Andelen företagare som utsatts för brott har ökat från 30 till 36 procent på tre år. Bland företagare med minst en anställd har så många som varannan drabbats av kriminalitet. Även om brottsligheten slår brett är det framför allt inom handel och tillverkning som det har ökat. Det kan handla om allt från bedrägerier i form av bluffakturor, sönderslagna rutor, inbrott på lagret, stölder av maskindelar eller lastbilar som slangas på bensin.
Kostnaden för företagarna stannar inte vid själva brottet. Att ersätta en sprucken ruta eller värdet av en vara som blivit stulen är bara en del av den totala notan för vardagsbrotten. Bland företagarna har nära 80 procent fått ökade kostnader för förebyggande åtgärder. Att installera kameraövervakning eller antivirusprogram är inte billigt. Inte heller avbrott i verksamheten, extraarbete för att upptäcka oegentligheter eller tidsåtgången för att behöva vittna i rätten.
Det är en synnerligen mörk bild som målas upp av företagares verklighet. I slutänden drabbar deras olycka också samhället i stort. 42 procent uppger att brottsligheten gör att investeringar skjutits upp eller uteblivit. Bland företagare som har anställda uppger mer än en fjärdedel att kriminaliteten gjort det svårare att rekrytera personal. En femtedel har funderat på att lägga ned verksamheten helt och hållet.
Samhällets oförmåga att skydda företagare är inget annat än en katastrof. Bland företagarna syns en utbredd och sviktande tilltro till rättsväsendet. Det avspeglar sig även i en minskad benägenhet att anmäla brott. Så många som två tredjedelar av företagarna har avstått.
Upprättandet av lag och ordning är den just nu viktigaste frågan för svenska företagare. Men det ligger också i statens intresse att bevisa att den klarar av sina mest grundläggande uppgifter. Det behövs kraftfulla tag mot alla delar av kriminaliteten, även vardagsbrotten.