1515

Det är inget skambud, det är socialdemokrati

På tisdagen kommenterade Annie Lööf det svar hon har fått från Socialdemokraterna. Hon kallade det ett skambud. Det är det säkerligen inte, utan enbart uttryck för socialdemokratisk politik.

EN VECKA TILL. Annie Lööf ska förhandla vidare med S, att döma av talmannens besked på tisdagen att han ”har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan”. Därför får Stefan Löfven förlängd till på måndag.
EN VECKA TILL. Annie Lööf ska förhandla vidare med S, att döma av talmannens besked på tisdagen att han ”har fått information om att flera partier ska inleda förhandlingar om regeringsfrågan”. Därför får Stefan Löfven förlängd till på måndag.Foto:Tove Eriksson/TT

Centerpartiets kravlista omfattade bland annat friare hyressättning, uppluckrad arbetsrätt, säkerställd valfrihet i välfärden, kraftigt sänkta marginalskatter, gårdsförsäljning av alkohol, slopade bygglov på landsbygden. Kraven gick på tvärs mot decennier av socialdemokratisk politikutveckling.

Att Socialdemokraterna inte vill gå Centerpartiet till mötes var väntat. De bägge partierna har inga beröringspunkter på dessa sakområden, som kännetecknas av att marknad finns vid den ena änden av värderingsskalan och regleringar vid den andra.

Annie Lööfs lista var på samma gång verklighetsfrämmande och rimlig. Verklighetsfrämmande för att den sändes just till socialdemokratin. Rimlig för att dess innehåll grundar sig i en gemensam syn hos 60 procent av riksdagsmandaten.

Centerledaren säger på tisdagseftermiddagen i ett debattinlägg i Aftonbladet att hon är beredd att ge S en chans att möta upp Centerpartiets krav på politiska reformer, men att hennes parti kommer att rösta nej till Stefan Löfven om det svar som S lämnat skulle vara slutgiltigt. 

Hon påpekar att hennes parti inte krävt ministerposter utan enbart sådant som ”skulle göra att Sverige på väsentliga punkter skulle utvecklas i en bättre, mer liberal och grönare riktning”. Som om det skulle vara lättare för Stefan Löfven att helt byta politik än att dela ut ministerposter till C.

När Annie Lööf först berättade om sin kravlista för en vecka sedan sa hon: 

”Vi måste komma ifrån den här diskussionen om att C måste släppa fram olika statsministrar. Vi kommer att släppa fram statsministrar som uppfyller den politik vi tycker är angelägen och viktig.”

Detta anmärkningsvärda uttalande förpliktar. Den är ett uttryck för den linje som Annie Lööf nyligen växlade över till, att börja prata sakpolitik (vilket de flesta andra partier hade gjort hela tiden, särskilt M). Men om det nu är sakpolitik som ska avgöra måste frågan ställas varför Annie Lööf inte vill rösta ja till eller åtminstone släppa fram sin egen statsministerkandidat, Ulf Kristersson. Han kommer ju i huvudsak att uppfylla den politik C ”tycker är angelägen och viktig”.

Annie Lööf skriver i Aftonbladet att ”med Socialdemokraternas nuvarande ingång är risken för stor att S kommer att dra frågor i långbänk och inte genomföra de strukturreformer som är nödvändiga för Sverige”. Men om dessa strukturreformer är nödvändiga, varför söker hon sig inte till de partier som genast kan genomföra dem?

Diskussionen handlar inte om vem som sa vad före valet eller om någon har ändrat sig eller begått ett svek. Det handlar om majoriteter i sakfrågor och Sveriges behov av reformer. Blockgränsen i Sverige, vad man än tycker om den, beskriver tämligen väl var skiljelinjen går i svensk politik. I sakfrågor, beträffande reformer.

Det är därför det skorrar så illa när en partiledare på ena sidan gränsen är upprörd över att ett parti på den andra sidan inte anpassar sig fullständigt.

Ett antal samhällsproblem skulle kunna lösas med breda uppgörelser. Varje regering har en plikt att i viktiga sakfrågor söka de majoriteter som bäst kan åstadkomma en god lösning.

Men när ett av riksdagens mindre partier väljer, av skäl som inte har med sakfrågor att göra, att i första hand vända sig till riksdagens största parti, som har en helt annan inställning på område efter område – då blir det rimligen svårt för väljarna att begripa.


Innehåll från NUITEQAnnons

Så kan det digitala mötet bli interaktivt och möta ökade krav på säkerhet

Det digitala mötet är både fruktat och älskat. Oavsett är det numera ett måste för en majoritet människor. Hur gör man då ett digitalt möte interaktivt och framförallt säkert under distansarbetet? Det här pusslet har NUITEQ, företaget som ständigt strävar efter smartare mänsklig interaktion löst; möt NUITEQ Stage. 

Något som blivit tydligt under pandemin är att vi människor behöver interagera med varandra. Det kan vara det spontana utbytet av information vid kaffemaskinen eller den där geniala idén som dyker upp under en workshop. De här interaktionerna kan vara svåra att få till under ett digitalt möte. Några som har en lösning på problemet är NUITEQ, och lanserade därför sin webbaserade tjänst NUITEQ Stage i Sverige.

–Allt handlar om att maximera interaktionen mellan människor i ett möte. Till en början var NUITEQ Stage ett verktyg som bara användes i mötesrum på stora interaktiva pekskärmar, men i och med allt distansarbete såg vi ett stort värde av att kunna främja interaktion mellan människor i digitala möten, oavsett om de befann sig vid en dator eller en pekskärm, säger Johan Schager, Produktansvarig på NUITEQ. 

Så funkar det interaktiva mötesrummet 

NUITEQ har utgått från sitt whiteboard-verktyg och därefter integrerat video, ljud och chattfunktion till samarbetsytan. Det krävs ingen nedladdning för att ansluta till ett möte utan allt som krävs är en webbläsare och en länk. 

– Något som också underlättar för den som håller i mötet är att man enkelt kan förbereda sig och följa upp mötet i den digitala tjänsten. Säg att jag ska hålla i ett digitalt möte; då kan jag först gå in på länken och förbereda mig genom att ladda upp dokument, bilder, eller färdiga mallar. Under själva mötet kan mina kollegor enkelt interagera via whiteboard-verktyget, och några dagar senare kan vi alla gå in på länken igen och följa upp det vi diskuterat, säger Johan Schager.

Möt de ökade kraven på datasäkerhet

När allt mer information utbyts på distans är det viktigt att säkra sin data. Det här säkerställer NUITEQ för svenska företag och myndigheter genom att välja en svensk server och på så sätt minimera dataflöden utifrån Sverige. 

– Företag ställer högre och högre krav på sina leverantörer när det kommer till datasäkerhet, men idag finns det väldigt få mötesverktyg som faktiskt kan möta dessa krav. Med NUITEQ Stage har vi lyckats uppnå den säkerhet som krävs genom att anpassa tjänsten för svenska företag. Till exempel tillhandahåller vi svensk datalagring och den som bjuder in till ett möte har möjlighet att låta mötesdeltagare legitimera sin identitet med svenskt bank-id, avslutar Johan Schager. 

Om NUITEQ

NUITEQ är ett mjukvaruföretag som skapar lösningar som gör det lättare för grupper och företag att samarbeta på ett smartare, mänskligare sätt.

Med mer än tio år som pionjärer inom smartare mänsklig interaktion omdefinierar NUITEQ samarbeten och co-creation i distansarbetet. 

Läs mer på nuiteqstage.se 

 

Mer från NUITEQ

Artikeln är producerad av Brand Studio i samarbete med NUITEQ och ej en artikel av Dagens industri

Det verkar som att du använder en annonsblockerare

Om du är prenumerant behöver du logga in för att fortsätta. Vill bli prenumerant kan du läsa Di Digitalt för 197 kr inkl. moms de första 3 månaderna.

  • Full tillgång till di.se med nyheter och analyser

  • Tillgång till över 1100 aktiekurser i realtid

  • Dagens industri som e-tidning redan kvällen innan

  • Innehållet i alla Di:s appar, tjänster och nyhetsbrev

3 månader för
197 kr
Spara 1000 kr

Prenumerera

Redan prenumerant?