Annons

Det bästa som kan hända svensk politik

Det var klokt av Erik Ullenhag att återkalla sin kandidatur till partiledarposten i Liberalerna. Ett av hans mål med att ställa upp i ordförandevalet var att ena partiet. Med sitt beslut att hoppa av bidrar han till just det. Situationen riskerade annars att förbittras genom en öppen strid på landsmötet.

Foto:Oskar Omne

Konflikten handlade inte endast om vem av kandidaterna som skulle vara bäst för partiet, utan också om hur partifolkets vilja bäst skulle uttolkas. Denna tvådelade oenighet skulle kunna skapa långvarig split genom att en del av partimedlemmarna dels kände att fel kandidat utsågs, dels att processen hade varit odemokratiskt hanterad.

Nu finns förutsättningar inte bara att partiet ska vara enat, utan också att det ska växa.

De sakpolitiska skillnaderna mellan Erik Ullenhag och Nyamko Sabuni är ytterst små. Men de respektive kandidaterna förknippades med olika parlamentariska vägval – det vägval som gjordes i och med januariöverenskommelsen.

Liberalerna har tappat i väljarstöd det senaste halvåret och det är svårt att tro att det har med något annat att göra än att en betydande andel av sympatisörerna ogillar samarbetet med den S-ledda regeringen.

Nu är Nyamko Sabunis uppgift att få så stort genomslag som möjligt för Liberalernas politik men också att öka väljarstödet. Som tur är går dessa mål att förena.

Nyamko Sabunis självklara utgångspunkt är den framförhandlade överenskommelsen med S, MP och C. Här finns en rad åtaganden som regeringen ska uppfylla. Nyamko Sabuni bör skruva upp trycket på Socialdemokraterna så att de verkligen förstår innebörden av de punkter i januariöverenskommelsen som går i liberal riktning.

Samtidigt bör hon göra vad hon kan för att återknyta kontakten med de partier som står Liberalerna närmast; de partier som styrde landet i åtta år tillsammans med Liberalerna. I fråga efter fråga hamnar de borgerliga partierna på samma ståndpunkt. Det gäller energipolitiken, det gäller konstitutionella frågor, det gäller synen på privat företagande, skatter, rättsväsende.

Och grundsynen på försvaret är densamma, men där har budgetsamarbetet med regeringen bakbundit L och C. Försvarspolitik handlar trots alla ofta om ekonomi.

Ett ledarskifte brukar öka nyfikenheten på ett parti. Och med just Nyamko Sabuni kommer Sverige att få en partiledare med ett uttalat mål att leverera svar på de samhällsutmaningar som är som störst, antingen det är klimatet eller integrationen. Och en partiledare som inte definierar sig utifrån vilka partier man är emot utan efter vilken politik man själv står för. Sådana ledare behöver alla partier. Det vore det bästa som kan hända svensk politik.


Innehåll från XintelaAnnons

Bättre behandlingsmetoder med cellmarkör

Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.
Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela.Foto:Ola Torkelsson

Med en patentskyddad markörteknologi för stamceller och en egen produktionsanläggning är Xintela en spelare inom cellterapifältet att räkna med. Nu satsar de även på att ta fram en ny behandlingsmetod för aggressiv bröstcancer.

Xintela utvecklar behandlingar inom områden där behovet av ny innovation är stort – artros, covid-19 och aggressiva cancerformer. Utvecklingsarbetet grundar sig i företagets markörteknologi Xinmark, där specifika cellyteproteiner fungerar som målmolekyler på stamceller och cancerceller.  

Från start har Xintela fokuserat på stamcellsterapi för artrospatienter. Genom prekliniska studier på hästar har bolaget visat att stamceller som tagits fram med hjälp av markören kan bromsa utveckling av artros hos hästar efter n ledbroskskada. 

EXTERN LÄNK: Inbjudan till Xintelas emission 

Unik markörteknologi

– Vi är inte ensamma om att arbeta med stamceller, men vår teknologi gör oss verkligen unika. Med våra markörer kan vi sortera ut stamceller från exempelvis fettvävnad och få fram en homogen stamcellspreparation av hög kvalitet som sedan expanderas i stora mängder, säger Evy Lundgren-Åkerlund, vd för Xintela. 

Xintela har en egen GMP-förberedd produktionsanläggning för att tillverka sina stamcellsprodukter för kliniska studier. Nu inväntar företaget ett tillstånd för att producera den första produkten Xstem-Oa och inleda kliniska studier på artrospatienter.  

Markörteknologin Xinmark kan också användas för att detektera vissa aggressiva cancerceller och rikta behandlande antikroppar till dessa. Xintela fokuserar sedan tidigare på den aggressiva hjärntumören glioblastom, och nyligen presenterade företaget att nästa fokusområde blir trippelnegativ bröstcancer, även den en mycket aggressiv cancerform med dålig prognos. 

Nya indikationer möter stora medicinska behov

– Plattformen Xinmark ger oss möjlighet att bredda verksamheten till nya utvecklingsområden. Därför har vi nu lagt till trippelaggressiv bröstcancer och även inlett en preklinisk studie av våra stamceller som behandling för Acute Respiratory Distress Syndrome (ARDS), en svår lungkomplikation som drabbar vissa covid-19-patienter, säger Evy Lundgren-Åkerlund.

Nu hoppas hon kunna landa samarbeten med strategiska partners inom bolagets verksamhetsområden för att ytterligare stärka Xintelas plats på marknaden. 

EXTERN LÄNK: Läs mer om Xintelas satsning på en ny behandling av aggressiv bröstcancer 

Fakta Xintela
Xintela är ett biomediciniskt bolag verksamt inom regenerativ medicin och cancer. Med sin patentskyddade markörteknologi utvecklar företaget nya behandlingsmetoder för exempelvis artros och hjärntumörer. www.xintela.se 

Mer från Xintela

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med Xintela och ej en artikel av Dagens industri

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.
Läs mer

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?