 23,1 procent. 

Visst finns det enskilda skatter som kan förbättras. Men det kan ske stegvis. För närvarande saknas också både politisk vilja och förutsättningar att komma överens om genomgripande förändringar. Det visar inte minst det faktum att JÖ-partierna ännu inte presenterat några direktiv som skulle kunna ligga till grund för den planerade skatteutredningen.

Formuleringarna i JÖ visar också hur omöjligt uppdraget är: öka sysselsättningen och antalet arbetande timmar, sänkt skatt på jobb och företagande, höjd brytpunkt för statlig skatt, bidra till att klimat- och miljömål nås, stärka konkurrenskraften, utjämna klyftor, sänka marginalskatten, minska hushållens skuldsättning, förbättra bostadsmarknaden, öka finanssektorns skatteandel och långsiktigt trygga välfärden.


Innehåll från AdvenicaAnnons

IT-säkerhetsexpert om den ökande hotbilden: ”För bättre skydd är det hårdvara som ska till”

Marie Bengtsson, vd på Advenica
Marie Bengtsson, vd på AdvenicaFoto:Lina Arvidsson

När allt fler delar av samhället digitaliseras skapas sårbarheter som kan utnyttjas av cyberkriminella.

Mjukvarubaserade lösningar som antivirusskydd, VPN-tunnlar och multifaktorautenticering är ibland inte tillräckligt.

– Vill man ha ännu högre skydd är det ofta hårdvara som ska till, säger Marie Bengtsson, vd på Advenica, som har ett brett erbjudande av högteknologiska cybersäkerhetslösningar.

Samhället är blir allt mer beroende av teknik. Företag och myndigheter sparar och lagrar data i servrar och i moln och sänder den också över nätverk till andra enheter. Fler och fler system är sammankopplade, och antalet ökar ju mer digitaliseringen fortsätter.

Det gör att antalet attackmöjligheter för cyberkriminella också blir fler. Ransomware, Phishing och Supply Chain Attacks är några välkända tekniker som har skapat enorma skador i många organisationer, även samhällskritiska.

– Verksamheter som man tidigare skyddade med lås, larm och staket har man i dag integrerat med kontorets interna nät, som i sin tur är kopplat till internet. Här flödar informationen men det är lätt att sammankopplingen skapar sårbarheter som måste hanteras, säger Marie Bengtsson.

Advenica erbjuder avancerade säkerhetslösningar

Advenica har sin bakgrund som en leverantör till den svenska försvarsmakten men erbjuder i dag sina högteknologiska cybersäkerhetslösningar även till privata och offentliga organisationer.

Här finns bland annat hårdvarulösningar som datadioder som gör att data bara kan flöda i en riktning.

– En svag länk är uppdateringar då skadlig information kan komma in, som sedan tar med sig information ut. Med en datadiod säkerställer man att trafiken blir enkelriktad. I en mer avancerad variant av datadioden kan vi också säkerställa exakt vilken typ av data som kan släppas in, så kallade datadiod med proxy. Då blir lösningen ännu säkrare, förklarar hon.

Andra avancerade säkerhetssystem som Advenica kan erbjuda är hårdvarubaserade kryptolösningar. De gör det möjligt att skicka och ta emot data över opålitliga nätverk samtidigt som avancerade illasinnade aktörer, exempelvis statsfinansierade, förhindras från att kunna läsa eller förändra data.

– Vi har bland annat byggt en VPN-kryptolösning som är klassad som kvalificerat hemlig och som bara får säljas till den svenska försvarsmakten. Men vi har även kryptolösningar som andra får köpa, säger hon.

Advenica har varit före sin tid

På Advenica uppfattar man att många organisationer har vaknat upp sent när det gäller att bygga ett starkt IT-säkerhetsskydd.

– Vi har varit väldigt mycket före vår tid. När vi försökte sälja IT-säkerhetslösningar som krypto och säkra VPN-kopplingar för den civila marknaden i samband med att vi börsintroducerades 2014 såg man inget behov. Man förstod inte varför man skulle behöva ha så mycket säkerhet. De senaste åren är det ingen som ifrågasätter vår nivå på säkerheten, utan snarare tvärt om. Nu handlar det om att hitta lösningar som går ut på att bygga säkerhetslösningar utan att tappa för mycket prestanda och effektivitet, säger Marie Bengtsson och avslutar:

– Men det kan vi på Advenica ordna. Vi har lösningarna som behövs för att säkra den mest kritiska informationen. 

Om Advenica

Advenica tillhandahåller expertis, hög assurans och cybersäkerhetslösningar i världsklass för kritisk data-in-motion upp till Top Secret-klassning. Med oss stärker länder, myndigheter och företag informationssäkerheten och digitaliserar ansvarsfullt. Bolaget grundades 1993 och har EU-godkännande på högsta säkerhetsnivå. Våra unika produkter designas, utvecklas och tillverkas i Sverige. Advenica har kontor i Malmö, Stockholm, Helsingfors och Wien.

Läs mer på: www.advenica.com/ 

 

Mer från Advenica

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Advenica och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?